Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre
Ulrikke Lund, Åge Birkeland og Mira Berggrav Refsum forteller deg hva du skal gjøre. Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.
24. oktober 2015

Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.

 

Ulrikke Lund
Student og tidligere moteblogger

Isolasjon går en lang vei i ukedagene, ikke ta telefonen, men fordyp deg i musikk, litteratur, kunst og alt fint. Kvaliteten holdes i hevd liksom. Men når det er tors/fredag er det HELT OK å gå inn i en voksen jente/gutts erfaringsverden, der skillet mellom psykedeliske helger- og rutinepregede trygge studie-hverdager er minimalt. Les: Ikke vær redd for å prøve nye ting når du bryter ut av isolasjonen. Smak på livets søte sider, nå er du jo fri som du aldri har vært og aldri vil bli igjen. Prøv gjerne drugs av samtiden som mdma, men ikke bli avhengig. Forankre deg selv i nysgjerrighet og håp, ikke planer om en såkalt «trygg fremtid». Bruk stipendet på gourmetmiddager og bøker, studietiden er IKKE til for å være økonomisk bærekraftig. Har du brukt tyveårene dine på å fylle opp BSU har du gjort noe katastrofalt feil åhh herreguuuuud du vil angre senere når alle du kjenner har blitt kulere enn deg og du er den lameste de kjenner, men med størst hus! Om du er avhengig av luksus, finn gjerne en kjæreste som kan ta deg med på fancy middager og ferier så du kan opprettholde livsgnisten, mot at du lover han å forbli tynn og snill. Vær cocky i stedet for falskt ydmyk, hot i stedet for not osv. Om ting blir for mye for deg i din søken etter mening utenfor hjemmets fire vegger er det bare positivt å gå til psykolog og kanskje ta opp noen nye hobbyer. Sist men ikke minst, -interesser deg, menneske!

 

Sven Åge Birkeland
Teatersjef, BiT Teatergarasjen

For det første: Inngå en pakt med framtiden, som andre gjør det med djevelen. Forutsatt noen kjøreregler er det en pakt som er relativt- enkel å holde: Den forplikter en til ikke å la noe være uprøvd. Den krever troskap mot ideer snarere enn realiteter. Den fordrer vilje og evne til å feste blikket på det som skal komme, ikke alene på det som er. Da sier det seg selv at man risikerer å friste et liv i uvisse. Den statistiske sannsynlighet tilsier da at mye må mislykkes. Det er vel bare i dyreriket at den nyfødte kalven alltid kommer seg opp å stå. I kunsten som i livet ellers er fiaskoen suksessens forutsetning.

For det andre: Kom deg på flere arrangementer- som inneholder scenekunst. Vi har inngått overnevnte pakt og slik lever vi. Vi våger gang på gang. Vi slipper både de solide og de dristige til. Poenget er at om det nye, det helt nye, kan vi ikke vite noe sikkert. Noen gan-ger, såre ofte, kjennes det hjelpeløst, latterlig, som kalven på glattisen. Men så, plutselig, det ufattelige…DET NYE – sublimt og bevegende som livet selv… og da er vi tilbake til.. ja nettopp, et liv, ditt liv. Ta deg tid til å fucke opp ting, feile og passere komfortgrensen. Hvorfor pensjonere seg som 25-åring?

Så kan man spørre seg; virker en slik pakt?

For min egen del; Ja så absolutt! Videre: Hvor går man videre? Det er jo det man ikke vet. Og det er det som er det vidunderlige – og mindre får ikke ordet være. Har man en pakt med fremtiden er det den som bestemmer.

Pakten er altså en forutsetning.

 

Mira Berggrav Refsum
Rapper i KUUK

Det finnes nok ingen fasit for hva folk bør gjøre med livene sine, men jeg tror at det er viktig å ikke planlegge alt for mye. Om du i en alder av nitten år bestemmer deg for hva du har lyst til å gjøre med livet ditt så er det ikke så rart om du har ombestemt deg i en alder av 21. Når man er så ung så har man jo en tendens til å forandre seg helt dust mye! Så jeg tror det er viktig å huske å evaluere livet sitt innimellom, tenke på om man egentlig- fortsatt drømmer om det man trodde man drømte om. Gjerne dropp ut og finn på noe annet en stund. Jeg er sjukt glad for at jeg gjorde det, hvis ikke hadde jeg jo ikke vært white girl rapper! Også er det viktig å gi litt faen, husk at det er ditt helt egne liv, og siden vi bor i Norge så er det veldig mange av oss som er så heldige at vi ikke har noen som er avhengige av at vi gjør noe fornuftig. Ikke bare heng med andre studenter på studentbarer, snooooork!