Det trygge skjulested
I By Heart forsøker Tiago Rodriges å bryte teaterets ‘fjerde vegg’. Ti publikummere oppfordres til å ta plass på stoler plassert på scenen. Skuespilleren Tiago Rodriges forklarer oss at forestillingen ikke starter før stolene er fylt.
24. oktober 2015
TEKST: RANIA BROUD
FOTO: RANIA BROUD

 

Regi: Tiago Rodriges

 

I By Heart forsøker Tiago Rodriges å bryte teaterets ‘fjerde vegg’. Ti publikummere oppfordres til å ta plass på stoler plassert på scenen. Skuespilleren Tiago Rodriges forklarer oss at forestillingen ikke starter før stolene er fylt. I et forsøk på å berolige et skeptisk publikumm legger han til at han selv er alergisk mot interaktivt teater.

By Heart, som i betydningen utenat på norsk, viser viktigheten av å bevare en tekst i hukommelsen med lånte ord av bl.a. William Shakespeare. Rodriges’ beretning veksler mellom ulike historier og en sentral historie om hans bestemor Cândida som elsket å lese, og hennes endelige skjebne. By Heart er et stykke om den usynlige smuglingen av ord og idéer som bare en tekst holdt i minnet kan. I minnet som det trygge skjulested for de forbudte tekstene og i våre hjerter. By Heart handler om George Steiners budskap om effekten av et dikt. Dersom ti mennesker lærer seg diktet utenat er det ikke noe noen kan gjøre med det – hverken CIA, KGB eller Gestapo. Diktet og ordene vil overleve, men bare dersom de ti frivillige publikummerne lærer seg sonette 30 utenat av selveste Shakespeare i kveld.

By Heart var en spennende forestilling i den forstand at man er spent på om de ti frivillige vil klare å lære seg sonetten. Dog ble den noe kjedelig da det i større grad begynte å ligne en workshop enn en teateropplevelse. Hoppene mellom forskjellige fortellinger virket mest som et tafatt forsøk på å underholde oss som ikke satt på scenen. Rodriges forteller om hvordan han memoriserte et kapittel i en bok og gjengir det ordrett til publikum. Det er ingenting imponerende å vitne en skuespiller gjengi masse tekst han har pugget for et publikum, det er det skuespillere gjør. Spenningen ligger mest hos de frivilliges tapre forsøk på å lære seg en sonette utenat. Dersom det er spennende nok for deg, eller du selv ønsker å delta i forestillingen har du siste sjangs i kveld 24. oktober kl. 19.30 på Studio USF.