Bergensguide

Alle illustrasjoner ved Ida Neverdahl

KUNST

KODE
Rasmus Meyers allé/Nordahl Bruns gate

Du kan liksom ikke lage en guide uten å nevne Norges nest største kunstgalleri. Kode består av fire bygg i sentrum og tre komponisthjem i periferien. Her finnes det alt fra nasjonalromantiske landskapsmalerier på Kode 4, til forstyrrende og spennende samtidskunst på Kode 2. Nylig åpnet det totalrenoverte Kode 1 dørene igjen. Arkitekturen der er verdt et besøk i seg selv.

Avtroppende direktør for kunstmuseet er Karin Hindsbo, et navn du må skrive bak øret om du skal ha en sjans i debatt med kultureliten i Bergen.

Felt
Nikolaismauet

I et område som i fjor ble raidet av politiet for sine mange lugubre massasjestudioer, ligger en ganske nyoppstartet perle av et kunstgalleri. Bak utstillingene står en uredd gjeng som utfordrer grensene for hva kunst er og hvordan den skal stilles ut. Plusspoeng for artige arrangement rundt åpningen av nye kunstutstillinger. Her møtes også mange av Bergens hipstere, men ta det helt med ro; de biter ikke.

Galleri Fisk
Kong Oscars gate

Når man er student i Bergen, må man være radikal og oppdatert på det nyeste innen kunstfronten. Kun på denne måten kan man følge med i intrikate diskusjoner mellom Kunststudenter om hva kunst egentlig er. Og hva er vel bedre da enn å gå til neste generasjon kunstnere i egen person? Galleri Fisk er opprettet og drevet av studenter ved KMD (tidligere Kunst-og designhøgskolen i Bergen). Her vet du aldri hva som møter deg, men det er alltid noe å hvile øynene på. Om det er kunstneren selv eller utstillingen.

Pamflett
Magnus barfotsgate

For et drøyt år siden åpnet folkene bak Bergen Art Book Fair, Bergen Zines og tegneseriefestivalen Draft et eget utstillingslokale. Her finner du, ikke overraskende, utstillinger med samme fokus som deres andre prosjekter; kunstbøker, publikasjoner, illustrasjon og tegneserier. Det er et lite lokale, men innenfor en nisje du knapt finner ellers i byen. De har også et et verksted for selvpublisering på bakrommet som kan leies, om du har ambisjoner om å lage egne manifester eller Nemi-blader en gang i fremtiden.

Utstillingsguide

Dette er i og for seg ikke et galleri, men en utmerket guide til Bergens utallige utstillingsarenaer. Bak guiden står en frivillig gjeng som svetter over tastaturet for å gi deg et overblikk, og designet på selve guiden er upåklanderlig utformet av Mario Urban Mannsåker. Vi lar dem guide deg videre! Den kan plukkes opp på forskjellige hotell, biblioteker og kunstgalleri rundt om i byen, eller du kan klikke deg inn på nettsiden deres utstillingsguide.no.

Party

Uteliv

Landmark
Bergen Kunsthall

LANDMARK HAR ALT! Landmark er Bergen Kunsthalls kafé, bar med gode drinker, konsertscene og nattklubb. De har ofte bidrag fra DJ-er som Dj Pika og Klubb Frokost (morgenrave!), samt konsertseriene Perfect Sounds Forever og Granbar som dekker alt fra musikkbehovene du visste du hadde, til de du ikke var klar over. Det kan bli diffust – veldig – men aldri kjedelig. Det er også velkjent at den beste medisinen for en musikk- og matsulten vordende alkoholiker er… musikk og mat. De har arrangementer for det også. I sommer dedikerte de for eksempel fredagskvelden til taco og vin. Og da snakker vi ekte taco, ikke dette norske skvipet vi hevder er en nasjonalrett ved siden av grandiosaen.

Kvarteret
Olav Kyrres gate

Kvarteret har et sammensurium av studentrelaterte arrangement som konserter, filmvisninger, kunstutstillinger og debatter. De åpnet med brask og bram i 1995 og bygningen går over tre etasjer, huser omtrent 2200 arrangementer årlig og har kapasitet til 1500 besøkende. Huset har 10 rom som daglig brukes til ulike arrangementer og ifølge egne nettsider har de «over 12 skjenkepunkt.» De fleste som jobber innen servering gjør det frivillig og vet ikke helt hva de gjør, men gi dem en sjanse så pleier de å bli bedre ut over i semesteret. Enkeltindivider har klagd over husets vakthold, men om en holder den snikende trangen til å anmelde musikk på en armlengdes avstand går det nok fint.

Ujevnt
Christies gate

Ingen husker en tid før Ujevnt. Denne lille baren vis-àvis Det Psykologiske Fakultet har ikke alle arrangementene eller så mye plass som Kvarteret og Landmark, men de har en utstilling innimellom, de spiller bra musikk og har veldig god peiling på alkoholen de serverer. Her kan du sitte og reparere, prate eller bare lese og drikke byens beste Bloody Mary. Gåavstand til like likbare plasser som Muskedunder og Legal. Pass deg for psykologistudentene som kommer inn for å selvmedisinere vekk alle lidelsene de får etterhvert som de studerer dem, hilsen «du er høysensitiv og destruktiv.»

Klubb Kok
Chr. Michelsens gate

Dra på deg bøttehatten, alt du har med «tre striper» og gjør deg klar for en mata opplevelse. Om du har en liten Vaular i magen, eller bare håpet om å få ta på ham mens han opptrer er nok dette stedet for deg. Har du hatt en traurig start på uka, kan du stikke innom for å sjekke ut Tirsdagsterapi. Du er garantert god RnB og hip-hop med Girson bak spakene, gratis inngang og ølpriser som gjør godt for en glissen student-konto. Både sitting og dansing er tilatt, og du kan regne med allsang på de største hitsa.

