Tre kule forteller deg hva du skal gjøre #32
…dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
7. mai 2019

Eirin Eikefjord
Journalist i Bergens Tidende

Nyt den uendelige friheten du har som student.
Du kommer aldri, aldri til å ha så mye frihet som du har nå. Du kommer aldri til å ha så mye tid til bare deg selv. Bruk den. Bruk den bra!

Du kan ta deg fri når det er sol i Bergen. Sulle over Vidden. Drikke øl i solen på en tirsdag, midt på dagen om du vil. Du kan klatre på Helleneset til solen går ned. Så kan du ta et bad. Og gå på nachspiel på en onsdag. Spille sjakk i timesvis. Henge med bra folk. Oppdage et nytt fjell. Bo i Berlin.

Plutselig har du rekkehus og unger og hund og lån og dagjobb og forpliktelser. Det er nå du kan være spontan.

Stikk på ski når pudderalarmen går. Kast deg på nattoget, utforsk en ny by. Du kan lære et helt språk. Eller bare surre rundt og høre podkast en hel dag. Eller lese en roman. Eller løpe på et byfjell. Du har tid til alt.

Joda, du skal jo gå på forelesninger og studere litt. Men ikke slit deg ut. Ikke stress med det. Ta minste motstands vei. Du kan lese på en strand i Sør-Amerika. Eller om natten. Du kan ta bøkene med til Stad for å surfe.

Uansett: Husk at studietiden er en luksus du bare har én gang i livet. Nyt den før det er for sent.

 

Hanna Paulsberg
Komponist og artist i Gurls

Faren min er fra et lite sted som heter Hunndalen, og han bruker et uttrykk som heter å sitte og glåme. Jeg tror det egentlig betyr å nistirre, men når han sier det til meg snakker han om det å bare sitte og kope. Sitte på sofaen og bare se rett frem. Ikke på TV eller iPhone, ikke i en bok eller noe annet. Bare la øynene hvile på et eller annet uten at du egentlig legger merke til hva.

Det vil jeg anbefale de fleste å gjøre litt hver dag, for det er egentlig ganske deilig.  Det er en slags ro over det som det aner meg at mange folk kunne trengt litt mer av i hverdagen sin, undertegnede inkludert.

Og så synes jeg jo alle skal bruke tida si på å dra på konserter, for eksempel på Nattjazz, for å sjekke ut ny musikk. Et ekstremt hett tips er GURLS på Røkeriet 25. mai, der blir det fest!

 

Eirik Glambek Bøe
Låtskriver og artist i Kommode og Kings of Convenience

Spør deg selv: Hva er det verden trenger av meg? Hva kan jeg bidra med?

Vi er jo skapt for å både yte og nyte, men når man yter noe for andre eller for noe man tror på, gir det en mye mer varig gledesfølelse. Denne leveregelen har jeg brukt mye: Først sto valget mellom å satse på konkurranseklatring eller låtskriving og musikk. Jeg elsket begge deler, men jeg valgte til slutt musikk siden det, i motsetning til klatringen, også gjorde min mor glad. Og etterhvert også noen flere.

Så begynte vi å turnere med bandet vårt, men vi fokuserte mest på å dra og spille på steder der få andre band drar. De fleste tenker at LA og London er stedene man bør satse mest, men publikum i Indonesia og Chile setter ofte mer pris på å få artister på besøk. Jeg mener altså at man bør tenke seg om: Hva er det jeg gjør som bare tjener meg selv, og hva er det jeg kan gjøre som vil glede flere?

Sull mindre med sosiale medier. Ta mer kontakt med folk du bryr deg om. Bli god til å lage mat. Lær deg å spille et instrument. Start noe. Hvis du liker å trene og gå dine egne veier med treningen din, lag et nytt idrettslag der du samler dine favorittfolk og utforsk den nye sporten sammen med dem. Kajakkpolo og roller derby ser jo for eksempel mye gøyere ut enn å gå alene på helsestudio.

LES OGSÅ: De som satser, del 1: Color Vision