Bergen Revels #2
BERGEN REVELS er en skjønnlitterær kulturguide for Bergen. I hver utgave av STOFF synser Tellef Raabe om hvordan du skal bruke tiden din på noe annet enn Netflix, mosjon og onani – tre aktiviteter han selv er glad i.
21. april 2015
Tekst Tellef Raabe
Foto Stian Schløsser Møller

 
Hei, Bergen, har du hvilt ut i ferien? Spist påskesnop med palmeolje og tatt selfies med ski på beina? Bra. Da er du klar for annet kulturelt påfyll enn Poirot-repriser. Som vanlig er programmet tettpakket, og som vanlig finner du godbitene utenfor den preparerte løypen. Gjør en kulturell innspurt før eksamensperioden velter over deg. Du er jo våryr, tross alt.

Først og fremst håper jeg at du nå, lørdag 18. april, befinner deg på Landmark og STOFF #2-SLIPPFEST. I så fall vil du snart få oppleve en eksklusiv intimkonsert med THE MEGAPHONIC THRIFT. KLUBB SAFARI lager etterpå en ikke-metaforisk jungel i samme lokale, der du blant annet kan danse til tyske ROOSEVELT. Gråt dine bitre tårer om du leser dette søndag, og trøstespis brunsj på Nobel Bopel. Etterpå besøker du Kunsthøgskolens masterutstilling DISCOUNT PARACHUTES i Bergen Kunsthall. Du visste kanskje ikke at bygget ikke er en del av KODE-systemet, eller at kafeen/baren Landmark er oppkalt etter arkitekten Ole Landmark, men nå gjør du det. Digresjoner til side, masterutstillingen fortjener et fokusert besøk utover vernissasjen, som tradisjonelt sett bare er Bergens hippeste kjøttmarked. Når mandagen kommer legger du deg selv inn på psykiatrisk avdeling. Seriøst, dette er en del av STUDENTTEATERET IMMATURUS’ jubileumsforestilling ALICE I EVENTYRLAND. Kvarteret har aldri vært mer kafkaesque enn nå. Dagen etter er jeg forpliktet til å anbefale den ferske sci-fi thrilleren EX MACHINA, som er filmet på Sunnmøre. Ordinære kinovisninger er dyre (to øl) på studentbudsjett, men ærlig talt, Popcorn Time holder man seg for god for? Nachspieldiskusjon! Torsdag arrangerer Bergen Offentlige Bibliotek et foredrag om AGNAR MYKLE, som ville vært 100 år i år. Fremdeles er det like aktuelt å slå lasso rundt fru Luna, eller «synge» til røde rubiner. Senere på kvelden ser du enten visesangeren DANIEL KVAMMEN Kvarteret eller postrockerne LÍNT Hulen. Om det er «rubiner» du er interessert i, finner du nok flest på Geiloguttens konsert. Forvent høyt skjegg- og hårvolum hos Klangkollektiv-bandet. Og så var det helg, da. Thank God It’s Friday, har jeg til og med hørt folk si. Ta turen til Chagall, det hemmelige lokalet som ligger ved siden av Elefanten og skrekkelige Calibar. Der har tidsskriftet RØYST slippfest for sitt tredje nummer, og det blir debatt, konsert og dansegulv. Temaet for utgaven er klasse, så du får garantert mulighet til å krangle med vennene dine over et par øl. Lørdag synes jeg at du skal spasere til et ukjent strøk. Har du noensinne besøkt Landås? Bydelssafari er gøy. På kveldstid tusler du i alle fall til eksotiske Nordnes og USF Verftet for å se den eksperimentelle forestillingen BLUE MOTELL. TEATERGARASJEN BIT beskriver den selv som en «krysning mellom et sjamanistisk innvielsesritual og en europeisk dannelsesreise». Dermed er du sannsynligvis så fylt av inntrykk at verken MDMA eller cola trengs for å utløse eufori under lysekronene på Strædet. Bergenshelten STOCKHAUS feirer nemlig ny plate! Du vet det blir bra når legenden BJØRN TORSKE er support. Samme kveld står MAKSIMAL for Landmarks dansegulv, og WE ARE BORG har klubbkveld på Kvarteret. Det er umulig å få med seg alt i Bergen, så du får forsøke å nyttemaksimere. Nå trodde du kanskje at helgen var ferdig, men byens beste konsertarrangør og viktigste kulturaktør PERFECT SOUNDS FOREVER har booket amerikanske GROUPER til Landmark. Liz Harris (som hun egentlig heter) ga ifølge Pitchfork ut fjorårets femte beste plate. Jeg sier meg enig. Still deg i et hjørne og drøm deg bort.

MAAANDAG 27. april. Tungt. Det blir litt finere med PRØVEROMMET Bergen Offentlige Bibliotek. Kanskje det blir bra, kanskje det blir dårlig, det blir sannsynligvis rart og det er alltid verdt et besøk. Tirsdag må du tilbake til Landmark – herregud, som man går i sirkler. Tidenes første FILMMURERNE FILMKLUBB arrangeres nemlig der. Et kulturtryne (denne gangen: Fredrik Saroea fra Datarock) presenterer en av sine favorittfilmer (Talking Heads-dokumentaren STOP MAKING SENSE), med kulturinnslag både før og etter visningen. Tommel opp! Kinoformatet nyter godt av supplerende innhold. Onsdag må du på ny reise hele veien til USF Verftet, siden CINEMATEKET viser Joshua Oppenheimers THE LOOK OF SILENCE. Dette er oppfølgeren til THE ACT OF KILLING, som etter all sannsynlighet er den mest psykologisk utfordrende dokumentaren som har blitt laget. Sistnevnte anbefales særlig om du har planer om å ligge våken til langt på natt og filosofere over menneskelig ondskap, dumskap og tilgivelse. Allerede dagen derpå må du tilbake til CINEMATEKET; seriøst, du må skaffe deg sykkel. Den kuleste epoken i Hollywoods historie heter «New American Cinema», og den kuleste filmen fra perioden heter MIDNIGHT COWBOY. Siden jeg har sett den tre ganger allerede foreslår jeg Litteraturhusets LYRIKKSALONG med debutantene Veronika Erstad og Anne Helene Guddal. Etterpå må du se Bodøbandet COLD MAILMAN Hulen. Og så var helgen her igjen. Det er fredag 1. mai, det er Arbeidernes Internasjonale Kampdag, og det er tid for EKSAMENSPERIODE. Det stemmer, skippertakene du lovte deg selv at du skulle unngå dette semesteret må utføres. Seriøst, hvem forsøkte du å lure med nyttårsforsettene dine? Eksamen eller ei, selvsagt må du sette av tid til å se SWANS (US), THE AMAZING (SE), DRÅPE og EARTH (US) i mai. Dessuten arrangeres FESTSPILLENE, BRILLIANCE feirer fem år, ADVANCED LANGUAGE har slippkonsert, og faen – du innser at eksamensperioden nødvendigvis må bli kjekk likevel. Lykke til, kjære deg. Lad batteriene i sommer, vi snakkes til høsten.

Tellef Raabe er musiker, leder av Kulturstyret, student og skribent. I BERGEN REVELS synser han om hvordan du skal bruke tiden din på noe annet enn Netflix, mosjon og onani: tre aktiviteter han selv er glad i.