TRE KULE FOLK FORTELLER DEG HVA DU SKAL GJØRE
Maria Sandvik, Miss Tati og Ruben Nesse forteller deg hva du skal gjøre. Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.
10. november 2015
Foto Hans Sebastian Haram, Helmine Syvertsen (Studvest)

 

Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.

 

Skaff deg perspektiv

Maria Sandvik, rådgiver for rektor på UiB og redaksjonsmedlem i tidsskriftet Røyst

– Har du dårleg samvit fordi du ikkje har lese den nyaste til Knausgård eller Franzen, sjå fire episoder av Keeping Up With The Kardashians.

– Er du oppvaksen på Møhlenpris og medlem i Unge Venstre, ta ei langhelg i Tjørvåg.

– Ser du fram til fredagskveldar med spinning og taco, skaff deg ein eldre elskar.

– Studerer du petroleumsteknologi på MatNat, meld deg inn i Immaturus.

– Er du masterstudent i filosofi, bli med på lacrosselaget hos Studentidretten.

– Går du på jussen, skaff deg minst éin C på vitnemålet.

– Har du ein hemmelig draum om å bli tekstforfattar i Trygdekontoret, reis til Lampedusa og hjelp flyktningar først.

– Er du medlem i Studentersamfunnet, gjer deg kjend med konseptet mosh pit.

– Er det laurdag og fullt på Jacob Aal, gå på Victoria.

– Er du fyllesjuk på søndagen, gå i kyrkja.

– Er du med i koret Svæveru på NHH, teikn eit abonnement på tidsskriftet FETT.

– Tenkjer du på å få barn, skaff deg ein hund.

– Er du fan av Facebook-høgre, reis på utveksling til Sverige.

– Er du svensk utvekslingsstudent, skaff deg den nyaste boka til Halvor Fosli.

– Kjenner du deg dum fordi du i ein svak augeblikk bestilte eit kosttilskudd for hud og hår via Ida Wulff sin Instagram-konto, prøv å tenkje på noko anna.

– Logg av Tinder og set inn kontaktannonse i Bergens Tidende.

– Spis, elsk, lev.
 

Råd til ungdommen

Tatiana Palanca (Miss Tati), Musiker

Sørg for at du tidlig får utlevert en stor, vanntett og robust ryggsekk. Merke og farge spiller ingen rolle – men den må være god og trygg å bære. Du skal  bære den langt.

Sørg for at 55 prosent av plassen fylles opp med råd, visdom og kjærlighet fra dem som er glad i deg. Med det i bunnen har du gode odds. La det alltid være plass til å legge inn mer her, det er forundrende hvor mye av dette vi egentlig har plass til.

Fyll opp 10 prosent med dårlige avgjørelser, disse er gode å ha med, det er de du lærer av – og som du kan ta frem og kjenne på de gangene du står i et veikryss og ikke helt vet hvilken sti du skal følge.

Smell oppi 10 prosent med galskap, latter og dansing. La dem være diktator over resten av sekken i perioder, uten å ha dårlig samvittighet av den grunn. Aldri et sekund.

Fyll resten opp med nysgjerrighet, selvrespekt, nestekjærlighet. Propp i den respekt for dem som er annerledes, toleranse selv om du ikke alltid forstår. Press den full med tro på at akkurat du kan være med på å forandre: Gjøre en forskjell – og forskjellene mindre.

Ta vekk 5 prosent av de 55 du har i bunnen. Bytt dem ut med svik, skuffelse og sorg. Kjenn på hvor tunge de er – men vit at de aldri kan utfordre dine 95 resterende  prosenter. Det bare kjennes slik ut.

Og de du møter  på din vei, med en dårligere sekk, med litt slitne remmer og en borrelås som for lengst har sluttet å virke. Lån dem din. Del på innholdet – lån, gi vekk, fyll opp.

 

Stol alltid på magefølelsen og følg drømmen!

Ruben Nesse, Platedirektør for Brilliance

Har du en drøm eller en idé du ønsker å forfølge, gjør det! Ofte kan man bli distrahert av karrierejag og andre sine forventninger til hva man bør gjøre med livet sitt. Min motivasjon- ble nesten drept av skole-verket, men jeg klarte å lire meg gjennom det og forfulgte min drøm. Jeg har alltid hatt stor -pasjon for musikk og dro samme -sommer som jeg fullførte videregående rett på Europaturné med bandet mitt. Jeg startet etterhvert Brilliance Records og jobber i dag fulltid med musikk. I jobben min bruker jeg aktivt magefølelsen min for å finne ut hvilken musikk jeg bør satse på og den stoler jeg 100 prosent på. Å følge drømmen er ikke alltid en dans på roser og byr på store utfordringer. Da er det viktig å hele tiden ha blikket rettet fremover og være i stand til å raskt korrigere eventuelle feilskjær. For å overleve drømmen kreves det ståpåvilje og selvsikkerhet. Som de sier i den filmen: «To små mus falt ned i en bøtte av fløte, den ene musen ga opp fort og druknet, den andre musen ville ikke gi seg og kravlet så mye at den til slutt gjorde om fløten til smør og gikk ut av bøtten.»

Når folk forfølger drømmen sin med å starte en ny bar, et nytt spisested, gi ut en bok eller gi ut et album så gleder det mitt hjerte og inspirerer meg. Derfor gjør jeg det jeg gjør. Idet den magefølelsen forsvinner, finner jeg på noe annet.