Vanlig quiz
Stoffs quizmester takker av med sin første seriøse quiz.
7. mai 2019

I en årrekke har jeg harselert med – eller kanskje rettere sagt mobbet – ærbødige quizmestere som Kim Arne Hammerstad fra Studvest og Jan Arild Breistein fra BT. Men det er på tide å innrømme det: Det er hardt arbeid å lage quiz. Det har vært mye enklere å gjemme seg bak et skjold av ironi.

Men leken har gått ut på dato og ironien døde med Harald Eia. Jeg simpelthen elsker quiz, og har ikke annet enn kjærlighet og respekt for dem som klarer å underholde meg med det i uke etter uke. Så, som en slags fredsgave, her er Stoffs første, og potensielt siste, normale quiz.

 

QUIZ

1. Noe av det kuleste som har skjedd i min levetid er bildet av det svarte hullet i galaksen Messier 87 som var på alle forsider noen timer i april. Hvem formulerte den første matematiske modellen av svarte hull?

2. Det finnes pattedyr som legger egg! Nevn ett av dem.

3. Hvilken østerriksk filosof hevdes av mange å ha revolusjonert filosofien ikke bare én, men to ganger i løpet av nittenhundretallet?

4. Pesto lages noen ganger med for eksempel mandler, peanøtter eller cashewnøtter, men hva skal man «egentlig» bruke?

5. Hvilken type virus står for rundt halvparten av alle forkjølelser?

6. Barnum-utsagn, også kjent som Forer-utsagn, er blant de nyttigste verktøyene synske og andre svindlere benytter. Hva er det?

7. Sjimpansen Julius – eventuelt dobbeltgjengeren hans, hvis vi skal tro konspirasjonsteoretikerne – ble forgiftet av en besøkende i Dyreparken tidligere i år. Hvilket stoff fikk han i seg?

8. Hvilke to hovedsteder ligger nærmest hverandre?

9. Andrew Wakefield mistet legelisensen og omdømmet da en innflytelsesrik studie fra 1998 ble avslørt som forskningsjuks. Hva konkluderte studien med?

10. Den mest anerkjente klassifiseringen av liv på jorden deler organismer inn i tre domener. Hvilke?

11. Hvilken film fra 2012, med blant annet Kristen Connolly og Chris Hemsworth i hovedrollene, snur de fleste skrekkfilmkonvensjonene på hodet?

12. Hva kalles de etiske prinsippene som regnes som den fjerde edle sannheten i buddhismen?

13. Hvilken norsk roman handler om en voksen Albert Åberg?

14. Hva kalles de to ledende kandidatene til en fysisk «teori om alt», altså som forener kvantefeltteori og generell relativitet?

15. Hvilken farge har solen?

16. Hvilket apokalyptisk band har gitt ut album som Cop (1984), The Seer (2012) og The Glowing Man (2016)?

17. Lederen for terrorgruppen IS, som mange ganger har blitt rapportert død, dukket nylig opp i en video der han hyllet bombeangrepet på Sri Lanka. Hva heter han?

18. Hvilken låt, som også regnes som en av de første i sjangeren, var den første som brukte begrepet «heavy metal»?

19. Hvilket ukentlig nyhetsmagasin er kjent for mye tekst og små bilder, ikke-nøytral journalistikk, tørre britiske vittigheter og et totalt fravær av bylines?

20. Hvem er fiskeriminister i Norge?

 

Takk for alt og beklager til alle de involverte. Men det var gøy så lenge det varte.

 

Svar: 1. Karl Schwarzschild (men det tok mange tiår å forstå hva modellen beskriver). 2. Nebbdyr og maurpinnsvin. 3. Ludwig Wittgenstein. 4. Pinjekjerner. 5. Rhinovirus. 6. Beskrivelser som høres dypt personlige ut, men egentlig beskriver alle. For eksempel: Du er ofte din egen verste kritiker. 7. Amfetamin. 8. Kinshasa i Den demokratiske republikken Kongo og Brazzaville i Republikken Kongo. 9. At MMR-vaksinen kan føre til autisme (og fordøyelsesproblemer). 10. Bakterier, arker og eukaryoter (blant annet dyr, planter, fungi og amøber). 11. Cabin in the Woods. 12. Den åttedelte veien. 13. Hässelby (2007) av Johan Harstad. 14. Strengteori og kvanteløkkegravitasjon (loop quantum gravity). 15. Hvit. 16. Swans. 17. Abu Bakr al-Baghdadi. 18. Born to Be Wild (1968) av Steppenwolf. 19. The Economist. 20. Harald Tom Nesvik (Frp).

LES OGSÅ: Filosofisk ikke-quiz