Bergen Revels #3
BERGEN REVELS er en skjønnlitterær kulturguide for Bergen. I hver utgave av STOFF synser Tellef Raabe om hvordan du skal bruke tiden din på noe annet enn Netflix, mosjon og onani – tre aktiviteter han selv er glad i.
2. september 2015
Tekst Tellef Raabe
Illustrasjon Ola Lysgaard

 

Hei, Bergen. Er du ny her? Kanskje du har kommet fra det innerste hullet på bibelbeltet, og aldri har besøkt en skitten rockehule (sic) før. Kanskje du kommer fra Oslo og aldri har vært på en feita klubbkonsert, fordi alle de feita klubbene der har 23-årsgrense. Kanskje du ikke vet hva feita betyr? Kanskje du fikk nok pungshots i fadderuken? Kanskje du ikke ER optimist? Velkommen til Norges kulturelle hovedstad, i alle fall. Bergen boltrer seg i et like utømmelig kulturtilbud som Kvarterets tappekraner, og denne spalten er en slags fremtidsdagbok. Det gir vel mening?

 

Selv om kunsten å leve et vilt og poetisk liv består av mer enn å gå, kan det være en god start. Du er nemlig avhengig av å gå for å bli kjent med byen din. Onsdag 2. september er det meldt fint vær, og som du snart vil lære må solskinn utnyttes. Med en rykende fersk utgave av STOFF i hånden går du opp svingene som leder til et av Bergens ikke-fjell, Fløyen. Det er litt flaut å stå mellom russiske turister å speide ned på Bergen med Google Maps i hånden, men du må faktisk vite hvor Gyldenpris, Damsgård, Danmarksplass, Møhlenpris, Nygårdshøyden, Nordnes, Marken, Skuteviken og Sandviken ligger. Med utsikten memorert, kan du trygt spankulere ned til sentrumsgryten. Spis vegetarpizza på Kafé Spesial, før du hører HVITMALT GJERDE åpne Universitetsaulaen. Kvelden avsluttes på Landmark, der eminente PERFECT SOUNDS FOREVER har booket britiske ANNA B SAVAGE og canadiske OWEN PALLETT. Husk at det er lov å kjøpe en Johnny Low 2,5% IPA, slik at det blir litt lettere å få med seg den obligatoriske seminargruppen dagen derpå.

 

Bergen Offentlige Bibliotek har fått en real ansiktsløftning over sommeren, og kafeen Amalies Hage er et velkomment tilskudd. Torsdag kveld kommer blant annet GEIR GULLIKSEN på besøk for å diskutere hva som kjennetegner en god bok. Den forrige boken jeg leste var “Reisen til nattens ende” av Loius-Ferdinand Céline, og den var god, så jeg foreslår at du plukker med deg den på vei ut. Fredag starter BERGEN ØLFESTIVAL, og du har dermed en helt unik mulighet til å være brisen på Bryggen på dagtid. Det er vel strengt tatt en helt unik mulighet til å besøke Bryggen i det hele tatt. Fisketorget og Bryggen er et kroneksempel på elendig byplanlegging. Det eneste som er verdt å oppsøke i området er kunstgalleriet Stiftelsen 3,14, som kvelden før åpnet utstillingen 22 WOMEN. Fredag kveld er det konsert med ELEPHANT9 Hulen, KODE åpner høstens hovedutstilling KUNST I KAMP, litteratur/musikk-konseptet FERDIGSNAKKA inntar Landmark, KLUBBMISJONEN leverer som alltid kvalitet på Café Opera og tøysekoppene i YOGUTTENE spiller på Kvarteret. Puh.

 

Som du sikkert skjønner, kjære nybegynner, skjer det latterlig mye kjekt i Bergen hver eneste uke. Det er ikke lett for deg å få med seg alt, og det er umulig for meg å skrive om halvparten. Som med oversikt over bydelene, må du skaffe deg oversikt over hvor de sentrale kulturinstitusjonene holder til og hva de tilbyr. Følg med på sosiale medier, og du vil etter all sannsynlighet komme over arrangementer du ikke ante at du kom til å elske. Det er også meget sannsynlig at du vil komme over personen du kommer til å elske [med, den kvelden].

 

Digresjoner til side, lørdag 5. september burde du ta en rolig kveld. Jeg vil definere rolig som et besøk i Gamle Bergen Kretsfengsel, der PERFORMANCE ART BERGEN arrangerer festival. Halvparten av publikumet og samtlige av kunstnerne hadde hatt godt av å bli låst inne, du er med andre ord i godt selskap. Onsdag skal du tilbake til Landmark. “Ung og lovende”-stempelet begynner å bli like utdatert og kleint som et Tidi-stempel på håndleddet, men det må poengteres at irske SOAK, signert til legendariske Rough Trade, er født i ‘97. Føler du deg gammel nå? Lørdag går igjen turen til Landmark, der CHAIN WALLET sannsynligvis vil gjøre sin beste gig så langt. Klarer du å se hvem i bandet som studerer hva? Tips: Medisin, psykologi, litteratur, sosialantropologi og NHH er representert.

 

Mandag 14. september kommer, og du har selvsagt husket å stemme. STUDENTERSAMFUNNET arrangerer valgvake på Kvarteret, hvor du garantert finner bezzerwizzere å kverulere med. Tirsdag kommer HANS OLAV BRENNER til Litteraturhuset for å intervjue KARL OVE KNAUSGÅRD. Skjegg er virkelig ikke moteriktig lengre, men de kan jo være interessante å høre på likevel. Onsdag får du en ny sjanse til å oppleve ett av FESTSPILLENE I BERGENs absolutte høydepunkt, danseforestillingen BIRTHMARK. Bergen bør være takknemlige over å kunne huse Norges nasjonale kompani for samtidsdans, CARTE BLANCHE, som (enn så lenge) holder til i Studio Bergen. Så er det helg og tid for FEST! Syvende utgave av DEN ELLEVILLE FESTEN arrangeres på USF Verftet lørdag, og høydepunktene er mange. Selv har jeg enorme forventninger til et bestillingsverk satt sammen av mitt favorittband THE MEGAPHONIC THRIFT (ref. navnet på spalten), min favorittprodusent NJÅL PAULSBERG (inhabil) og Oslo-legenden EMIL NIKOLAISEN. Se opp for unge bøttehatthipstere med fake leg.

 

Onsdag 23. september starter BERGEN INTERNASJONALE FILMFESTIVAL (BIFF), og dermed også kinomørketiden. Skal du skulke noen forelesninger, er det denne uken. Se film 14 timer i strekk, og pass på å inkludere LOVE AND MERCY, filmen om Beach Boys-legenden Brian Wilson. Nå, utforsk! Lykke til! Husk at sjansen er større for å finne likesinnede i en studentorganisasjon enn i faddergruppen din.
Tellef Raabe er musiker, leder av Kulturstyret, student og skribent. I BERGEN REVELS synser han om hvordan du skal bruke tiden din på noe annet enn Netflix, mosjon og onani, tre aktiviteter han selv er glad i.