Dette skjer i 2016
Stoff har surfet rundt i kildenettverket og bedt ekspertene løfte en våt finger. Hva bringer nyåret?
11. november 2015

Det er umulig å vite hva morgendagen bringer. Det stopper i midlertid ikke den gjengse meningsytrer fra å melde hardt når en spør hva de tror kommer til å prege det kommende året. Vi har snakket med et knippe.

De fleste tror flyktingstrømmen fra Syria og hvordan vi skal håndtere den kommer til å bli den viktigste politiske saken i 2016. Forfatter og foredragsholder Elin Ørjasæter tror situasjonen kommer til å bli så prekær at FrP kommer til å gå ut av regjering.

– Den balansegangen de holder på med nå er helt umulig. Justisministeren harselerer med flyktinger som klager over mat på mottakene, samtidig som det er han som har ansvaret for at vi har åpen grense mot Russland. Det går ikke.

– Hvem skal styre da?

– Det vet jeg ikke! Men jeg er ikke den eneste i verden som har ment at FrP kommer til å gå ut regjeringen.

Ingen av de andre vi har snakket med tror FrP kommer til å gå ut av regjeringen. Men også utenriksforsker Asle Toje tror noe må briste.

– Jeg tror ikke man vil få et kompromiss som vil føre til nok innstramminger til å gjøre noe med innstrømmingen.

At vi kommer til å ta imot mange flere asylsøkere, virker de fleste å være enige om. Direktør i stiftelsen Fritt Ord Knut Olav Åmås tror flyktingkrisen kommer til å overskygge de fleste politiske debatter, og føre til en dyp splittelse i folket. Men er flyktingene et problem for Norge, eller først og fremst et problem for FrP?

– Erna Solbergs regjeringsprosjekt kommer til å svekkes ytterligere, og det kommer til å bli mer borgerlig kaos, spår Mímir Kristjánsson, forfatter og nyhetssjef i Klassekampen.

Den eneste som snakker om flyktningkrisen med positivt fortegn er sosialmedisiner og evige dødssyke Per Fugelli.

– Jeg tror det, selv om det høres paradoksalt ut, kommer til å bli en vaksine mot fremmedfrykt. Vi må velge mellom samliv og apartheid, og samliv er det eneste kloke valget.

Han hever stemmen.

– Vi må godta dem og ta dem imot med tillit.

 

Murer og stjerner

Apropos apartheid, hva skjer med Palestina-konflikten?

– Dette er ikke en konflikt, men en urettferdig, illegal og blodig okkupasjon av et helt folk, utbryter overlege og aktivist Mads Gilbert.

Ok, Mads, men hva skjer med denne urettferdig, illegale og blodige okkupasjon i 2016?

– Jeg tror den internasjonale boikottbevegelsen vil vokse i styrke og omfang. Israel vil bli stadig mer isolert internasjonalt. Verdens folk vil ikke ha israelsk apartheidpolitikk og murer mellom menneskene.

Kan man egentlig se Den kinesiske muren fra verdensrommet, og hva beveger seg på himmelen for tiden? Hele Norges favorittastrofysiker og spøkelsesinnsektsamler, Knut Jørgen Roed Ødegaard, er opptatt med å lede en konsert når vi tar kontakt, men tar seg likevel tid til å belyse hva som kommer. Han har tidligere sagt at han tror vi vil få kontakt med utenomjordisk liv i 2025, men hva skjer allerede i 2016?

– Den viktigste himmelbegivenheten i 2016 blir utvilsomt Merkur-passasjen 9. mai da Merkur kryper over solskiven.

Dette blir Ødegaards tredje passasje siden han slo gjennom med solformørkelsen i 2003. Vi øyner en mulighet for at Ødegaard igjen kan bli A-kjendis med overentusiastiske live-sendinger fra Frognerparken.

 

Narkotika på Polet

– FNs bestemmelser som tvinger land til å undertrykke brukere av alternative rusmidler vil opphøre i 2016, nærmere bestemt i april, sier Arild Knutsen, leder for Foreningen for en human narkotikapolitikk.

Knutsen sikter til FNs generalforsamlings spesialsesjon om rusmidler, der det generelle forbudet mot narkotika vil tas opp til debatt. Han tror forbudet vil oppheves, og at dette vil føre til store endringer i verdens ruspolitikk.

– Tror du Norge kommer til å avkriminalisere narkotika i 2016?

– Norge kommer til å LEGALISERE narkotika. Vi vil kunne gå på Polet og ha et vell av rusmidler vi kan velge før det aller mest idiotiske, alkohol.

Ingen andre vi snakker med er like optimistiske som Knutsen, men flere tror dette er et felt hvor det vil skje store endringer.

– Noe jeg ikke er helt sikker på, men som hadde vært gøy hvis det skjer, er at USA fjerner det føderale forbudet mot cannabis. Det er ikke så lite sannsynlig, og det hadde vært et stort steg i riktig retning. Jeg har mer tro på det enn på FN-sporet, synser rikssynser Aksel Braanen Sterri.

Også Nils August Andresen, redaktør for det liberalkonservative tidsskriftet Minerva, tror USA kommer til å legalisere cannabis, men ikke før i 2017. Forøvrig tror han Martin Ødegaard kommer til å score mål for Real Madrid.

