Bergen Revels #4
BERGEN REVELS er en skjønnlitterær kulturguide for Bergen. I hver utgave av STOFF synser Tellef Raabe om hvordan du skal bruke tiden din på noe annet enn Netflix, mosjon og onani – tre aktiviteter han selv er glad i.
29. september 2015
Tekst Tellef Raabe
Illustrasjon Ola Lysgaard

 

Hei, Bergen. Er du i stand til å begripe omfanget av kulturtilbudet i byen din? For å dra erotisk novelle-allusjoner: Bergen formelig spruter ut kultur. Bergen er en kulturell jordbærmus. Bergen er et elfenbenstårn som kan bestiges av kulturnymfomane. Bergen er et vått tempel for de som lider av kulturell satyriasis. La meg illustrere:

Onsdag 30. september er siste dag av BERGEN INTERNASJONALE FILMFESTIVAL (BIFF), og dermed vises 37 eksklusive filmer på tre ulike lokalisasjoner i syv ulike saler. En av disse er The Mask You Live In, en film om moderne maskulinitet. STUDENTER-SAMFUNNET inviterer til foredrag om norske mannsroller i forkant av visningen, begge deler på Kvarteret. Du kan også få med deg foredrag av kunstneren TATIANA LOZANOBergen Senter for Elektronisk Kunst, eller panelsamtale på Bergen Offentlige Bibliotek om kunst, politikk og ideologi relatert til KODEs hovedutstilling. Hva med samtale om å være romandebutant på Litteraturhuset i Bergen? Eller foredrag om De Castbergske Barnelovene i Universitetsaulaen? Eventuelt, vis fingeren til folk som skal synse om dritt du ikke bryr deg om, og stikk på pønkkonsert med HOGGORM-SAFARIGarage. Blir du litt svett når jeg forteller deg at det etter all sannsynlighet er NÅ du har størst mulighet til å benytte deg av tilbudene? Grip sjansen før fulltidsjobb, barnehagehenting og tidsklemmer klemmer tiden din i stykker. I morgen er i dag. Eller lignende kvasipoetisk piss. At det er vanskelig å få med seg venninnegjengen er en k-j-e-d-e-l-i-g unnskyldning. Dra alene! Om du sitter på bakerste rad i en halvtom kinosal er det ingen som ser hvor mye snop du spiser. Uansett, her er noen høydepunkter frem til neste utgave av STOFF.

En myk start på den første oktoberdagen er et populærforedrag på NHH med HANS GEELMUYDEN. Sitatet “skal [NHH-studenter] shotte i flokk, eller lære å gå egne veier?” snakker i alle fall til denne selvforherligende NHH-dropout’en. Etter foredraget kan du overveie dine egne fremtidsutsikter akkompagnert av postrockbandene SPURV og LÍNTHulen. Fredag bør du besøke enda en institusjon utenfor Ring 3, det vil si utenfor gangavstand fra sentrumsgryten. Høgskolen i Bergens utrolig flotte konsertscene Kronbar gjestes alt for sjeldent av sentrumsfolk. Hit kommer SHERPA, et band bestående av talentfulle jazzmusikere som spiller en blanding av hiphop og rock. Ta kvelden videre til Østre, der franske DARIUS gjør et tilgjengelig og dansbart klubbset. Husk for all del å sjekke legg på alle du danser med. Lørdag anbefaler jeg teaterstykket RIDING ON A CLOUD satt opp av BIT TEATERGARASJENStudio USF. Fenomenet afasi er et spennende utgangspunkt for en forestilling, og det er vanskelig å si hva en skal forvente. Senere må man riste hodet, og ingen sted er mer velegnet enn rockebulen Viccen (Victoria Cafe & Pub, for uinnvidde). Hit kommer Oschlobandet DEATH BY UNGA BUNGA, og dermed er det duket for slagsmål (ref. s. 17-19). Søndag kan du hvile, vi har jo ikke søndagsåpne butikker, tross alt. Spis brunsjmenyen til femåringen Nobel Bopel på Møhlenpris, og gå tur på Løvstakken etterpå.

Tirsdag 6. oktober er en av de siste sjansene du har til å se Den Nationale Scenes enestående oppsetning FORBRENT. Det er et helt jævlig stykke. Om du ikke har vondt i magen når du forlater salen vil jeg påstå at du har det rettspsykiatere omtaler som “svekkede sjelsevner”. Utfordre deg selv. Gjennom kunsten kan du sette ditt eget lille liv i perspektiv. Torsdag lanseres det nye klubbkonseptet UNDERBAKKENKONo 16. Der kan du danse skammen av deg utenfor helgen, i følge OPITZ og NIILAS. Nok runking av mannlige DJs nå. Fredag kommer dyktige MARIT SOLDAL fra det Oslobaserte kollektivet KOSO til Bergen. Mine egne komfortsoner utfordres av at det hele går ned på Vaskeriet, men det er vel sunt å angste litt? Tidligere på kvelden bør du forresten få med deg BERGEN FILMKLUBB sin VHS-kveld på Kvarteret. Jeg aner ikke hva det er, men tror det blir gøy. Lørdag spiller legenden (aaaah, hyperbol i musikkjournalistikken) MØSTER! på USF Verftet. Dog, helt seriøst, Kjetil har faktisk med seg Snah og Kenneth Kapstad fra NorgesBesteBand™ Motorpsycho.

Onsdag er det klart for stumfilmkonsert på Kvarteret, komponert og improvisert av en gjeng fra LÍNT. Om den russiske ultraklassikeren MANNEN MED FILMKAMERA høres like bra ut som NJAAL PAULSBERGs legendariske tolkning på CINEMATEKET i 2013 får tiden vise. Torsdag setter den internasjonale teaterfestivalen METEOR igang, og programmet har flere godbiter. HAPPY GORILLA DANCE COMPANY er en personlig favoritt blant bidragsyterne. Kanskje er det tittelen på forestillingen deres, DYING TO BE ALIVE, som særlig taler til meg? Fredag kan du gjøre deg klar for sår, vakker og orkestrert popmusikk dirigert av bransjeringreven/plate-debutanten BROR FORSGREN på Hulen. Audun Vinger i kulturavisen Dagens Næringsliv liker det, så da må jo du også, liksom. Lørdag kommer nok en kvinnelig- DJ til Bergen, denne gangen fra Argentina. Jeg er sikker på at ANA HELDER sitt set på Østre blir knallbra, men det hadde vært feita om arrangør MAKSIMAL slapp å importere etterspurt vare. Søndag 18. september kan du bruke på en svømmetur på Studentsenteret, en  filmkveld i kollektivet, en romantisk gåtur i en bydel du enda ikke kjenner, eller til å ligge i sengen. Hodetelefoner og favoritt album er en god kombinasjon. Husk at det er greit å være alene, også blant folk.

Tellef Raabe er musiker, leder av Kulturstyret, student og skribent. I BERGEN REVELS synser han om hvordan du skal bruke tiden din på noe annet enn Netflix, mosjon og onani, tre aktiviteter han selv er glad i.