Hvem skal møte Hillary
Nå som Hillary Clinton, bedre kjent som den nest mest berømte kvinnen Bill Clinton har hatt seksuell omgang med, har annonsert sitt kandidatur, er den demokratiske nominasjonskampen så godt som avgjort. Dermed blir det mer interessant å se nærmere på hvilken samling kreasjonister, fanatikere, og generelt tilbakestående mennesker republikanerne har hostet opp.
21. april 2015
Tekst: Haakon Resaland

 

Nå som Hillary Clinton, bedre kjent som den nest mest berømte kvinnen Bill Clinton har hatt seksuell omgang med, har annonsert sitt kandidatur, er den demokratiske nominasjonskampen så godt som avgjort. Dermed blir det mer interessant å se nærmere på hvilken samling kreasjonister, fanatikere, og generelt tilbakestående mennesker republikanerne har hostet opp.

 

Som en trafikkulykke eller en episode av Paradise Hotel er det republikanske nominasjonsvalget noe forferdelig du likevel ikke greier å se vekk fra. Med kun halvannet år igjen til presidentvalget i USA har kandidatene på den republikanske siden begynte å stille seg i kø for å kysse babyer og holde taler om sosialist-ekstremist-ateisten Hussein Obama. Det kommer også til å være mye prising av deres to guder: Ronald Reagan og Jesus. Den kommende listen hadde vært svært underholdende hvis ikke disse faktisk hadde stor mulighet for å være leder for verdens største supermakt om under to år.

 

Jeb Bush

Jeb_Bush_by_Gage_Skidmore

Tidligere guvernør av Florida

Bror til George W. Bush og sønn av George H.W. Bush

Galskapsnivå: Tror han kan vinne valget ved å være ærlig

Jeb har muligheten til å bli den beste Bush-presidenten på over 20 år. Med stor støtte i «The Establishment» -fløyen i det republikanske partiet har han også mulighet til å etablere et nytt, arvelig dynasti i USA. Bush-familien blir ofte sett på som den republikanske versjonen av Kennedy-familien, bare uten sjarm eller gode politikere. Nå kan de bli den første familien med tre i samme kjernefamilie som ødelegger USAs rykte i utlandet. Det blir interessant å følge med på om Jeb kommer til å opprettholde familietradisjonen med å invadere Irak. På tross av alt dette er Jeb Bush en av de fremste, og antageligvis beste, kandidatene.

 

Chris Christie

Chris_Christie_at_townhall

Guvernør av New Jersey

Galskapsnivå: Har sagt et snilt ord om Obama, så for GOP er han gal

Guvernøren i USAs mest korrupte delstat er som snytt ut av en HBO-serie. For Christie, som er til forveksling lik Bobby Bachala fra The Sopranos, virker de eneste karrieremulighetene som mafiaen og politikken. Han valgte det mest kriminelle. At han i fjor også ble anklaget for å stenge en bro av politiske grunner, noe han riktig nok har blitt frikjent for senere, gjør at hvis han blir president, kan han selge livshistorien sin til Francis Ford Coppola. Som guvernør av en demokratisk stat er han muligens litt for moderat for republikanerne i primærvalget, men han kan bli en hard konkurrent for Clinton hvis han vinner nominasjonene. Som guvernør gjorde han det ulovlig å sende barn til «gay convertion»- terapi, noe s o m k o m mer til å gjøre ham upopulær blant kristenfundamentalistene. Også kalt valgbasen til det republikanske partiet.

 

Rand Paul
Official Portrait

Senator fra Kentucky

Sønn av tidligere kongressmann, presidentkandidat og libertariansk profet Ron Paul

Galskapsnivå: Ayn Rand

M e d karisma o g nesten logisk tankegang har Rand Paul, en mer pragmatisk versjon av sin far Ron, greid å bli en av de ledende kandidatene for nominasjonen. Som libertarianer har han gjort seg upopulær blant den mer militante delen av partiet som mener det beste språket for diplomati er bomber. Det blir interessant å se om Paul greier å dra andre enn collegestudenter som «prøver å finne» seg selv, slik hans far ofte gjorde. Paul har også fått mye oppmerksomhet rundt et utsagn om hvordan høy skatt på sigaretter kan føre til at politiet kveler uskyldige minoriteter. Hvis det er sant, finnes store mørketall i Norge.

