Finansiell førstehjelp
Selvhjelp for fremtidige rikinger
26. september 2018

Er du hypp på spenn, men ikke så gira på å jobbe? Er du lei av såkalte «eksperter» som skal fortelle deg hva du må gjøre for å oppnå ­økonomisk fleksibilitet og trygghet? Gidder du ikke høre på bedrevitere som mener at det beste man kan gjøre er å få seg en god utdannelse, sette penger i indeksfond eller BSU, lage budsjetter og føre regnskap over personlig forbruk, ikke ta opp forbrukslån, sette av penger og lage sin egen mat? Frykt ikke, her er det en spalte om personlig økonomi for deg som vil ta snarveien gjennom livets ­økonomiske våtmarker.

Ut med de kritiske
En rask vei til cash money i lommeboken er å starte opp eller bli med i et pyramidespill. Skru av alarmen i hodet ditt som sier at dette er en sykt dårlig plan med minimal sjanse for ikke å bli rundlurt. Som dama på Nu Skin sa da hun prøvde å ­re­kruttere meg: Her vil vi ikke ha noen ­negative folk. Eller kritiske røster, som noen kaller det.

Pyramidespill kommer i mange spennende varianter. Et klassisk ­eksempel er at du betaler inn et beløp for å bli med, og at du så ­verver nye medlemmer som igjen verver nye håpefulle. Du får en viss prosent av kontingenten disse betaler inn, og en viss prosent av det personene de verver tjener. Det eneste ­problemet er at nyere «forskning», for de som tror på slikt, viser at det er et ­begrenset antall innbyggere i ­verden. Hvis du verver seks stykker, og disse igjen verver seks stykker, vil det etter tretten ledd ikke være flere ­mennesker igjen på jordkloden som kan verves. Nettopp derfor er det viktig å være tidlig ute, slik at du sikrer deg gevinst.

Penger > Venner
Faktisk ender mer enn 90 % av alle som deltar i denne klassiske formen for pyramidespill opp med å tape penger. Bør dette hindre deg fra å bli med? Bør du revurdere drop-out planen fordi pyramidespill bare en scam? Nei, det betyr bare at du må være først ute og ­rekruttere alle vennene dine. Onde tunger vil ha det til at de som rekrutterer ­venner til pyramidespill faktisk ikke er ekte venner. Men hva skal man med en sosial omgangskrets når man kan sitte på toppen av pengepyramiden og slikke Øystein Olsens underskrift? For de som mener at dette er umoralsk, husk at hvis man stokker om på ordet «moral» blir det «l’amor», og hvem er vel imot ­kjærlighet, eller fransk?

Lov til besvær
Dessverre er rene pyramidespill u­lovlig i Norge, grunnet den dype stats overformynderi. Pyramidelobbyen jobber visstnok opp mot Stortinget for å endre dette, men de korrupte hvitsnippene svarer ikke lenger på henvendelsene deres. Det som derimot er lovlig, er såkalte produktbaserte pyramidespill, ­eller som vi økonomer liker å kalle det, multi-level marketing schemes. Greia er at du rekrutterer selgere som må kjøpe et utvalg produkter de i teorien skal selge videre. Selve produkt­salget viser seg ofte å være vanskelig, men det handler uansett mest om å ­rekruttere nye selgere, som ­rekrutterer nye selgere under seg igjen. Og slik går regla. I Norge er Nu Skin og Herbalife eksempler på multi-level marketing-selskaper som har rukket å bli relativt store, både i volum og antall mottatte søksmål knyttet til deres forretningsmodell.

Promilleeliten
Kartlegging av Nu Skin på internasjonalt plan har vist at bare én promille av deres agenter tjener penger, dersom det pålagte produkt­kjøpet trekkes fra. Igjen, kun enda et argument for at man må bli med i startfasen og sørge for å rekruttere hissig. Ikke la deg lure av fake news og statistikk som viser at dette er en drøyt dårlig idé. Inviter familien, bestemor og din mindre begavede kompis som du ikke har hatt ­kontakt med siden ungdomsskolen.

Dersom pyramidespill ikke er helt din ting, fordi du for eksempel ikke har noe personlig nettverk, er det fortsatt mange morsomme og ­spennende måter du kan tjene penger på. Følg med videre i denne serien for flere gode råd innenfor personlig økonomi. Forhåpentligvis unngår du både strevsomt arbeid og Luksusfellen. Jeg sier som Panta Rei: Alt flyter, også renta.