Victoria
Kong Oscars gate

Digger du Morrisey, Fred Perry, psykoanalyse og alle de andregode tingene i livet er Victoria stedet for deg. Stikk innom for en genuin brun pub-opplevelse og ta deg noe å spise samtidig. Ta deg en pils og bli med på lansering av byens beste og minst lesbare litteraturtidsskrift, eller bare mys ulmende over kanten av et rødvinsglass i et dunkelt hjørne. Alt er lov, og vi forventer å lese alt om det i din nært forestående debutroman.

Apollon
Nygårdsgaten

Ok, er du glad i musikk og øl? Da går du på Bergens eneste kombinerte platebutikk og bar. Ja, du hørte riktig. Her kan du bla deg gjennom siste nytt innen LP-plater. Vi mener de har det beste utvalget av Bergensartister i hyllene, både blodferske og veteraner. Bak baren møter du det vakre synet av en lang rekke tappetårn hvor du kan smake deg gjennom alt fra store ølgiganter til de minste mikrobryggeri. Advarsel: har du først blitt bitt av basillen, går store deler av stipendet til fancy porter og IPA.

UNDER 20

Østre
Østre Skostredet

Byens sted for lydkunst og elektronisk musikk, som de selv skriver. Fordi det er godt bortgjemt i samme sidegate som Litteraturhuset er ikke nødvendigvis Østre det første stedet du oppdager som fersk bergensstudent. Det er synd. For Østre er klart et av byens kuleste utesteder. Om du er ute etter dronemusikk av byens mest diffuse slag, veldedighetskonserter for å dekke narkobøter eller bare et sted å pappadanse ut i natten til det beste av plink-plonk-musikk er dette stedet for deg. Betjeningen er alltid hyggelig og det er sjelden kø i døren.

Stol på oss. Vi arrangerte vår egen fantastiske 1-årsdag her i fjor.

Downstairs
Vestre Torggate

Downstairs ligger strategisk plassert i krysset av Håkonsgaten og Vestre Torggaten sammen med andre perler som Fotballpuben og BrukBar. Om du skal la deg lede til å ta veien dit en lørdagskveld bør du være tidlig. For selv om vi ikke nærer noen stor kjærlighet til stedet er det mange andre som gjør det – jævlig mange. Når du først kommer forbi køen og ned i kjelleren som utgjør utestedet er det hæla i taket og mindreårige i fleng. Bare ikke forvent et sted å sitte. I hver sofa sitter det shady gjenger med øyne som lyser av testo og behovet for å dele ut never. Tro meg. Ei panne i nesa er heller ikke digg.

Om du er langt nok nede i flaska kan du ha det gøy her, men ikke ypp med typene som holder vakt ved toalettbåsene. De passer ikke på at kompisen skal få pisse i fred for å si det sånn.

KAFÉER

Chillout
Vestre Torggate

Her finner du Bergens eneste aktør som blander kafé- og lunsjsted med salg av turutstyr. Utstyret er til en slik pris at du med en slunken studentpung kan se langt etter det nyeste innen tursekk, men det er likevel verdt å ta seg en tur innom her. Sjarmerende lokale, gode og relativt rimelige sandwicher, godt utvalg i kaffe og varm sjokolade.

Blom og Kaffemisjonen
Høyden og Møhlenpris

Byens klart hippeste take-away-kaffe, og redaksjonenes foretrukne destinasjon med mindre studielånet synger på siste verset. Det er fortsatt uvisst om man får gå over dørstokkenuten å være kledd i helsvart. Vi har enda ikke prøvd. De selger alt kaffe-utstyret du ikke visste at du trengte og hellerikke hadde hørt om før. De selger blant annet BKB sin kaffe og kaffe fra mange andre små og store brennerier og gjør magiske ting med espressobønner. På utvalgte helgedager kan man komme på cupping, eller kaffesmaking hvis man vil smake god kaffe og aldri sove igjen.

Klosteret Kafé
Nordnes

Midt på koselige klosteret finner du denne nydelige kaféen. Engelsk frokost, smakfull lunsjmeny, kaker, kaffe og et eget bibliotek hvor man kan bytte bøker – hva mer kan man ønske seg? Jo, hva med at kaféen arrangerer utekino når været tillater det, hvor barnefamilier og studenter i skjønn harmoni ser en klassiker mens de super rødvin, ehm… “KAKAO” under pleddet? Kaféen er også den heldige vinner av hele 5 kvm skjenkebevilling på uteserveringen, strukket langs husveggen, noe som innebærer at du kan nyte en 7fjells-øl på den ene siden av bordet, men ikke på den andre. Så kom an, rusle de to minuttene fra Torgallmenningen til klosteret og kjøp en Nordnes-cola av disse stakkars byråkrati-ofrene.

Nobel bopel
Welhavens gate

I Welhavensgate 64 ligger Møhlenpris store stolthet og trekkplaster, Nobel Bopel. Kafeen som tidligere var møbelforretning, ligger strategisk plassert midt i det som i senere tid har blitt et av byens aller koseligste områder, Møhlenpris. Det virker som om solen alltid skinner her og som om den alltid skinner på Nobel Bopel. Kom for en herlig brunsj en sliten søndag, eller sleng deg med på den prestisjetunge quizen som avholdes hver torsdag. Om ikke dette er nok har de stadig konserter og utstillinger, og de lager daglig fersk, økologisk mat og drikke av lokale råvarer. Med andre ord et godt sted å tilbringe noen timer.

RESTAURANTER

Colonialen
Østre skostredet

I Litteraturhusets første etasje har Colonialen etablert et bredt og deilig konsept. Bak vindusfasaden kan du benke deg i akkurat passe stilige omgivelser, sammen med akkurat passe mange småbarnsmødre og litteraturvitere. Colonialen serverer frokost fra 9, lunsj fra 11, husmannskost fra 3-5 og middag fra 4. Her er det noe for alle, om du så er fysen på gjærbakst og en kaffekopp, en bedre middag eller bare et glass rødvin før du går for å se smart ut i en av husets andre etasjer.

