Smal suksess
Klangkollektivet løfter frem musikken fra Bergens undergrunnsscene. – For oss har de betydd alt, sier by:Larm-aktuelle Línt. Høsten 2012 startet Solgunn Slåtto og fire andre studenter plateselskap og bookingbyrå. Inspirasjonen til Klangkollektivet kom fra noe Slåtto beskriver som et ganske smalt musikalsk uttrykk, med artister som eksperimenterte med pop- og rock-sjangeren.
23. mars 2015
Tekst: Anna Eitrem
Foto: Kristoffer Øen

 

Klangkollektivet løfter frem musikken fra Bergens undergrunnsscene. – For oss har de betydd alt, sier by:Larm-aktuelle Línt.

 

Har du frekventert Bergens musikkscener, har du helt sikkert sett henne. Ofte kledd i gult, alltid blid og i bevegelse. Solgunn Slåtto har vært Klangkollektivets fargerike leder fra dag én.

Høsten 2012 startet hun og fire andre studenter plateselskap og bookingbyrå. Inspirasjonen til Klangkollektivet kom fra noe Slåtto beskriver som et ganske smalt musikalsk uttrykk, med artister som eksperimenterte med pop- og rock-sjangeren.

– Det var et musikkmiljø hvor bare de nærmeste kjente til bandene. Klangkollektivet ble til for å løfte frem denne litt alternative musikkscenen i Bergen og samle den, sier hun.

 

Pangstart

Med ni band signert, og med artister som allerede sto klare med materiale, tok Klangkollektivet sats og slapp sitt første album. Deretter ga selskapet ut fem vinyl på fire måneder.

– I dag hadde vi kanskje tenkt oss om én gang til. Det tok mye tid og penger, men det lot oss gå inn i musikkbransjen med et smell. I dag har vi roet litt ned på utgivelsene, forteller Slåtto.

Línt og Electric Eye er de mest profilerte artistene Klangkollektivet jobber med i dag. Mens Electric Eye besto av erfarne musikere, var Línt helt ferske. Da de ble plukket opp av Klangkollektivet øvde de i en garasje og spilte Torsdagsrock på Hulen. Nå spiller de på by:Larm for andre året på rad.

– For oss har Klangkollektivet betydd alt. De la merke til oss og turte å satse på oss til tross for at vi hadde en ganske annerledes type musikk. De har pushet oss og brukt mye tid på oss. Det er et fint selskap med mye bra folk, forteller Eirik Marinius Sandvik, gitarist og backingvokalist i Línt.

 

Inn på Roskilde

Nylig ble det offentligjort at Electric Eye er blant de få norske bandene som er booket til Roskilde.

– Det er den ultimate bookingen, så det er veldig gøy. Electric Eye er fremdeles ganske mye større ute enn de er her hjemme, sier Slåtto.

Kritikerfavoritten forblir likvel Alexander von Mehren, som etter en prosess på ti år slapp albumet sitt sensommeren 2013. Musikkanmelder i DN og tidligere Natt og Dag-redaktør Audun Vinger kalte Mehrens debut et av årets flotteste album i 2013.

 

Økonomiske utfordringer

Økonomisk går ikke driften av Klangkollektivet rundt. Med satsing på lite kommersielle artister og LP-format, kombinert med en musikkbransje som ikke akkurat blomstrer økonomisk, har det vært utfordringer underveis. To år etter etableringen tar ingen i selskapet ut lønn.

– Støtten fra Bergen kommune har holdt selskapet igang. Uten dem hadde det ikke gått rundt, forteller Roger Lygre Solvang, PR-ansvarlig i Klangkollektivet.

Slåtto understreker at det er langt viktigere med kunstnerisk enn økonomisk suksess.

– De som opplever suksess i musikkbransjen, gjør det fordi de jobber hardt med ett uttrykk over tid. Det sier seg selv at det ikke handler om penger i vårt miljø. Her handler det om å utvikle musikken.

De neste utgivelsene fra Klangkollektivet singelslipp med Lumikide fredag 20. mars og Línt sitt debutalbum 17. april. Releasekonsert Línt på Hulen 23. april og Lumikide på Landmark 16.april