Velg eller svelg
Start med deg selv, student.
12. april 2018

Den siste tiden har det blitt klart at Norges befolkning er mer splittet enn på lenge. Hvem som har skapt denne splittelsen, er det mange forskjellige meninger om: Det pekes både til høyre og til venstre over partigrensene, det pekes på eliten og «mannen i gata», det pekes på ­innvandrere, høyreekstreme og visse politikere.

Det er dette siste punktet som er problemet. Politikere skal ikke være til stede som en splittende makt. Dette ble også gjort veldig klart at var størsteparten av ­regjeringens mening, da justis­minister Sylvi Listhaug måtte gå av, på grunn av det omstridte innlegget hun la ut på Facebook, hvor hun fremstilte Arbeiderpartiet som landssvikere.

Skittent spill
Nå har fiskeriminister og vikarierende ­justisminister Per Sandberg gått ut og sagt at han takker nei til fast stilling som justisminister, fordi han mener den offent­lige ­debatten er ødelagt av mobbing og useriøse debatt­innlegg. Sandberg kaster stein i glasshus med disse ­utsagnene etter­som han selv aktivt har bidratt til å ­polarisere ­debatten, blant annet fra talerstolen på Stortinget der han sier at Arbeiderpartiet så til de grader har spilt offer etter 22.juli. At dette kunne tolkes som at han beskyldte Arbeiderpartiet for å spille offer, beklaget han til TV2 dagen etter.

Selv om Sandberg burde feie for egen dør før han ­beskylder andre for forsøpling, er dette likevel en ­debatt vi studenter burde legge merke til, og lære av. Det er tross alt vi som skal overta roret når de som sitter i ­maktens korridorer går av med den feite pensjonen sin. Det er vi som skal sette standarden i debatten i årene fremover, og vi kan jo starte allerede der vi er, her og nå.

Start med deg selv, student
9. april starter valgperioden for hvem som skal ­representere oss studenter i Studentparlamentet. Du ­visste det kanskje ikke? Nå vet du det, og du må stemme. Jeg oppfordrer også alle til å snakke med ­forskjellige ­kandidater fra de forskjellige listene, stille de ­konstruktive spørsmål om hvordan de kan gjøre hver­dagen bedre for deg som student, og tenke over hvorfor de fortjener din stemme. Debattene kommer nok ikke til å slå like hardt som det har gjort mellom veggene på Stortinget den siste tiden, men det kommer nok til å bli debatt rundt visse ting både i studentmedia og lokalavisene.

Jeg vil oppfordre deg til å stemme på ­kandidatene som, ikke bare present­erer sakene som er viktige for deg, men også de som håndterer det offent­lige ordskiftet godt. Vi studenter vil ikke ha det samme mediesirkuset som har foregått nasjonalt i Norge den siste tiden, vi vil ikke ha drittslenging i kommentarfeltet eller kandidater som går til personangrep for å få frem poengene sine. Vil de ha oppmerksomhet, skal de fortjene den.

Godt valg!

Ingrid Marie Vikhammer Sandvik,
Ansvarlig redaktør
red@stoffmagasin.no