twitrer fra lukket avdeling
Kjente tryner serverer selvutleverende tweets om psykiske problemer og livet på «Sjappa». Er det en god ting?
16. november 2015
Tekst Torkel Eikevik

 

Kjente tryner serverer selvutleverende tweets om psykiske problemer og livet på «Sjappa». Er det en god ting?

 
– Det startet da jeg nesten ikke hadde noen følgere, og heller ikke var ordentlig åpen til noen om at jeg slet, forteller Eirik Kjøs Usterud, 23-åringen bak brukeren «Beastie Joyce» på Twitter. Der florerer det av selvutleverende Tweets om psykiske lidelser og møter med det norske helsevesenet.

– Det ble til slutt en slags blanding av ventilasjon og dyster galgen­humor, sier han.
 

Terapeutisk

Selv har han vært åpen om at han sliter med angst, depresjon, og selvmordstanker, og lager humor rundt det å slite psykisk. Han mener selv at det er altfor mange som lider i stillhet.

– Det har absolutt vært et poeng for meg å skape litt åpenhet, bryte litt tabu og sånn, etter jeg faktisk hadde begynt i behandling, og fått dia­gnosen min.

Han mener at det å kunne prate, og skape humor av det på plattformer som Twitter, kan være terapeutisk.
– For meg var det jo et stort problem at jeg ikke turte å si det til noen før, så jeg har på en måte opplevd at et miljø der man kan snakke om sånt er veldig positivt, sier 23-åringen.

Han følte seg ikke lenger alene, fordi han kunne se at det var andre­ ­normale ungdommer som også hadde­ problemer.
 

Billig selvpromotering

Å være åpen om psyken for off­entlig­­­heten kan være både bra og dårlig, mener førsteamanuensis ved det psykologiske instituttet i Bergen, Helge Holgersen,

– