Festivalen under broen
Under Puddefjordsbroen får ikke barna leke. Det vil BAS-studentene endre på.
9. mai 2018
Plakat: Simen Langeland

– Tomme byrom føles utrygge, rett og slett. En forelder på Møhlenpris sa at barna hans får leke hvor som helst på Møhlenpris og i sentrum, unntatt under Puddefjordsbroen. Det vil vi gjøre noe med, sier student ved Bergens Arkitekthøgskole (BAS) Maria Thoner.

Sammen med medstudenter Bastian Haukefær og Helene Sørland arrangerer hun festivalen «Under Broen» nettopp under broen på Møhlenpris den 9. juni. Nå benyttes området som parkeringsplass for bedrifter, noe studentene mener er å ikke fullt ut benytte plassen.

– Arkitektonisk er jo området flott og har gode muligheter for flerbruk, sier Haukefær.

I den ene enden av området er det bygget en enkel skatepark, og ska­terne der er det eneste som gir litt liv til betongparken. Studentene beskriver området som belastet.

– Slik som det er nå repres­enterer området en passiv del av Møhlenpris, noe det ikke trenger å være, sier Haukefær.

Han legger til at målet med fest­ivalen er å vise at dette kan være et nytt byrom i Bergen, som kan brukes av både lokale og andre folk i Bergen.

Lokalt
De håper festivalen skal nå et mang­fold av mennesker og planlegger innslag rettet mot barn, voksne og studenter. Det skal være mat, kunst, aktiviteter, underholdning og musikk – og på kvelden håper studentene å få godkjent skjenkebevilling for skikkelig festivalfølelse. Fra morgen til sent skal det etter studentenes plan være så god stemning under broen at andre blir inspirert til å bruke byrommet videre.

– En fellesnevner for de ulike bodene er at vi fokuserer på det bergenske, sier Thoner.

Vi har fokusert mindre på å bygge noe og mer på at prosjektet skal bli til mens vi holder på

De forsøker derfor å få tak i lokale
kunstnere og artister og jobbe med andre som skaper liv i Bergen. Et ønske er å legge noe igjen etter festivalen.

– Akkurat hva vet vi ikke enda, men vi vil at folk skal gå gjennom og tenke «her har det vært noen», slik som med skateparken. Og så vil vi ikke at noen skal jages bort fra området. Ikke skaterne, ikke de som bruker parkeringen. Men vi vil at folk skal se at det er liv der, slik at rommet blir mer brukt i det daglige, sier Thoner.

Om det går bra i år, er det et ønske om å arrangere festival under broen til neste år også.

LES OGSÅ: Studentene er misfornøyd med milliardbygget

Unikt rom
Hvordan en festival kan være et arkitekturprosjekt er kanskje ikke så lett å se umiddelbart, men stud­entene sier at de ønsket å fremme noe som allerede er, i stedet for å bygge noe nytt. Området er stort og strekker seg over flere plan, med bakker og trapper mellom. Det er høyt under broen, med store søyler og buet tak.

– Arkitekturen der er nydelig, det er på en måte Bergens katedral av betong. I tillegg er det jo et uterom under tak, noe som er unikt i Bergen. Med det været vi har her er det noe man bør utnytte, sier Sørland.

Samtidig er det viktig for stud­entene at planleggingen skjer sammen med de som faktisk bor i om­rådet, og derfor samarbeider de med Aksjonsgruppen på Møhlenpris, en gruppe med frivillige som repres­enterer beboerne i området. Studentenes mål er hovedsakelig å gi noe til de lokale i form av å bidra til å skape et positivt byrom.

– Håpet er å fjerne denne mentale sperrelinjen rundt området under broen og vise det på en ny måte, og engasjere festivaldeltakerne til å være en del av dette. Menneskelig aktivitet skaper en tryggere atmosfære, så målet er at festivalen kan gjøre det lettere å bruke byrommet senere, sier Haukefær.