Freak Kiosk
Domkirkegaten

La deg ikke lure av det sparsommelige lokalet og mangelen på dansk design – Freak Kiosk gir deg et lite stykke himmel rett i hånden, og lar deg slippe unna med å betale en skarve 50-lapp. Freak serverer burger og shawarma, men først og fremst – falafel! Servert i pita, merkbart hjemmelaget og med et stort utvalg sauser og salater du selv velger, har beskjedne Freak gjort seg uunnværlig for alle som har vært så heldige å snuble over den. Værsågod.

Dr. Wiesener
Nye sandviksveien

Bergens mest allsidige serveringssted finner du akkurat i skillet mellom Sentrum og Sandviken. Her sitter alt fra småbarnsfamilier og studenter til de evige sjømenn og Sandviks-originaler, og skaper jovial stemning uten sidestykke. Den store uteserveringen har fantastiske solforhold om sommeren, og varmelamper til årets resterende 11 måneder. Menyen er stor og variert og preges av den italienske kjøkkensjefen. Byens beste reker, flere typer pasta, dagens kjøtt og fisk, ostefat og fiskesuppe – her er noe for alle. Når Dr.Wiesener i tillegg tilbyr eminente raspeballer, stort utvalg av mikrobrygg og lindrende kjøttsuppe helt til stenging, blir det åpenbart hvorfor dette er byens mest populære fastlege.

Don Pippo
Christies gate

I sitt karakteristiske lille lokale med glass på alle kanter, serverer Don Pippo mat og vin med fantastisk finesse til rimelige priser. De serverer lunsj fra 11 og holder det gående i deilig vinbar-stil utover ettermiddagen og natten. Det gode lysinnslippet gjør at du slipper å bli overrasket over at det fortsatt er dag når du fniser ut derfra klokken 18 etter litt for mye oransjevin.

Allmuen
Valkendorfs gate

Den klassiske kombinasjonen bar og bistro fungerer strålende i Allmuens smakfulle lokaler. Her er det luftig og høyt under taket, utstillinger på veggene som skifter hvert halvår, og live jazz-jam to fredager i måneden. Menyen er liten, men gjennomarbeidet, med lokale råvarer og godt vegetar-tilbud. Den solide baren stiller med en cocktailmeny som gir deg vann i munnen, men det svelger du heldigvis kjapt unna med en Moscow Mule.

Selam
Korskirkeallmenningen

Denne lille perlen ligger flott til på Nedre Korskirkeallmenningen, et område som ellers preges av ombygging, Bunnpris og tungt narkomane. Selam tilbyr autentisk og fantastisk god eritreisk og etiopisk mat, servert med tradisjonelle injeras eller ris. Lokalet er koselig og akkurat passe jalla, og du kan selv velge hvor sterk du vil ha maten. Den som våger vinner dog, da litt chilli skal være godt for potensen (har vi hørt).

LESESALER

HF-Biblioteket
Haakon Sheteligs plass

Det finnes en rekke kjipe lesesaler på byens mange fakulteter. De gode finner du på bibliotekene, og den kanskje beste finner du på HF-biblioteket. Om du er tidlig nok ute. For her fylles det opp fort, og ikke av HF-studenter. Dette er et populært sted for alt fra hippe jusstudenter til NHH-ere med hybel i byen. Det er gjerne stedet en drar for å se og bli sett, og det fylles som nevnt fort. Er du sen får du nok ikke plass i den lyse, koselige avdelingen på bakkeplan. Da forvises du til en kjeller av rader på rader av irrelevante bøker og knusktørre matnat-studenter. Mørkt og fælt.

Byens beste toaletter har de også, ifølge Studvest. Who knew.

SV-biblioteket
Fosswinckelsgate

Et par gater lengre ned finner du HF-bibliotekets streite søster i form av SV-biblioteket. Dette er ikke stedet å dra om du ønsker en sosial leseopplevelse – om noe sånt finnes. Her drar en for å lese og det er det. Rader på rader av lett adskilte lesesalplasser fører til god kapasitet og gode lesekår. Det er egentlig ikke så vanvittig mye å si om SV-biblioteket. Trenger du et sted å lese er det stedet å gå.

Sydneshaugen
Sydnesplassen

Lesesalene på Sydneshaugen må være av de kjipeste i byen. Ja, det er god kapasitet, og du finner alltids et sted å sitte, men til hvilken pris? Med ruvende vegger av en eller annen form for sponplater rundt deg føles det som å leve ut Office Space. Det er deprimerende og du vet innerst inne at du ikke kommer derfra med forstanden i behold.

Vi er sikre på at det nok spises høylytt på andre lesesaler også, men det er sjelden det med like høy frekvens drøvtygges salatblader fra et eller annet ubestemmelig sted i rommet som her – ikke at vi ikke har gjort det selv. Vær på vakt. Å lese her over lengre perioder kan være en skjellsettende opplevelse.

TRENING

SiB City
Vestre Strømskaien

Det nyeste treningssenteret på listen er gigantisk og med for harde lysrør. Litt mer SATS-feeling på denne enn de andre treningssentrene. Her har du en god sjanse til å bli sjekket opp av medstudenter. Hvis du vil være anonym og tenker å svette av de utallige feriepilsene på tredemølla, er nok de andre sentrene bedre alternativer. Men man kan ikke understreke nok hvor gigantisk SiB City er, så du får alltid plass. Tror vi.

