Bergen Revels #11
Høsten gjør sitt inntog i Bergen, men frykt ikke! Martin forteller deg hvilke kulturelle sprell du kan drepe tiden med når regnet pisker som verst.
22. september 2016
TEKST MARTIN HJELLE
ILLUSTRASJON IDA NEVERDAHL

 

Oktober. En traust måned for alle nordmenn. Dermed kunne denne spalten fort blitt til et himkok av halvfordøyde anekdoter og billige metaforer over hvordan oktober påvirker oss alle: høstdepresjoner og generell laber sinnsstemning (til tross for eller på grunn av sentralstimulerende midler). Dog er ikke det poenget. I hvert fall ikke i år. Istedenfor skal vi gjøre som selvhjelpsbøkene oppfordrer til: tenke positivt. Se det positive ved denne lunefulle tiden. Og hvis du kikker nøye etter, raker bort løvet fra trynet, stikker hodet ut fra paraplyen, så ser du jammen meg at oktober måned har potensiale. Ikke til å bli en junimåned – behold realismen – men potensiale til å ikke bli så svart som værmeldingen tilsier.

Allerede onsdag 5. oktober prøver Litteraturhuset i Bergen å få oss på lysere tanker, med foredraget «GRØNN INDUSTRI?», i samarbeid med Naturvernforbundet. Som den bevisste studenten du er, så bryr du deg jo om miljøet? Om du så ikke er av den bevisste typen, så liker du vel å være trendy? Og alt med prefikset grønn/øko er jo trendy. Så i verste fall får du pusset imaget ditt, og kan skryte litt når dine medstudenter lurer på hvorfor du ikke var på den bed.pres. med PWC.

Dagen derpå bør du vurdere å tilbringe kvelden på hipsterhuben Landmark. Dropp støvlene, ta på deg elektronikaskoene, og nyt danske SEKUOIA inn i de sene nattetimer. Som produsenten selv sier: «Jeg ville lage et atmosfærisk dansespor […]» hva nå enn det betyr. Uansett, dette er dansk el skreddersydd for house-kåte hipstere med treningsbukse, så vel som vanlige lekmenn.

Er du ikke el-fan? Eller trenger du noe mer sommerlig for å komme på lysere tanker? Fredag 7. oktober kan du nyte synet av indie-trioen GREAT NEWS på Bergens sikreste scene, Hulen (i hvert fall er det ikke mobildekning, så PST finner deg ikke). Ta på deg Hawaii-skjorten, be om paraply i ølen, og prøv å glemme at solen ikke varmer igjen før om 6 måneder.

Narkotika er kontroversielt som aldri før (Anundsen vs. science), og da passer det med en liten historietime for å se hvordan folk forholdt seg til disse temaer før i tiden. Forfatter og journalist NORMAN OHLER kommer sørfra for å snakke om dop-preferansene til våre tyske venner under 2. verdenskrig. Foredraget «Der totale Rausch – Narkotika i det 3. Riket», får du servert 11. oktober på Bergen Offentlige Bibliotek. Kanskje kommer Justisministeren også? I verste fall er ølet ikke altfor dyrt. Og øl er jo ikke så farlig, eller?

Vi nærmer oss midten av måneden. Så unn deg noen fridager, evt. ta ut 3 dagers egenmelding. Torsdag 13. oktober inviterer Bergens mest upolitiske bar, Legal, sammen med STUDENTERSAMFUNNET til politisk diskusjon. Så ta med deg dine politisk ukorrekte venner, bruk opp alle Lånekassen-geltene som nettopp kom inn på konto, og lek politiker for en kveld.

Ble det for mye politiske analyser igår? Nyt i så fall fredagen slik den best tilbringes en sedvanlig oktoberkveld: med regn utenfor vinduet, noe varmt i koppen, og en pakke Paracet lett tilgjengelig. For i morgen er det viktig å være i form. Lørdag 15. oktober inntar nemlig Norges feteste live-act Verfet: KAKKMADDAFAKKA. Mer trenger man vel ikke å si. Riktig nok, om du er en av dem som hadde planer om å ta turen på HIPHOPBONANZA istedenfor, kan Stoff-redaksjonen meddele at følgende utsagn ble overhørt på NHH i etterkant av forrige arrangement: «Herregud, det var så gøy med hipp-håpp-bonnansa på Landmark! Vi tok over det hipsterstedet, lissom». Dermed anser vi HIPHOPBONANZA som dødt. Gratulerer til NHH med nytt klubbkonsept og lekegrind.

Melder interessen seg for å bare glane på en skjerm? Lei av all denne høykulturen hvor du må være så aktiv? Dine bønner er hørt. Filmklubben HUFF viser mandag 17. Oktober filmen «FILTH» på Verftet. Stikkord: Korrupt, narkoman politimann med borderline personlighetsforstyrrelse sloss med seg selv. Sånn føler vel alle seg på denne tiden av året?

Måneden får en prematur avslutning, da undertegnede forlater byen for å nyte andre deler av Kultur-Norge i noen uker fremover. Dermed oppfordres lesere som ikke vet hva de skal ta seg til de resterende dagene av måneden om å a) få seg en hobby, b) begynne å lese til eksamen eller c) stjele paraplyer.

God høst!

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og delaktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved Universitetet i Bergen, er ellers medeier av Trevarefabrikken i Lofoten. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer ellers om å jobbe på polet og åpne en bar med 25 tjommier. Personlig kokk for sin matblogg-kjæreste. Har aldri eid støvler.