– Det kommer fortsatt til å være utrygt å bruke PC’er og mobiltelefoner på grunn av masse overvåking. Det virker ikke som om det kommer til å være noen som griper tak i det noe særlig, sier forfatter og kommentator Bjørn Stærk.
Teksten fortsetter under bildet
stoff-sondre (1)

Brutal CO2-avgift

Ikke bare cannabis er grønt. Det er klimatoppmøte i Paris i november. Kommer verden endelig til å vedta en bindende, global karbonavgift? Vi prøver først å spørre Eivind Trædal.

– Jeg beklager, men regjeringen har nettopp kommet med femten punkter for en strengere asylpolitikk, så jeg kan ikke svare akkurat nå.

Heller ikke Rasmus Hansson eller Lan Marie Nguyen Berg har tid til å svare. Vi blir nødt til å lene oss på the usual suspects.

– Det kommer endelig til å bli en litt mer konstruktiv debatt om klima etter toppmøtet i Paris. Det kommer til å komme litt mer konkrete tiltak, sier Nils August Andresen.

– Tror du virkelig det?

– Jeg ville ikke satt penger på det. Men det er noe som haster og må skje. Noen ganger skjer det som må skje. Noen ganger ikke.

– Jeg har ikke så stor tro på det, men jeg har et lite håp om høyere karbonavgifter i Norge. I kjølvannet av klimatoppmøtet og Grønn skattekommisjon, håper jeg vi får en mer brutal CO2-avgift, som også rammer landbruket, spår Aksel Braanen Sterri.

Resten av panelet er pessimistiske. Asle Toje tror toppmøtet kommer til å bli en stor skuffelse. Hva med klimapolitikkskeptiker og generell pessimist Jon Hustad?

– Jeg tror Jon Hustad kommer til å blokkere over femti mennesker på Facebook, av ymse grunner, og at han kommer til å boikotte minst ett debattmedium, melder Mímir Kristjánsson.

Jon Hustad har ikke svart på noen av våre henvendelser.

 

Mer navlebeskuelse

Kristjánsson kommer også med sterke spådommer om norsk litteratur.

– Jeg ser for meg at bokanmelderne i Morgenbladet kommer til å skrive nedsettende også om de to nye bøkene til Karl Ove Knausgård. Jeg tror minst ti debutanter kommer til å skrive bøker om seg selv.

Når det gjelder musikk, sliter vi med å finne noe like hardtslående.

– 2016 vil by på mye. Dragere som Kanye West og Rihanna vil trolig ta en del plass. I Norge får vi mer nytt fra Karpe Diem, Astrid S og Highasakite. Vi kommer til å se uventede og nye lanseringsstrategier, der sjokkartet lansering vil være ledende, spår Mats Borch Bugge, musikksjef i P3.

– Videre kommer flere til å spille ekte instrumenter, verdien av å kunne spille og synge bra blir større. Jeg er også sikker på at vi vil få en organisk orientering i popmusikken.

OK. Vi prøver å gå litt mer lokalt. Vi spør Solgunn Slåtto, daglig leder i undergrunnsplateselskapet Klangkollektivet.

– Vi har jo nettopp signert vårt første utenlandske band, De Underjordiske, nettopp fordi vi tror Norge er klare for danskspråklige rock – ikke akkurat noe vi har blitt overlasset med før.

Nei, vi har ikke akkurat det!

Saken vår om musikkmiljøet i Bergen og Oslo var ingenting før vi fikk tak i Vågard Unstad, NMG-tryne og rapper i A-laget. Hva tror vår go to guy nummer én om norsk kulturliv anno 2016?

– Jeg har ikke så mye flere spådommer enn at NMG kommer til å gi ut mye musikk, og at to navn folk bør merke seg er Arian fra Elveneset og Dårlig Vane fra Loddefjord.

Greit, den namedroppingen skal du få, Vågard, siden du har meldt så jævlig hardt tidligere.

– Bautasteinar i Bergen blir for tiden økonomisk utfordret. Det er vrient, men jeg vet at den musikalske nerven i byen er langt sterkere enn noen kronekurs, fortsetter Solgunn Slåtto.

Vi gir opp kulturprediksjoner, og går over på økonomi.

 

Desperate tider

Etter noen bomskudd, kommer vi på at vi kan ringe Harald Magnus Andreassen i Swedbank, som selvfølgelig stiller opp.

– Jeg tror verdensøkonomien kommer til å klare seg bra, eller greit, som i de foregående årene. Jeg tror vi får en dårligere økonomi enn forventet. Jeg tror arbeidsledigheten vil øke mer enn Norges bank og SSB tror. Jeg tror renten vil bli satt til null, fordi vi kommer til å trenge det.

Ola Grytten ved NHH tror også nedgangen i Norge kommer til å fortsette.

– Økonomien kommer til å stå relativt stille, men jeg tror ikke 2016 kommer til å bli noe voldsomt kriseår for Norge.

Selv om han har snakket om en boligboble gjennom hele vår tid på NHH, tror han ikke vi kommer til å få et boligkrakk i 2016 heller. Forøvrig tror han Molde kommer til å vinne Tippeligaen. Dessverre.

Men det er ikke bare Norge som sliter økonomisk. Også pressen kommer til å få enda større problemer i 2016, tror Mímir Kristjánsson.

– Jeg tror Schibstedt-ledelsen kommer til å komme med masse nye desperate tiltak for å nå unge lesere. Aftenposten kommer til å komme på Tinder i 2016.

Da har vi vel dekket det meste. Da gjenstår bare oljeprisen. Vi spør Norges, om ikke største, så i hvert fall mest brukte oljeanalytiker Thina Saltvedt.

– Den kommer til å gå svakt oppover. Så å si sidelengs.

Da vet vi det.