Bergen Revels #27
Hva du bør få med deg av kulturarrangementer denne måneden.
25. oktober 2018

Det er høysesong for depresjon, oversvømmelse og mørketid i Bergen om dagen. ­Demninger ­brister, brosteinen er glatt og støvlene ser ut som Jarlsberg. Hos undertegnede har til og med ­vinduene begynt å lekke. Da er det godt at ­B-byens kulturliv setter inn ekstra krefter for å forebygge kollektiv innleggelse på Sandviken. Ta på deg sydvesten og bli med!

Startskuddet går fredag 26. ­oktober på Muskedunder. STOFF #27 er ute og vi inviterer til SLIPPFEST. Endelig kan du møte journalistene bak saker som Dickpicmysteriet, Snabelkompetane og Finansiell Førstehjelp. Eventuelt bare ta deg en øl, lese den nyeste utgaven og ha det hyggelig. Det tenker vi. Sees der!

Dagen derpå åpner EKKO-FESTIVALEN. Faktisk nummer 15 i rekken. EKKO er en musikkfestival for elektronisk musikk utenom det vanlige. Hit kommer blant annet SMERZ, LEGOWELT og min personlige favoritt, VILDE TUV, i tillegg til masse annet bra du ikke visste du kom til å elske. ­Herligheten varer til 03. november, og holder til på Østre.

I år er det 50 år siden STANLEY KUBRICKS smått legendariske 2001: A SPACE ODYSSEY så dagens lys. Dette må feires og i den anledning inviterer Cinemateket i Bergen – som for øvrig selv er 25 år – til ekstraordinær visning av filmen i 70mm, søndag 28. oktober. En perfekt måte å avslutte helgen på. Sted: USF Verftet.
Tomrommet etter en langvarig depresjon. Eller etter at noen har gått bort. Tomrommet kommer i mange forskjellige uttrykk og fasonger. TOMROM er tema for månedens DEBUTANTTRIPP på ­Litteraturhuset, onsdag 31. oktober. Hit kommer SUSANNE SKOGSTAD, ODA MALMIN og LARS SVISDAL for å snakke om hvordan dette fraværet gjør seg gjeldende i deres litteratur.

Ta på deg sydvesten og bli med

Torsdag 01. november er det FRIHET som står i fokus. Hva er frihet? Og hvorfor trenger vi det? Sartre mente vi er dømt til å være frie, hva ­betyr det? Dette er noen av spørsmålene frihetsfilosofene LARS FREDRIK SVENDSEN og KAJA MELSOM skal prøve å besvare i samtale med filosof ESPEN GAMLUND på Litteraturhuset.
Senere samme dag er det en annen frihetsforkjemper som inntar scenen på USF Verftet. BOMBINO har i tiår begeistret fans verden over med gitarspill sammenlignet med Jimi Hendrix og Mark ­Knopfler, samtidig som han har ført en frihetskamp for sitt hjemland Nigeria fra scenen. I ­anledning sitt sjette studioalbum, DERAN, er han å finne ytterst på Nordnes denne november-kvelden.

Fredag 02. november er det RINGENES HERRE-MARATON på Bergen Kino! Ergo en perfekt ­anledning for reunion med vennegjengen og litt god gammeldags «døyning». Eventuelt er du en av dem som synes alver, orker og ringer er døvt. Da kan du bli hjemme.

Bergen er kjent for en rekke mat- og drikke­festivaler, dog har det aldri vært et ­fullverdig ­tilbud for veganere. Det er i det herrens glade år 2018 i ferd med å endres, når byens første ­VEGANFESTIVAL åpner dørene på Det ­Akademiske Kvarter, lørdag 03. november. Alle hjerter, planter og vår ene klode fryder seg!!