Lehmkulhallen
Helleveien

Liker du å se på veltrente, pene og «intelligente» mennesker svette? Da er dette stedet for deg. Treningshallen ute ved Norges Handelshøyskole er hver ettermiddag, etter lesesalstid, selvfølgelig, full av frisk, norsk ungdom™. I tillegg til å få lange slanke muskler på tredemøllen, eller brystmuskler som Daniel Craig, kan man også drive med klatring og annen hallidrett.

NB! Vær spesielt oppmerksom på perioden august til midtenav oktober. Da trener 5. års studentene til det berømte Femtekullshowet. Det er litt som en unisex-versjon av Victoria Secret Fashion show, bare at det foregår i aulaen på NHH, og publikum er en overstadig beruset samling av resten av skolen.

Studentsenteret
Parkveien

Student-Bergens mest populære treningssenter. Med påfølgende ventetid ved alt fra bruk av vektstenger til møller. For her er det så og si fullt fra det åpner til det stenger. Uansett, på studentsenteret finner du ikke bare de beste gruppetimene, eller de reneste garderobene, du finner også studentbergens eneste svømmehall.

Vektertorget
Christiessgate

Vektertorget var nok frem til SiB Citys åpning det best utstyrte treningslokalet i byen, men dette er også alt det har hatt gående for seg. For er det et sted som burde komme med en advarsel for de mer klaustrofobiske anlagte er det her. Lavt under taket, folksomt, trangt mellom apparatene, skamløs fleksing… For å nevne noen få av aspektene ved dette hullet i baken.

PARKER

Nygårdsparken
Høyden

Bergens fineste park er desidert Nygårdsparken. Selv da de narkomane sto med buksene på knærne mens de satt sprøyter i lysken var Nygårdparken en perle med skulpturer, svanedam og enorme trær for de gangene du ville ut av solen (les: regnet) om sommeren. Deler av parken er fremdeles stengt og de narkomane har for lengst blitt jaget ut. Det synes vi er unødvendig, for med sine 74,2 dekar med plass er Nygårdsparken stor nok til at de som setter sprøyter i øyeeplet/absolutt skal spille musikk over høyttaler/balanserer på slak line/trikser med hacky sack/sjonglerer/Diabolo-er/ spiller «Wonderwall» av Oasis på kassegitar eller griller og koser seg fint kan leve i harmoni en hel helg.

Nordnesparken
Halvøy i Vågen

Nordnesparken har ikke like stor plass som Nygårdparken og det blir trangt om plassen foran totempælen. Denne uforklarlige totempælen var en gave fra byen Seattle i USA til Bergen, fordi byen i 1970 hadde klart å bli 900 år gammel uten å brenne ned alt for mange ganger. På dagtid kan det høres skolebarn som skråler fra Nordnes skole og Akvariet. Parken ligger ytterst på et nes som gir deg utsikt til både byen og øyene rundt. Solnedgangen er praktfull og parken har benker hvor du kan ta inn utsikten, røyke en spliff og kline litt med kjæresten din eller en fremmed som du møter over spliff i parken.

Muséhagen
Naturhistorisk museum

Rett ved Studentsenteret finner du Muséhagen, men det skal vel mye til for at du kom deg gjennom fadderuka uten at du tok noen øl her. Viktigere enn å være åsted for vors når du ikke gidder å gå til Nygård eller Nordnes, så er Muséhagen en del av Bergens botaniske hage, med rundt 3000 forskjellige arter og et bra sted å puste ut i pene omgivelser midt i sentrum. Parken stenges om natten, men om du føler for å være rebell på lavt nivå, så er gjerdet også av den lave sorten.

FJELL

Blåmanen
Bak Fløyen

Vi setter ut på den farefulle fjellferden det er å anbefale Blåmanen som Bergens beste fjell. Først og fremst fordi fjellet, i likhet med de andre seks, byr på vakker natur. Blåmanen tilbyr i tillegg også en anstendig fjelltur. Fjellet er ikke byens høyeste og det er omdiskutert om det i det hele tatt skal være en del av De syv fjell siden det ligger bak et annet fjell heller enn ved byen. Blåmanen er bestrødd med fine og små foreningshytter og lange fine stier er blodårer opp til den blanke issen som er toppen på fjellet. På turveiene bak Fløien, på vei mot Blåmanen er det meget sannsynlig å møte på mannen som skrev boken om turgåing, Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv. Han er en firkantet gammel bokser med gåstaver, metaforer i øynene og en utrettelig lengsel etter unge kvinnelige litteraturstudenter.

Lyderhorn
Laksevåg

Lyderhorn har 360 graders utsikt over hele Bergen, like vakker natur som de andre byfjellene og strekker seg skarve 369 meter over havet slik at turen opp hverken er strabasiøs eller tidkrevende. Fjellets største problem er at det ligger i bydelen Laksevåg/Loddefjord som er å regne for en ugjestmild albueeksem på Bergenskroppen.

Ifølge myten skal hekser ha brukt Lyderhorn som samlingsplass på spesielle anledninger som Valborgsnatten, sankthans og julehelger. Noen sier at man fremdeles kan høre hylene fra avdøde hekser og John Olav Nilsen i vinden på toppen av fjellet på stormfulle netter.

Syvfjellsturen
Byfjellene

Syvfjellsturen er en årlig tur-begivenhet hvor man skal bestige alle Bergens syv fjell på én dag. Dette er en ekstremt tung tur, så derfor har arrangørene også noe de kaller firefjellsturen som er mer overkommelig.

De to turene finner sted på samme dag, og alle Bergensere har på et eller flere tidspunkt i livet gått både fire- og syvfjellsturen. Det betyr at du kommer til å ha en fin, om enn litt befolket tur over tre fjell samt en forferdelig og treig kø av gråtende småbarn og irritable voksne over de fire andre fjellene. Det er ikke verdt hverken den stygge, neonfargede t-skjorten du får når du fullfører, eller den høye påmeldingsavgiften.

