En fremtidig klassiker?
Ethvert familiedrama har et snev av gjenkjennlighet og sannhet i seg. I Sånne som oss har den kanskje litt mer enn bare et snev. Nyoppsetningen av Sånne som oss i høstsemesteret i motsetning til om våren i fjor virker mer passende.
5. oktober 2015
Tekst: Rania Broud
Foto: Thor Brødreskift

 

Sånne som oss, Manus: Frode Grytten, Regissør: Lasse Kolsrud, Dramaturg: Solrun Toft Iversen, Scenograf: Carle Lange, Komponist: John Olav Nilsen, Musikkarr. og musiker: Thea Hjelmeland

Skuespillere: Bjørn Willberg Andersen, Jonatan Filip, Ragnhild Gudbrandsen, Linnea Selvik Hellesøy, Wenche Kvamme, Eva Louise Langholm, Yngve Seterås og Malin Soli

 

Ethvert familiedrama har et snev av gjenkjennlighet og sannhet i seg. I Sånne som oss har den kanskje litt mer enn bare et snev. Nyoppsetningen av Sånne som oss i høstsemesteret i motsetning til om våren i fjor virker mer passende. Melankolien har allerede begynt å bre seg over oss i høstmørket, og i forestillingen denne gangen tror jeg på “den fjerde vegg”. Som fluen på veggen lørdag 26. september var det en fullsatt sal som fikk ett innblikk i en dysfunksjonell familie i Loddefjord. Gjensynet av forestillingen fikk meg til å tenke på om ikke forfatteren Frode Grytten har klart som dramatiker å skrive en fremtidig klassiker. Familiedramaet tar for seg temaer som økonomiske problemer, problemer i et parforhold, indre følelsesliv og et stort åpent sår som familien sliter med å bandasjere fordi såret er for dypt til å klare å plastre sammen. Familietragedien (som ikke kan røpes om du enda ikke har sett forestillingen) er hendelsen til hvor familieproblemene manifesterer seg tydeligst. Sånne som ossskildrer den psykiske spenningen av en kjernefamilie som holder på å gå i oppløsning med glimt i øyet. Stemningen i publikum er god og skuespillernes sanginterpretasjon og generelle spill gjøres autentisk. Jeg tror på at det finnes en lignende familie Eriksen der ute som følge av en god rollebesetning med bl.a. Ragnhild Gudbrandsen og Bjørn Willberg Andersen (Bamse) som Bente og Frank Eriksen.


Scenografien og lyssettingen hjelper på å spole deler av historien framover. Bildene de er med på å lage i samspill med skuespillerne og musikken puster nytt liv og mening til John Olav Nilsens tekster. Det som kan tolkes å være et vindu står musiker Thea Hjelmeland live og mikser musikk og synger. Det er et symbiose av klart og søtt som ‘diamanter og kirsebær’. Det er mer en anbefaling enn en anmeldelse at jeg oppfordrer deg til å se Sånne som oss.

 

Familien Eriksen finner du i Teaterkjelleren på DNS frem til 17. oktober.