Nytt strøk på gjerdet
Våken er bergenstrioens nyeste strøk på gjerdet, en plate som blir sluppet i dag. Selv sier de at platen handler om «å våkne til live igjen», og i dag har de altså gjort det – etter tre års ventetid.
17. mars 2017

Etter en stille periode slipper Hvitmalt Gjerde albumet Våken.

 

TEKST: Elias Bakken Johansen
FOTO: Frontcover, Våken

 

Med en selvtitulerte gjennombruddsplaten fra 2013, gjorde Hvitmalt Gjerde – i samspill med kritikermottakelsen – det klart at de var å anse som «En Kommende Indieyndling» fra Bergen. Året etter kom oppfølgeren Ville venner, i tillegg til at bandet gestaltet The Snowflakes i filmatiseringen av Lars Saabye Christensen ikoniske Beatles. Siden har det vært stille.

 

På spørsmål om hva de har bedrevet siden 2014, er de ordknappe. Det eneste de nevner er at de har etablert et fotballag i Bergens laveste divisjonssystem. Musikken har til tider måtte spille annenfiolin, men tross dette sportslige krumspringet, har de også arbeidet med nytt materiale. Våken er bergenstrioens nyeste strøk på gjerdet, en plate som blir sluppet i dag. Selv sier de at platen handler om «å våkne til live igjen», og i dag har de altså gjort det – etter tre års ventetid.

 

 

Hvordan er dynamikken i studio dere imellom?

— Perfekt. Vi trenger ikke snakke så mye sammen – vi vet hvor vi har hverandre. Også har produsent Robert Jønnum operert som en mutt hobbypsykolog på siden.

 

 Hvordan er arbeidsrutinene deres?

— Vi trenger riktig flyt for å komme i gang. Den fant vi sist høst – og da skjer alt veldig fort. Vi spiller inn demoer i øvingslokalet, tar de med til studio og vrir ut energien vi har skapt.

 

Hvordan vil dere sette studiolivet opp mot det å spille konserter?

— Det er ganske annerledes. Vi finner litt mer ro i studio, og går derfor inn i en kreativ boble. Men vi prøver å bevare live-spontaniteten når vi spiller inn. Trikset er å ta konserten til studioet.

 

Det er straks tid for turné. Hvordan er den optimale oppladning til konsert? Og hva har dere på raideren?

— Vi har pleid å ligge i sengen og se gamle Champions League-kamper på Eurosport. Vi må huske at Rosenborg var en storklubb! Vi luftbokser også til Iggy Pop. På raideren har vi fire New energy-bars.

 

Fortell litt om samarbeidet med nytt label.

— Sverre Vik som driver Tik var med oss på den notoriske norgesturneen i 2014 – som sjåfør og lydmann. Han er også samboeren til Håvard Bakke. Derfor var det naturlig å alliere seg når han startet sitt eget label. Playground Music kontaktet oss sent i 2016 og lurte på om vi ville samarbeide med dem også. Vi fløy til Oslo sammen med Vik, og fikk i gang denne herlige trekanten!

 

Den norske musikkscenen er i full blomstring. Hvem bør vi følge ekstra nøye med på, mener dere?

— Vi liker Death by Unga Bunga. Mats Wawa er spennende, og Great News er bra. Romskip, som skal spille med oss i Bergen på Landmark, er et spennende prosjekt. Og norsk-brasilianske Living er kult! Det er mye bra på gang altså!

 

 

Våken er ute i dag, og i kveld spiller Hvitmalt gjerde releasekonsert på Landmark.