Bergensguide

Alle illustrasjoner ved Ida Neverdahl

KUNST

KODE
Rasmus Meyers allé/Nordahl Bruns gate

Du kan liksom ikke lage en guide uten å nevne Norges nest største kunstgalleri. Kode består av fire bygg i sentrum og tre komponisthjem i periferien. Her finnes det alt fra nasjonalromantiske landskapsmalerier på Kode 4, til forstyrrende og spennende samtidskunst på Kode 2. Nylig åpnet det totalrenoverte Kode 1 dørene igjen. Arkitekturen der er verdt et besøk i seg selv.

Avtroppende direktør for kunstmuseet er Karin Hindsbo, et navn du må skrive bak øret om du skal ha en sjans i debatt med kultureliten i Bergen.

Felt
Nikolaismauet

I et område som i fjor ble raidet av politiet for sine mange lugubre massasjestudioer, ligger en ganske nyoppstartet perle av et kunstgalleri. Bak utstillingene står en uredd gjeng som utfordrer grensene for hva kunst er og hvordan den skal stilles ut. Plusspoeng for artige arrangement rundt åpningen av nye kunstutstillinger. Her møtes også mange av Bergens hipstere, men ta det helt med ro; de biter ikke.

Galleri Fisk
Kong Oscars gate

Når man er student i Bergen, må man være radikal og oppdatert på det nyeste innen kunstfronten. Kun på denne måten kan man følge med i intrikate diskusjoner mellom Kunststudenter om hva kunst egentlig er. Og hva er vel bedre da enn å gå til neste generasjon kunstnere i egen person? Galleri Fisk er opprettet og drevet av studenter ved KMD (tidligere Kunst-og designhøgskolen i Bergen). Her vet du aldri hva som møter deg, men det er alltid noe å hvile øynene på. Om det er kunstneren selv eller utstillingen.

Pamflett
Magnus barfotsgate

For et drøyt år siden åpnet folkene bak Bergen Art Book Fair, Bergen Zines og tegneseriefestivalen Draft et eget utstillingslokale. Her finner du, ikke overraskende, utstillinger med samme fokus som deres andre prosjekter; kunstbøker, publikasjoner, illustrasjon og tegneserier. Det er et lite lokale, men innenfor en nisje du knapt finner ellers i byen. De har også et et verksted for selvpublisering på bakrommet som kan leies, om du har ambisjoner om å lage egne manifester eller Nemi-blader en gang i fremtiden.

Utstillingsguide

Dette er i og for seg ikke et galleri, men en utmerket guide til Bergens utallige utstillingsarenaer. Bak guiden står en frivillig gjeng som svetter over tastaturet for å gi deg et overblikk, og designet på selve guiden er upåklanderlig utformet av Mario Urban Mannsåker. Vi lar dem guide deg videre! Den kan plukkes opp på forskjellige hotell, biblioteker og kunstgalleri rundt om i byen, eller du kan klikke deg inn på nettsiden deres utstillingsguide.no.

Party

Uteliv

Landmark
Bergen Kunsthall

LANDMARK HAR ALT! Landmark er Bergen Kunsthalls kafé, bar med gode drinker, konsertscene og nattklubb. De har ofte bidrag fra DJ-er som Dj Pika og Klubb Frokost (morgenrave!), samt konsertseriene Perfect Sounds Forever og Granbar som dekker alt fra musikkbehovene du visste du hadde, til de du ikke var klar over. Det kan bli diffust – veldig – men aldri kjedelig. Det er også velkjent at den beste medisinen for en musikk- og matsulten vordende alkoholiker er… musikk og mat. De har arrangementer for det også. I sommer dedikerte de for eksempel fredagskvelden til taco og vin. Og da snakker vi ekte taco, ikke dette norske skvipet vi hevder er en nasjonalrett ved siden av grandiosaen.

Kvarteret
Olav Kyrres gate

Kvarteret har et sammensurium av studentrelaterte arrangement som konserter, filmvisninger, kunstutstillinger og debatter. De åpnet med brask og bram i 1995 og bygningen går over tre etasjer, huser omtrent 2200 arrangementer årlig og har kapasitet til 1500 besøkende. Huset har 10 rom som daglig brukes til ulike arrangementer og ifølge egne nettsider har de «over 12 skjenkepunkt.» De fleste som jobber innen servering gjør det frivillig og vet ikke helt hva de gjør, men gi dem en sjanse så pleier de å bli bedre ut over i semesteret. Enkeltindivider har klagd over husets vakthold, men om en holder den snikende trangen til å anmelde musikk på en armlengdes avstand går det nok fint.

Ujevnt
Christies gate

Ingen husker en tid før Ujevnt. Denne lille baren vis-àvis Det Psykologiske Fakultet har ikke alle arrangementene eller så mye plass som Kvarteret og Landmark, men de har en utstilling innimellom, de spiller bra musikk og har veldig god peiling på alkoholen de serverer. Her kan du sitte og reparere, prate eller bare lese og drikke byens beste Bloody Mary. Gåavstand til like likbare plasser som Muskedunder og Legal. Pass deg for psykologistudentene som kommer inn for å selvmedisinere vekk alle lidelsene de får etterhvert som de studerer dem, hilsen «du er høysensitiv og destruktiv.»

Klubb Kok
Chr. Michelsens gate

Dra på deg bøttehatten, alt du har med «tre striper» og gjør deg klar for en mata opplevelse. Om du har en liten Vaular i magen, eller bare håpet om å få ta på ham mens han opptrer er nok dette stedet for deg. Har du hatt en traurig start på uka, kan du stikke innom for å sjekke ut Tirsdagsterapi. Du er garantert god RnB og hip-hop med Girson bak spakene, gratis inngang og ølpriser som gjør godt for en glissen student-konto. Både sitting og dansing er tilatt, og du kan regne med allsang på de største hitsa.

