Festivalguide 2015
Festival suger. Lunken pils, norsk sommer og en overhengende sjanse for å ligge med noen med klamydia er høyt på listen over topp festivalminner. Om du likevel vil på festival, men ikke vil dra på Bergenfest eller Slottsfjell, har Stoff dykket ned i festivalmørket for deg for å finne sommerens syv mest levelige festivaler.
21. mars 2015
Tekst: Kristoffer Samdal
Illustrasjon: Mathias Juell Johnsen

 

Festival suger. Lunken pils, norsk sommer og en overhengende sjanse for å ligge med noen med klamydia er høyt på listen over topp festivalminner. Om du likevel vil på festival, men ikke vil dra på Bergenfest eller Slottsfjell, har Stoff dykket ned i festivalmørket for deg for å finne sommerens syv mest levelige festivaler.

 

Nattjazz
28. mai – 6. juni, Bergen

Husker du det ene året hvor det var så mye folk i Vågsbunnen? Nei? Det var i alle fall Nattjazzen som hadde et ettårsasyl før de dro tilbake til Verftet. Nattjazzen er den uken i året hvor Bergen slipper seg litt løs til alt fra impro med Reggie Watts til afrobeat.

 

Trænafestivalen
9.–11. juli, Træna

Træna er et lite fiskevær tre timer med båt fra Sandnessjøen. Det er derfor imponerende at de har klart å lage en festival som er nesten like hypet som Øya. På Træna kan du høre resten av artistene på festivalsirkuset, bare med midnattssol og Lofotnatur i bakgrunnen, og ikke minst fortelle alle vennene at du faktisk klarte å komme deg dit.

 

Sommerfesten på Giske
4. juli, Ålesund

Det er ikke mange honnørord som klinger bedre enn «spleiselag». Sommerfesten på Giske er en spleisefestival. Med unntak av festivalpriset mat og drikke er det hele et eneste stort spleiselag. Kult for blakke studenter som trenger adspredning. Det ryktes også om sunnmørsk spleisekakebord. Bra for studenter som trenger næring.

 

Eggstockfestivalen
3.–5. juni, Bergen

Eggstockfestivalen er en talentkonkurranse for band du aldri har hørt om. Forskjellen fra andre talentkonkurranser som Norske talenter og Idol, er at vinnerne av Eggstokkfestivalen klarer å gjøre karrière som musikere. Artister og band som The New Wine, Thea Hjelmeland og Kakkmaddafakka har alle vunnet Eggstockfestivalen. Hvem vet hva som kommer i år.

 

Balkanfest Evanger
28.–30. august

Norges eneste multikulturelle bygdefest byr på ekte norsk sigøynermusikk, faktisk sigøynermusikk fra Bosnia og sikkert en god dose kulturutveksling (les: «grøftefyll») med vossinger. Kanskje kommer Leo Ajkic? Ikke vet vi. Kanskje kommer det noen som ligner på Leo Ajkic? Antageligvis.

 

Øyafestivalen
11.–15. august, Oslo

Øya er en kul festival. På Øya kommer kule folk for å høre på kul musikk. Her kan du få kult øl og kul mat i et kult strøk i Oslo. Når festivalområdet stenger klokken 23.00, kan du dra på kule klubber for å sjekke kule folk. Kult opplegg. Ta turen om du kul.

 

Gatebiltreff på Rudskogen
10.–12. juli, Rudskogen

Årets mest alternative festival er ikke Riddu Riddu. Gatebilfolket er det nærmeste vi har til en motkultur her på oljeberget. Dypt i Østfolds mørke kan du ta av nisseluen og gjøre noe som de vanligvis bare gjør over dammen: Ta deg en skikkelig fyllekule mens du beundrer det beste bensinstasjonskulturen kan tilby.