På kvelden inntar Bergens kanskje gladeste kis og diskoprins, ERLEND KLETTE, dj-boksen på Landmark sammen med norsk space diskos gudfar og muligens fremste eksportvare, BJØRN TORSKE aka TORSKEFAR. Dette er første event i KLETTEs nye musikkonsept TRØBBEL MED, hvor han inviterer sine egne klubbhelter for svette og rytmiske kvelder mellom velour på byens fremste kulturhus. Det gledes!

Fredag 09. november åpner en av landets mest omtalte kunstnere de senere årene, VANESSA BAIRD, utstillingen av verket YOU ARE SOMETHING ELSE på Kode 2. En reise gjennom det moderne menneskets eksistens fordelt over 38 stk. 5 meter høye tegninger fra tak til gulv. En bombastisk, grotesk og treffende tolkning av tiden vi lever i.

Samme kveld starter MØRKEFESTIVALEN på ­Bergen Offentlige Bibliotek. Det er BOBs tredje festival og temaet denne gangen er de mørke sidene i samfunnet og litteraturen. Det blir en festivalhelg spekket med foredrag om alt fra Norges dystre klimapolitikk, sjalusien i Amalie Skrams forfatterskap, til det muligens feilslåtte ­feministiske prosjektet. I tillegg blir det ­melankolske toner med blant annet Jens Lekman og ­dokumentarfilm signert Kyrre Lien om de mørkeste nettrollene.
Mandag er vanligvis synonymt med gjengen i FILMKLUBBEN HUFF. Den 12. november er således intet unntak. Da vises NICOLAS REFNs debutfilm PUSHER på USF Verftet. Filmen tar for seg den voldelige russcenen i København, og skildrer menneskets selvdestruktivitet og mørke på en gripende måte. En vond klassiker med blant annet en ung MADS MIKKELSEN og KIM ­BODNIA i hovedrollene.

To dager senere er det ironisk nok fornuften som skal under lupen på Litteraturhuset. Det er nemlig tid for DIALOGISK CAFÉ med den ­artige tittelen FORNUFTEN – EN HJELPER ELLER EN ­KRANGLEFANT? Notorisk kranglefant og BA-spaltist ERLING GJELSVIK møter sosiolog ARNE ­SELVIK til det som forhåpentligvis blir en fruktbar debatt om dialog og fornuft vs. ­krangling som argumentasjonsteknikk. Om de ikke blir enige, så blir det i hvert fall underholdende!

Hver og en av oss kaster ca. 500 kg søppel i året. Det er noe KRISTINE ULLALAND prøver å gjøre noe med. Hun er leder for ZERO WASTE NORGE og GRØNNARE KVARDAG. Tirsdag 20. november tar hun turen til Bergen Offentlige Bibliotek som et ledd i foredragsserien DITT GRØNNE SKIFTE, for å hjelpe oss til å leve grønnere liv. Vel møtt!

Apropos klima: fredag 23. november slår DNT Ung og POW igjen et slag for miljøet og ­gjenbruk når de arrangerer GRØNN FREDAG. For de ­uinnvidde er dette en motsats til den mer hysteriske Black Friday-bevegelsen. I en tid med ­kjøpehysteri, overforbruk, bruk og kast-­mentalitet, hvaler fulle av plast, og så videre (du tar tegningen), er det godt med ­motpolarrangement som GRØNN FREDAG. Enkelt forklart går ­konseptet ut på at man kan bytte, selge og kjøpe brukt turutstyr fra vanlige folk som ikke lenger bruker det.

Novembers siste tirsdag blir med høy sannsynlighet tilbrakt på Café Legal og LAST TUESDAY. Temaet er fortsatt uvisst, men vi satser på fet musikk, digge snacks, Alhambra-øl og smekkis stemning ut i de små timer. Sees der!

Månedens bokanbefaling: BEHOLD MEG av TORA DØSKELAND. Fine ord om vonde ting.

Martin Hjelle er medisinstudent ved UiB. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og delaktig i diverse studentorganisasjoner. Er ellers gründer av Trevarefabrikken i Henningsvær. Glad i ut­veksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.