Samfunn Kultur Debatt Bergensguide Om oss
10.11.2015
KULTURSTOFF
BERGEN REVELS #6
Tekst Tellef Raabe
Illustrasjon Ola Lysgaard

 

Hallaisiken Bergen, begynner jaggu å bli mørkt ute, si? Kaldt erre’, og forråtnelsesprosessen har begynt i alle gater med vegetasjon. Dessuten begynner det å bli på tide å oppsummere året. Har du lest nok til eksamenen neste uke? Har du pult nok? Trent nok? Reist-jorda-rundt nok? Sett nok kule konserter? Har du satt av penger på BSU-kontoen? Har du vært en god venn? Har du spist sunt? Har du blitt observert akkurat passe ofte med kebab i hånden, så folk ikke mistenker at du tenker på å spise sunt? Har du drukket nok gratis prosecco på (uinteressante) vernissasjer? Du trenger ikke å besvare noen av disse spørsmålene. Svarene betyr ingenting. Det er nemlig eksamensperiode, og det innebærer at du har all tid i verden til din egentlige favorittaktivitet, nemlig prokrastinering. For eksempel har du aldri hatt bedre tid enn nå til å lese denne spalten. Årets siste utgave av BERGEN REVELS ønsker å hjelpe deg gjennom eksamensperioden. Ikke kast bort tiden din på Jodel mens du sitter på lesesalen. En ordentlig kulturjunkie er en strukturert jævel. Gjør SoMe mens du sitter på do, og møt venner over lunsj. Da kan du på kvelden ta deg tid til…

RØYST sin slippfest på Chagall, onsdag 11. november. «Lat nyliberalisme» var  veldig i vinden i sommer, så kanskje du føler deg litt varmere (i kinnene) når LARS FINBORUD og UTAKK spiller etterpå. Torsdag spiller TODD TERJEVerftet. Jeg er ganske sikker på at det blir en slags russefest for 800 liksomhippe 35-åringer, selv om musikken er kul. Du får nok mer valuta for pengene ved å dra på Østre og ALWYNNE PRITCHARDs velkomstfest. Den tidligere BOREALIS-sjefen og mulitkunstneren har blitt kunstnerisk leder for BIT20, og dette feires med.. performance. Ikke minst, du vil selv ta del i ett av verkene. Merkelig og morsomt? Fredag sitter du selvsagt på HF-biblioteket hele dagen, sammen med de andre kulturfascistene. Løp rett før stengetid, og kom deg til Grieghallen der BERGEN NASJONALE OPERA setter opp Shakespeares berømte EN MIDTSOMMERNATTSDRØM. Han sverdfyren fra Game of Thrones som du ikke husker navnet på spiller selveste Puck, en mildt sagt rampete rolle. Lørdag kommer verdens ubestridte shoegazehelt, THURSTON MOORE, til Landmark. Du HAR hørt om Sonic Youth, sant? Daydream Nation? Teenage Riot? Nei? Faen. Da kan du like gjerne straffelese både lørdag og søndag.

Er du fremdeles kusmafri? Bra! Jeg antar at det er enda kjipere enn klamydia. Er du frisk er du klar for PRØVEROMMET, mandag 16. november. Arrangementet avvikles denne gangen i Møhlenpris’ storstue, Cornerteateret. At jeg ikke kjenner igjen noen av navnene på programmet er generelt sett et godt tegn. Du er heldig om du bor på Møhlenpris, for da har du også Hulen rett i nærheten. Kvelden etter spiller kanadiske DESTROYER der, en booking bare PERFECT SOUNDS FOREVER kunne dratt i land. Det hører ut som et metallband, men vi snakker faktisk om melodiøs og eklektisk popmusikk. Dagen etter skal du tilbake til akkurat samme grotte. BOL&SNAH skal fylle Hulen med et helt unikt lydteppe, bestående av progriff og et jævlig pretensiøst presseskriv. Herregud. Fredag begynner den 4. utgaven av KVEIL, en minifestival for musikk, poesi og billedkunst. Om du klarer å finne frem til Formkollektivet Stuudio, kan du få tre fine og varierte kvelder. Lørdag fyller AKKS Bergen 20 år, hurra! Dette feires på Kvarteret, der blant annet UNGDOMSKULEN og SLUTFACE spiller. Søndag 22. vises Wim Wenders mesterverk PARIS, TEXASCINEMATEKET. Filmen vant Gullpalmen i 1984, og er dermed en utmerket datefilm grunnet kunsternisk kredibilitet. Om typen/rypen er avstumpet nok til å sette pris på tematikken får være en annen sak.