Victoria
Kong Oscars gate

Digger du Morrisey, Fred Perry, psykoanalyse og alle de andregode tingene i livet er Victoria stedet for deg. Stikk innom for en genuin brun pub-opplevelse og ta deg noe å spise samtidig. Ta deg en pils og bli med på lansering av byens beste og minst lesbare litteraturtidsskrift, eller bare mys ulmende over kanten av et rødvinsglass i et dunkelt hjørne. Alt er lov, og vi forventer å lese alt om det i din nært forestående debutroman.

Apollon
Nygårdsgaten

Ok, er du glad i musikk og øl? Da går du på Bergens eneste kombinerte platebutikk og bar. Ja, du hørte riktig. Her kan du bla deg gjennom siste nytt innen LP-plater. Vi mener de har det beste utvalget av Bergensartister i hyllene, både blodferske og veteraner. Bak baren møter du det vakre synet av en lang rekke tappetårn hvor du kan smake deg gjennom alt fra store ølgiganter til de minste mikrobryggeri. Advarsel: har du først blitt bitt av basillen, går store deler av stipendet til fancy porter og IPA.

UNDER 20

Østre
Østre Skostredet

Byens sted for lydkunst og elektronisk musikk, som de selv skriver. Fordi det er godt bortgjemt i samme sidegate som Litteraturhuset er ikke nødvendigvis Østre det første stedet du oppdager som fersk bergensstudent. Det er synd. For Østre er klart et av byens kuleste utesteder. Om du er ute etter dronemusikk av byens mest diffuse slag, veldedighetskonserter for å dekke narkobøter eller bare et sted å pappadanse ut i natten til det beste av plink-plonk-musikk er dette stedet for deg. Betjeningen er alltid hyggelig og det er sjelden kø i døren.

Stol på oss. Vi arrangerte vår egen fantastiske 1-årsdag her i fjor.

Downstairs
Vestre Torggate

Downstairs ligger strategisk plassert i krysset av Håkonsgaten og Vestre Torggaten sammen med andre perler som Fotballpuben og BrukBar. Om du skal la deg lede til å ta veien dit en lørdagskveld bør du være tidlig. For selv om vi ikke nærer noen stor kjærlighet til stedet er det mange andre som gjør det – jævlig mange. Når du først kommer forbi køen og ned i kjelleren som utgjør utestedet er det hæla i taket og mindreårige i fleng. Bare ikke forvent et sted å sitte. I hver sofa sitter det shady gjenger med øyne som lyser av testo og behovet for å dele ut never. Tro meg. Ei panne i nesa er heller ikke digg.

Om du er langt nok nede i flaska kan du ha det gøy her, men ikke ypp med typene som holder vakt ved toalettbåsene. De passer ikke på at kompisen skal få pisse i fred for å si det sånn.

KAFÉER

Chillout
Vestre Torggate

Her finner du Bergens eneste aktør som blander kafé- og lunsjsted med salg av turutstyr. Utstyret er til en slik pris at du med en slunken studentpung kan se langt etter det nyeste innen tursekk, men det er likevel verdt å ta seg en tur innom her. Sjarmerende lokale, gode og relativt rimelige sandwicher, godt utvalg i kaffe og varm sjokolade.

Blom og Kaffemisjonen
Høyden og Møhlenpris

Byens klart hippeste take-away-kaffe, og redaksjonenes foretrukne destinasjon med mindre studielånet synger på siste verset. Det er fortsatt uvisst om man får gå over dørstokkenuten å være kledd i helsvart. Vi har enda ikke prøvd. De selger alt kaffe-utstyret du ikke visste at du trengte og hellerikke hadde hørt om før. De selger blant annet BKB sin kaffe og kaffe fra mange andre små og store brennerier og gjør magiske ting med espressobønner. På utvalgte helgedager kan man komme på cupping, eller kaffesmaking hvis man vil smake god kaffe og aldri sove igjen.

Klosteret Kafé
Nordnes

Midt på koselige klosteret finner du denne nydelige kaféen. Engelsk frokost, smakfull lunsjmeny, kaker, kaffe og et eget bibliotek hvor man kan bytte bøker – hva mer kan man ønske seg? Jo, hva med at kaféen arrangerer utekino når været tillater det, hvor barnefamilier og studenter i skjønn harmoni ser en klassiker mens de super rødvin, ehm… “KAKAO” under pleddet? Kaféen er også den heldige vinner av hele 5 kvm skjenkebevilling på uteserveringen, strukket langs husveggen, noe som innebærer at du kan nyte en 7fjells-øl på den ene siden av bordet, men ikke på den andre. Så kom an, rusle de to minuttene fra Torgallmenningen til klosteret og kjøp en Nordnes-cola av disse stakkars byråkrati-ofrene.

Nobel bopel
Welhavens gate

I Welhavensgate 64 ligger Møhlenpris store stolthet og trekkplaster, Nobel Bopel. Kafeen som tidligere var møbelforretning, ligger strategisk plassert midt i det som i senere tid har blitt et av byens aller koseligste områder, Møhlenpris. Det virker som om solen alltid skinner her og som om den alltid skinner på Nobel Bopel. Kom for en herlig brunsj en sliten søndag, eller sleng deg med på den prestisjetunge quizen som avholdes hver torsdag. Om ikke dette er nok har de stadig konserter og utstillinger, og de lager daglig fersk, økologisk mat og drikke av lokale råvarer. Med andre ord et godt sted å tilbringe noen timer.

RESTAURANTER

Colonialen
Østre skostredet

I Litteraturhusets første etasje har Colonialen etablert et bredt og deilig konsept. Bak vindusfasaden kan du benke deg i akkurat passe stilige omgivelser, sammen med akkurat passe mange småbarnsmødre og litteraturvitere. Colonialen serverer frokost fra 9, lunsj fra 11, husmannskost fra 3-5 og middag fra 4. Her er det noe for alle, om du så er fysen på gjærbakst og en kaffekopp, en bedre middag eller bare et glass rødvin før du går for å se smart ut i en av husets andre etasjer.

