Ny låt fra Utakk
Utakk har blikket i alle retninger, men holder det lokalt.
22. september 2016
TEKST VARG LUKAS FOLKMAN

 

 

Bergensbandet har blikket i alle retninger, men holder det lokalt.

 

Gratulerer med ny lå! Hva er «Tromleren», om det overhodet er en ting?
– Rytmen rister og rasler deg som en liten blondetruse i en skranglete tørketrommel. Derav navnet Tromleren.
Det er kanskje ikke så intressant, men refrenget refererer til et mareritt jeg hadde som var så estetisk vakkert at det kompenserte for hvor grusomt det var.

Dere påstår å skrive tekster om livet mitt, ja, akkurat livet mitt. Hva ligger i det?
– Vi har ingen illusjoner om å slå an i utlandet. Alle i bandet studerer eller har fast jobb. Vi har beina på jorden, men blikket i alle retninger. Vi fokuserer på å kommunisere direkte med et lokalt publikum. Tekstene handler uansett om meg, folk rundt meg, samfunnet og verden der alle befinner seg et eller annet sted.

Om naboens hund skriver dere også. Hva er greia med hunden?
– Vi er veldig glad i hunder, men naboen min har ikke hund. Han har en katt som heter Balder. Lurte på om Balder var forelsket i meg en stund. Er det innbilsk? Det kan jo aldri bli noe mellom oss. Det er også en svær rød katt i nabolaget som heter Fredrik. Han graver bæsjen sin ned i gatens blomsterbeder. En del av meg syns det er litt kult. Han skjønner ikke konseptet blomsterbed. Kanskje han hadde skjønt litt mer hvis han var en hund.

Hva skiller dere fra fra andre band i den evigvoksende og litt ansiktsløse massen av indierockere?
– 
Vi hadde tidligere med en mestis i bandet. Satset på at han skulle skille oss ut. Trivelig og alltid like pen i tøyet er han også. Men han flyttet til Oslo så nå er vi like langt. Vi ga opp og erstattet han med en som liker prog. Uansett vanskelig å hevde seg blandt disse stadig skiftende minoritetstrendene.

Dere skriver også at dere har en likegyldig tå i journalistenes terminologi. dette må dere forklare.
– 
Er ikke gøy å settes i bås. Ikke en gang når en gjør det selv. Er det nødvendig? Jeg syns ikke det. Derfor er jeg likegyldig. Jeg har en tå som jeg har distansert meg til. Bruker den til sånne ting som dette. Syns du dette var tullete? Skyld på tåen. Jeg bryr meg ikke.

Hva er veien videre for Utakk?
– Vi har laget en plate som snart er ute. Vi mikser den i hulen til en bjørn. Vi håper å bli ferdig før vinteren da han går i hi. Da får vi tid til å spille flere konserter. Da må vi kjøre langt, bli trøtte, gretne og krangle i bilen. Det blir gøy.