 

Ted Cruz

Ted-Cruz

Senator fra Texas

Født i Canada

Galskapsnivå: Hører hjemme i Gjøkeredet

Ted Cruz er muligens den mest ekstreme av favorittene. Etter å stått i spissen for shutdownen av de føderale myndighetene i 2013, prøver han nå å få til en mer permanent nedleggelse av staten. Cruz er halvt cubansk, men imot innvandring. Han er født på et sykehus i Canada, men imot helsereformen. President Cruz er enhver komikers drøm og alle andres mareritt. Heldigvis er det liten sannsynlighet for at han vinner valget hvis han får nominasjonen. Han burde heller stilt tidlig på 1900-tallet. Som satiresiden The Onion skriver om ham: Hans største fiende er fem sekunder med gransking. I et intervju tidligere i år brukte han samme argument som Senator Inhofs brukte på talerstolen i Kongressen: at siden det er snø om vinteren, er global oppvarming en løgn. Harvard og Princeton, hvor han tok utdannelsen sin, må være stolte. Cruz sto i fronten for liberalisering av våpenlovene; neste steg er at alle amerikanere skal få utdelt gratis maskingevær, med unntak av muslimer, latinoer, homofile, liberale, demokrater og svarte. Denne planen skal finansieres ved å legge ned det lille som er igjen av velferdsstaten og invasjon av et oljerikt land som ikke er bestemt ennå, muligens Norge.

 

Marco Rubio
Official Portrait

Senator fra Florida

Galskapsnivå: Splittet personlighet; kan nesten virke moderat til tider

Rubio er den andre mulige latinamerikanske kandidaten, som kan tyde på at cubanere er den ene gruppen latinoer republikanere aksepterer. Rubio er blant de mer pragmatiske kandidatene, og en av dem det er mest realistisk at kan vinne selve presidentvalget. Hans største problem er at han kan framstå som rasjonell og gjennomtenkt, noe som vanligvis er positivt i selve valgkampen, men kan forvirre og skape fiender i nominasjonsvalget. Kan få problemer med erkerepublikanere for å ha hevdet at illegale innvandrer er mennesker og fortjener å bli behandlet innenfor grensene i Genèvekonvensjonen.

 

Scott Walker

Scott_Walker_by_Gage_Skidmore

Guvernør i Wisconsin

Galskapsnivå: Maggie Thatcher

Scott Walker er en blanding av en moderat kandidat til å være republikaner – Wisconsin er vanligvis en demokratisk stat – og en fanatisk antifagforeningskorsfarer. Hans motstand mot fagforeningene er så sterk at FBI nå etterforsker om 4 7 – å r i n g e n kan ha hatt e n finger med i spillet i fagforeningsleder Jimmy Hoffas forsvinning fra 1975. Walker har sterk støtte blant konservative, samtidig som han er guvernør i en stat som ikke er erkekonservativ. Dette kan gi Walker gode muligheter både i nominasjons- og i presidentvalget. Walker er kanskje den kandidaten som har blitt gransket minst så langt, men med andreplass i flere meningsmålinger kommer dette til å forandre seg.

 

Rick Perry

Rick_Perry_by_Gage_Skidmore_7

Guvernør i Texas

Galskapsnivå: Dement

Rick Perry er den andre republikanske kandidatene som prøver å kapre George Bush Jr.-stemmene. Cowboyen med den brede Texas-aksenten som ikke husker sine politiske planer eller klarer å formulere fullstendige setninger er på mange måter skremmende lik sin forgjenger som guvernør i Texas. Perry stilte også i 2012, men kampanjen fikk dessverre en brå slutt etter at han i en tv-debatt glemte hvilke tre departementer han hadde lovet å legge ned hvis han ble valgt. Perry prøver nå igjen, denne gangen med nye briller, som har gitt ham et sårt tiltrengt intellektuelt utsende. Uheldigvis for Perry forsvinner dette inntrykket ganske raskt i en debatt.

 

Resten:

Det mange flere potensielle kandidater som kommer til å bidra i dette sirkuset. Mike Huckabee kan muligens stille for tredje gang for å spre nyheten om at homofili er en synd. Han har bare en mikroskopisk sjanse til å vinne selve valget, men kan tjene mye penger på å promotere boken sin God, Guns, Grits and Gravy. Ja, det er det faktiske navnet på hans nye bok. Helt seriøst. Rick Santorum kan muligens stille igjen og vise ungdommen nå til dags hva reaksjonære mennesker mente tidlig på femtitallet. Bobby Jindal er en av de mer moderate kandidatene, og angivelig lynende intelligent. Han studerte ved Oxford med et Rhodes-stipend, som er regnet som det mest prestisjefulle i verden. Dette gjør ham antageligvis for elitistisk for de republikanske kjernevelgerne.