Freak Kiosk
Domkirkegaten

La deg ikke lure av det sparsommelige lokalet og mangelen på dansk design – Freak Kiosk gir deg et lite stykke himmel rett i hånden, og lar deg slippe unna med å betale en skarve 50-lapp. Freak serverer burger og shawarma, men først og fremst – falafel! Servert i pita, merkbart hjemmelaget og med et stort utvalg sauser og salater du selv velger, har beskjedne Freak gjort seg uunnværlig for alle som har vært så heldige å snuble over den. Værsågod.

Dr. Wiesener
Nye sandviksveien

Bergens mest allsidige serveringssted finner du akkurat i skillet mellom Sentrum og Sandviken. Her sitter alt fra småbarnsfamilier og studenter til de evige sjømenn og Sandviks-originaler, og skaper jovial stemning uten sidestykke. Den store uteserveringen har fantastiske solforhold om sommeren, og varmelamper til årets resterende 11 måneder. Menyen er stor og variert og preges av den italienske kjøkkensjefen. Byens beste reker, flere typer pasta, dagens kjøtt og fisk, ostefat og fiskesuppe – her er noe for alle. Når Dr.Wiesener i tillegg tilbyr eminente raspeballer, stort utvalg av mikrobrygg og lindrende kjøttsuppe helt til stenging, blir det åpenbart hvorfor dette er byens mest populære fastlege.

Don Pippo
Christies gate

I sitt karakteristiske lille lokale med glass på alle kanter, serverer Don Pippo mat og vin med fantastisk finesse til rimelige priser. De serverer lunsj fra 11 og holder det gående i deilig vinbar-stil utover ettermiddagen og natten. Det gode lysinnslippet gjør at du slipper å bli overrasket over at det fortsatt er dag når du fniser ut derfra klokken 18 etter litt for mye oransjevin.

Allmuen
Valkendorfs gate

Den klassiske kombinasjonen bar og bistro fungerer strålende i Allmuens smakfulle lokaler. Her er det luftig og høyt under taket, utstillinger på veggene som skifter hvert halvår, og live jazz-jam to fredager i måneden. Menyen er liten, men gjennomarbeidet, med lokale råvarer og godt vegetar-tilbud. Den solide baren stiller med en cocktailmeny som gir deg vann i munnen, men det svelger du heldigvis kjapt unna med en Moscow Mule.

Selam
Korskirkeallmenningen

Denne lille perlen ligger flott til på Nedre Korskirkeallmenningen, et område som ellers preges av ombygging, Bunnpris og tungt narkomane. Selam tilbyr autentisk og fantastisk god eritreisk og etiopisk mat, servert med tradisjonelle injeras eller ris. Lokalet er koselig og akkurat passe jalla, og du kan selv velge hvor sterk du vil ha maten. Den som våger vinner dog, da litt chilli skal være godt for potensen (har vi hørt).

LESESALER

HF-Biblioteket
Haakon Sheteligs plass

Det finnes en rekke kjipe lesesaler på byens mange fakulteter. De gode finner du på bibliotekene, og den kanskje beste finner du på HF-biblioteket. Om du er tidlig nok ute. For her fylles det opp fort, og ikke av HF-studenter. Dette er et populært sted for alt fra hippe jusstudenter til NHH-ere med hybel i byen. Det er gjerne stedet en drar for å se og bli sett, og det fylles som nevnt fort. Er du sen får du nok ikke plass i den lyse, koselige avdelingen på bakkeplan. Da forvises du til en kjeller av rader på rader av irrelevante bøker og knusktørre matnat-studenter. Mørkt og fælt.

Byens beste toaletter har de også, ifølge Studvest. Who knew.

SV-biblioteket
Fosswinckelsgate

Et par gater lengre ned finner du HF-bibliotekets streite søster i form av SV-biblioteket. Dette er ikke stedet å dra om du ønsker en sosial leseopplevelse – om noe sånt finnes. Her drar en for å lese og det er det. Rader på rader av lett adskilte lesesalplasser fører til god kapasitet og gode lesekår. Det er egentlig ikke så vanvittig mye å si om SV-biblioteket. Trenger du et sted å lese er det stedet å gå.

Sydneshaugen
Sydnesplassen

Lesesalene på Sydneshaugen må være av de kjipeste i byen. Ja, det er god kapasitet, og du finner alltids et sted å sitte, men til hvilken pris? Med ruvende vegger av en eller annen form for sponplater rundt deg føles det som å leve ut Office Space. Det er deprimerende og du vet innerst inne at du ikke kommer derfra med forstanden i behold.

Vi er sikre på at det nok spises høylytt på andre lesesaler også, men det er sjelden det med like høy frekvens drøvtygges salatblader fra et eller annet ubestemmelig sted i rommet som her – ikke at vi ikke har gjort det selv. Vær på vakt. Å lese her over lengre perioder kan være en skjellsettende opplevelse.

TRENING

SiB City
Vestre Strømskaien

Det nyeste treningssenteret på listen er gigantisk og med for harde lysrør. Litt mer SATS-feeling på denne enn de andre treningssentrene. Her har du en god sjanse til å bli sjekket opp av medstudenter. Hvis du vil være anonym og tenker å svette av de utallige feriepilsene på tredemølla, er nok de andre sentrene bedre alternativer. Men man kan ikke understreke nok hvor gigantisk SiB City er, så du får alltid plass. Tror vi.

