Bergen Revels #5
BERGEN REVELS er en skjønnlitterær kulturguide for Bergen. I hver utgave av STOFF synser Tellef Raabe om hvordan du skal bruke tiden din på noe annet enn Netflix, mosjon og onani – tre aktiviteter han selv er glad i.
20. oktober 2015
Tekst Tellef Raabe
Illustrasjon Ola Lysgaard

¡Hola Bergen! Vi er halvveis gjennom oktober, og dermed kan sesongen for eksamensangst og høstdepresjoner erklæres for åpnet. Flammende forelskelser og flyktige flørter kan fort gå utover eksamensprestasjonene, men sosial kontakt er tross alt den viktigste støtdemperen for psykiske plager. Denne utgaven av BERGEN REVELS er derfor dedikert til Kjærligheten (ish). Mellom kulturtipsene finner du inspirasjon til Den Perfekte Daten med Den Perfekte Personen. Om du ikke har noen å be med på stemnemøte, møter du hen kanskje på…

STOFF sin slippfest på Legal, tirsdag 20. oktober. Dit kommer i alle fall DJ LARS FINBORUD, kjent for sin uovertrufne melodiske teft, stødige gitarføring og sjarmerende presseskriv. La oss nå anta at du har møtt noen du har lyst til å date: ta hen med på LANDMARK LOPPIS dagen derpå. Dansegulvet omformes til et smakfult skattekammer du kan tasse gjennom med en ingefærøl i hånden. Mon tro om toalettet i hovedlokalet blir prøverom? Torsdag er en slags relasjonell skjebnedag. Liker din utkårede også mørk og beinhard musikk? Om  det er tilfellet kan dere glede dere til å se to av Skandinavias beste band på Hulen, nemlig ÅRABROT og LE CORBEAU. Kanskje du har lyst til å møte (les: ligge med) noen som liker mørk og beinhard musikk? Allerede dagen etter får du en ny sjanse til å IRL-matche med en hard-core-babe/dude. Du finner hen på Bergen Kaffebrenneri,  der BDIY arrangerer konsert. La søt musikk oppstå under BARREN WOMBs kakofoni. Da har man i alle fall noe å prate om etter å ha fullbyrdet seksuelt samkvem første gang.

Lørdag er en fin dag å bruke på å utforske Nordnes sammen med din utkårede. Endeløse sjarmerende smau er de perfekte kulissene for å leie hender og småkline når [du tror at] ingen ser på. I Bergen ser alle alt. Spis middag sammen på Kafé Spesial sånn som alle de andre forelskede og fattige parene, før dere går til Kvarteret og STUDENTTEATERET IMMATURUS sin uroppsetning FØR SØNDAGEN. I følge ryktene inneholder stykket både sex og narkotikum, men slapp av, det er ingen fare for passiv røyking! Etter stykket passer det godt å se det nye, norske superbandet BAND OF GOLDLandmark. Jeg aner virkelig ikke hva jeg skal forvente rent sonisk, men arrangør PERFECT SOUNDS FOREVER kan du alltid stole på. Bli i sengen hele søndag, det regner helt sikkert. På tur trenger man ofte kart, men det er mye utforsking som kan gjøres i 1:1-format.

Tirsdag 27. oktober kommer Twitter-dingoen Anders Heger til Bergen Offentlige Bibliotek for å snakke om Agnar Mykle og Karl Ove Knausgård. Håper at folk ikke blir lei av å snakke om menn som utleverer eget sexliv gjennom kunst med det første, asss. Onsdag er en latterlig dag. EKKOFESTIVALEN sparkes igang med et bestillingsverk signert Bergens Beste Band™ THE MEGAPHONIC THRIFT. Amerikanske HIGH ON FIRE og MONOLITHIC (Stian Westerhus og Kenneth Kapstad) spiller på Hulen. STUDENTRADIOEN arrangerer livesending på Chagall, der blant annet SIGRID RAABE og SLUTFACE opptrer. Kanskje du rett og slett skal be daten din om å velge hvor dere skal? Du kommer til å bli fornøyd uansett, og du slipper beskyldninger om nepotisme. Torsdag er det tid for nok et bestillingsverk på Østre, denne gangen signert stjernelaget BOSKA, NJÅL PAULSBERG og BIRK NYGAARD. Jeg er sikker på at det blir nok bromance på scenen til å sjarmere hele lokalet. Lørdag er det Allehelgensaften, og du får dermed muligheten til å kle deg ut som slutty vampire eller halvnaken pirat. Alternativt kan dere ha på Helt Vanlige Klær og danse til ANDRÉ BRATTEN og KINDNESS (UK)Østre. Klining i en krok på Hulen, tonesatt av SEA CHANGE og THERESE AUNE, er et svært godt alternativ. Dere ender i alle tilfeller opp med å leke spøkelser under lakenene. Søndag tas forholdet til nye høyder når dere går Vidden sammen. That’s right, det er mer serious enn søndagsmiddag hos svigerbestemor. Ta med Ålesundsbrente kaffebønner fra Kenya på termosen, og pass på å ha med sportstape i tilfelle gnagsår. DET kaller jeg pretensiøs, postmoderne fjellvandring!

Tirsdag 3. november arrangerer Litteraturhuset debatt om MUSIKKRITIKK. ENO gjenoppstår, men bare i julegave-format. Hva driver bransjen i detta landet med resten av året? Skriver anmeldelser i gratisaviser? Møt opp for å treffe indiemusikere som er like sutrete i dagliglivet som i tekstuniversene sine. Torsdag starter norsk/tyske FAVOURITES FILM FESTIVAL, fasilitert av BERGEN FILMKLUBB. Åpningsfilmen JODOROWSKY’S DUNE har gått sin seirersgang på alle de kredible filmfestivalene, og dersom daten din [også] blir kåt av sci-fi-univers passer den perfekt. Stikk i alle fall på festivalens åpningsfest på Chagall samme kveld, der undergrunnsfenomenet MOUNTAIN CLOTH og visesanger JOHANNES HOLTMON spiller. Fredag spiller TELLEF RAABE Landmark. Ålesunderen, kjent for sin dype stemme og ikke-ironiske selvironi, gjør sin første Bergens-konsert med fullt band på lang tid. CAMILO BELTRAN (CL) og LIVING (BR) spiller også, og med flere DJs innimellom blir dette en riktig festkveld! Mer produktplassering: Lørdag spiller jazzbandene MODI og SHAKAIChagall. Tradisjonen tro dukker hele Griegakademiet opp for å se på, og dermed kan du huke tak i en smukk jazzmusiker om du ikke har en i buksen allerede. Søndag bør du tilfredsstille post-BIFF-nervene på Kvarteret med tre internasjonale publikumsfavoritter. Dersom du ikke vet hva BIFF står for, kan det være det samme. Nå, lykke til med å finne noen å varme seg på!

Tellef Raabe er musiker, leder av Kulturstyret, student og skribent. I BERGEN REVELS synser han om hvordan du skal bruke tiden din på noe annet enn Netflix, mosjon og onani, tre aktiviteter han selv er glad i.