Mandag 23. november kan du gjøre fremtidsversjonen av deg en tjeneste, og handle noen julegaver. Arrangementet PRINTSHOP popper opp på Scandic Hotell Neptun, og der kan du sikre deg kunst fra byens ledende gallerier til rabatterte priser. Digg! Samme kveld kommer Henrik Mestad til Den Nationale Scene for å fremføre monologen DEN ANDRE MANNEN I MEG, basert på Olav H. Hauges dagboknotater. Forestillingen settes bare opp en gang, så du kan lett være belærende smaksdommer ovenfor alle dine bekjente i etterkant. Fredag 27. er det tid for enda en utgave av Bergen Offentlige Bibliotek sitt konsept HUSLYDEN. En artist blir invitert til å tolke sin favorittplate, denne gangen gjør SANDRA KOLSTAD Portisheads «Dummy». Senere på kvelden spiller kritikerroste INTERTWINEØstre. Vakre lydbilder fargelagt av tenorvokal og trompet etterfølges av hard klubbing, når SKATEBÅRD og NIILAS entrer scenen. Siden du ikke rekker å trene gjennom eksamensperioden er dette effektiv tidsutnyttelse. Du har lovet deg selv å lese hardt hele lørdag, men det spørs om julemarkedet til KHiB klarer å trekke deg til Marken. Du må jo uansett få med deg LYSFESTEN ved Lille Lungegårdsvannet. Hva er vel mer sexy enn tusenvis av breiale Bergensere som ser på tusenvis av skattekroner flerre opp himmelen?

Det skjer veldig mye mer i desember, og er du HF/SV/Psyk.Fak.-student som meg har du juleferie allerede. Kanskje du skal bruke fritiden på å lese pensum? Du kan i alle fall glede deg til å reise hjem til jul. Endelig har du sjans på hen digge fra 8. klasse, som har rukket å få fulltidsjobb, leilighet og bil siden sist. Du får garantert pult, så lenge du ikke prater om «alt det hippe og kule som skjer i Bergen». Lykke til med innspurten!

 

Tellef Raabe er musiker, leder av Kulturstyret, student og skribent. I BERGEN REVELS synser han om hvordan du skal bruke tiden din på noe annet enn Netflix, mosjon og onani, tre aktiviteter han selv er glad i.

KULTURSTOFF
BERGEN REVELS #6
Tekst Tellef Raabe
Illustrasjon Ola Lysgaard

 

Hallaisiken Bergen, begynner jaggu å bli mørkt ute, si? Kaldt erre’, og forråtnelsesprosessen har begynt i alle gater med vegetasjon. Dessuten begynner det å bli på tide å oppsummere året. Har du lest nok til eksamenen neste uke? Har du pult nok? Trent nok? Reist-jorda-rundt nok? Sett nok kule konserter? Har du satt av penger på BSU-kontoen? Har du vært en god venn? Har du spist sunt? Har du blitt observert akkurat passe ofte med kebab i hånden, så folk ikke mistenker at du tenker på å spise sunt? Har du drukket nok gratis prosecco på (uinteressante) vernissasjer? Du trenger ikke å besvare noen av disse spørsmålene. Svarene betyr ingenting. Det er nemlig eksamensperiode, og det innebærer at du har all tid i verden til din egentlige favorittaktivitet, nemlig prokrastinering. For eksempel har du aldri hatt bedre tid enn nå til å lese denne spalten. Årets siste utgave av BERGEN REVELS ønsker å hjelpe deg gjennom eksamensperioden. Ikke kast bort tiden din på Jodel mens du sitter på lesesalen. En ordentlig kulturjunkie er en strukturert jævel. Gjør SoMe mens du sitter på do, og møt venner over lunsj. Da kan du på kvelden ta deg tid til…

RØYST sin slippfest på Chagall, onsdag 11. november. «Lat nyliberalisme» var  veldig i vinden i sommer, så kanskje du føler deg litt varmere (i kinnene) når LARS FINBORUD og UTAKK spiller etterpå. Torsdag spiller TODD TERJEVerftet. Jeg er ganske sikker på at det blir en slags russefest for 800 liksomhippe 35-åringer, selv om musikken er kul. Du får nok mer valuta for pengene ved å dra på Østre og ALWYNNE PRITCHARDs velkomstfest. Den tidligere BOREALIS-sjefen og mulitkunstneren har blitt kunstnerisk leder for BIT20, og dette feires med.. performance. Ikke minst, du vil selv ta del i ett av verkene. Merkelig og morsomt? Fredag sitter du selvsagt på HF-biblioteket hele dagen, sammen med de andre kulturfascistene. Løp rett før stengetid, og kom deg til Grieghallen der BERGEN NASJONALE OPERA setter opp Shakespeares berømte EN MIDTSOMMERNATTSDRØM. Han sverdfyren fra Game of Thrones som du ikke husker navnet på spiller selveste Puck, en mildt sagt rampete rolle. Lørdag kommer verdens ubestridte shoegazehelt, THURSTON MOORE, til Landmark. Du HAR hørt om Sonic Youth, sant? Daydream Nation? Teenage Riot? Nei? Faen. Da kan du like gjerne straffelese både lørdag og søndag.