Lehmkulhallen
Helleveien

Liker du å se på veltrente, pene og «intelligente» mennesker svette? Da er dette stedet for deg. Treningshallen ute ved Norges Handelshøyskole er hver ettermiddag, etter lesesalstid, selvfølgelig, full av frisk, norsk ungdom™. I tillegg til å få lange slanke muskler på tredemøllen, eller brystmuskler som Daniel Craig, kan man også drive med klatring og annen hallidrett.

NB! Vær spesielt oppmerksom på perioden august til midtenav oktober. Da trener 5. års studentene til det berømte Femtekullshowet. Det er litt som en unisex-versjon av Victoria Secret Fashion show, bare at det foregår i aulaen på NHH, og publikum er en overstadig beruset samling av resten av skolen.

Studentsenteret
Parkveien

Student-Bergens mest populære treningssenter. Med påfølgende ventetid ved alt fra bruk av vektstenger til møller. For her er det så og si fullt fra det åpner til det stenger. Uansett, på studentsenteret finner du ikke bare de beste gruppetimene, eller de reneste garderobene, du finner også studentbergens eneste svømmehall.

Vektertorget
Christiessgate

Vektertorget var nok frem til SiB Citys åpning det best utstyrte treningslokalet i byen, men dette er også alt det har hatt gående for seg. For er det et sted som burde komme med en advarsel for de mer klaustrofobiske anlagte er det her. Lavt under taket, folksomt, trangt mellom apparatene, skamløs fleksing… For å nevne noen få av aspektene ved dette hullet i baken.

PARKER

Nygårdsparken
Høyden

Bergens fineste park er desidert Nygårdsparken. Selv da de narkomane sto med buksene på knærne mens de satt sprøyter i lysken var Nygårdparken en perle med skulpturer, svanedam og enorme trær for de gangene du ville ut av solen (les: regnet) om sommeren. Deler av parken er fremdeles stengt og de narkomane har for lengst blitt jaget ut. Det synes vi er unødvendig, for med sine 74,2 dekar med plass er Nygårdsparken stor nok til at de som setter sprøyter i øyeeplet/absolutt skal spille musikk over høyttaler/balanserer på slak line/trikser med hacky sack/sjonglerer/Diabolo-er/ spiller «Wonderwall» av Oasis på kassegitar eller griller og koser seg fint kan leve i harmoni en hel helg.

Nordnesparken
Halvøy i Vågen

Nordnesparken har ikke like stor plass som Nygårdparken og det blir trangt om plassen foran totempælen. Denne uforklarlige totempælen var en gave fra byen Seattle i USA til Bergen, fordi byen i 1970 hadde klart å bli 900 år gammel uten å brenne ned alt for mange ganger. På dagtid kan det høres skolebarn som skråler fra Nordnes skole og Akvariet. Parken ligger ytterst på et nes som gir deg utsikt til både byen og øyene rundt. Solnedgangen er praktfull og parken har benker hvor du kan ta inn utsikten, røyke en spliff og kline litt med kjæresten din eller en fremmed som du møter over spliff i parken.

Muséhagen
Naturhistorisk museum

Rett ved Studentsenteret finner du Muséhagen, men det skal vel mye til for at du kom deg gjennom fadderuka uten at du tok noen øl her. Viktigere enn å være åsted for vors når du ikke gidder å gå til Nygård eller Nordnes, så er Muséhagen en del av Bergens botaniske hage, med rundt 3000 forskjellige arter og et bra sted å puste ut i pene omgivelser midt i sentrum. Parken stenges om natten, men om du føler for å være rebell på lavt nivå, så er gjerdet også av den lave sorten.

FJELL

Blåmanen
Bak Fløyen

Vi setter ut på den farefulle fjellferden det er å anbefale Blåmanen som Bergens beste fjell. Først og fremst fordi fjellet, i likhet med de andre seks, byr på vakker natur. Blåmanen tilbyr i tillegg også en anstendig fjelltur. Fjellet er ikke byens høyeste og det er omdiskutert om det i det hele tatt skal være en del av De syv fjell siden det ligger bak et annet fjell heller enn ved byen. Blåmanen er bestrødd med fine og små foreningshytter og lange fine stier er blodårer opp til den blanke issen som er toppen på fjellet. På turveiene bak Fløien, på vei mot Blåmanen er det meget sannsynlig å møte på mannen som skrev boken om turgåing, Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv. Han er en firkantet gammel bokser med gåstaver, metaforer i øynene og en utrettelig lengsel etter unge kvinnelige litteraturstudenter.

Lyderhorn
Laksevåg

Lyderhorn har 360 graders utsikt over hele Bergen, like vakker natur som de andre byfjellene og strekker seg skarve 369 meter over havet slik at turen opp hverken er strabasiøs eller tidkrevende. Fjellets største problem er at det ligger i bydelen Laksevåg/Loddefjord som er å regne for en ugjestmild albueeksem på Bergenskroppen.

Ifølge myten skal hekser ha brukt Lyderhorn som samlingsplass på spesielle anledninger som Valborgsnatten, sankthans og julehelger. Noen sier at man fremdeles kan høre hylene fra avdøde hekser og John Olav Nilsen i vinden på toppen av fjellet på stormfulle netter.

Syvfjellsturen
Byfjellene

Syvfjellsturen er en årlig tur-begivenhet hvor man skal bestige alle Bergens syv fjell på én dag. Dette er en ekstremt tung tur, så derfor har arrangørene også noe de kaller firefjellsturen som er mer overkommelig.

De to turene finner sted på samme dag, og alle Bergensere har på et eller flere tidspunkt i livet gått både fire- og syvfjellsturen. Det betyr at du kommer til å ha en fin, om enn litt befolket tur over tre fjell samt en forferdelig og treig kø av gråtende småbarn og irritable voksne over de fire andre fjellene. Det er ikke verdt hverken den stygge, neonfargede t-skjorten du får når du fullfører, eller den høye påmeldingsavgiften.