Er du fremdeles kusmafri? Bra! Jeg antar at det er enda kjipere enn klamydia. Er du frisk er du klar for PRØVEROMMET, mandag 16. november. Arrangementet avvikles denne gangen i Møhlenpris’ storstue, Cornerteateret. At jeg ikke kjenner igjen noen av navnene på programmet er generelt sett et godt tegn. Du er heldig om du bor på Møhlenpris, for da har du også Hulen rett i nærheten. Kvelden etter spiller kanadiske DESTROYER der, en booking bare PERFECT SOUNDS FOREVER kunne dratt i land. Det hører ut som et metallband, men vi snakker faktisk om melodiøs og eklektisk popmusikk. Dagen etter skal du tilbake til akkurat samme grotte. BOL&SNAH skal fylle Hulen med et helt unikt lydteppe, bestående av progriff og et jævlig pretensiøst presseskriv. Herregud. Fredag begynner den 4. utgaven av KVEIL, en minifestival for musikk, poesi og billedkunst. Om du klarer å finne frem til Formkollektivet Stuudio, kan du få tre fine og varierte kvelder. Lørdag fyller AKKS Bergen 20 år, hurra! Dette feires på Kvarteret, der blant annet UNGDOMSKULEN og SLUTFACE spiller. Søndag 22. vises Wim Wenders mesterverk PARIS, TEXASCINEMATEKET. Filmen vant Gullpalmen i 1984, og er dermed en utmerket datefilm grunnet kunsternisk kredibilitet. Om typen/rypen er avstumpet nok til å sette pris på tematikken får være en annen sak.

Mandag 23. november kan du gjøre fremtidsversjonen av deg en tjeneste, og handle noen julegaver. Arrangementet PRINTSHOP popper opp på Scandic Hotell Neptun, og der kan du sikre deg kunst fra byens ledende gallerier til rabatterte priser. Digg! Samme kveld kommer Henrik Mestad til Den Nationale Scene for å fremføre monologen DEN ANDRE MANNEN I MEG, basert på Olav H. Hauges dagboknotater. Forestillingen settes bare opp en gang, så du kan lett være belærende smaksdommer ovenfor alle dine bekjente i etterkant. Fredag 27. er det tid for enda en utgave av Bergen Offentlige Bibliotek sitt konsept HUSLYDEN. En artist blir invitert til å tolke sin favorittplate, denne gangen gjør SANDRA KOLSTAD Portisheads «Dummy». Senere på kvelden spiller kritikerroste INTERTWINEØstre. Vakre lydbilder fargelagt av tenorvokal og trompet etterfølges av hard klubbing, når SKATEBÅRD og NIILAS entrer scenen. Siden du ikke rekker å trene gjennom eksamensperioden er dette effektiv tidsutnyttelse. Du har lovet deg selv å lese hardt hele lørdag, men det spørs om julemarkedet til KHiB klarer å trekke deg til Marken. Du må jo uansett få med deg LYSFESTEN ved Lille Lungegårdsvannet. Hva er vel mer sexy enn tusenvis av breiale Bergensere som ser på tusenvis av skattekroner flerre opp himmelen?

Det skjer veldig mye mer i desember, og er du HF/SV/Psyk.Fak.-student som meg har du juleferie allerede. Kanskje du skal bruke fritiden på å lese pensum? Du kan i alle fall glede deg til å reise hjem til jul. Endelig har du sjans på hen digge fra 8. klasse, som har rukket å få fulltidsjobb, leilighet og bil siden sist. Du får garantert pult, så lenge du ikke prater om «alt det hippe og kule som skjer i Bergen». Lykke til med innspurten!

 

Tellef Raabe er musiker, leder av Kulturstyret, student og skribent. I BERGEN REVELS synser han om hvordan du skal bruke tiden din på noe annet enn Netflix, mosjon og onani, tre aktiviteter han selv er glad i.

Neste artikkel
TRE KULE FOLK FORTELLER DEG HVA DU SKAL GJØRE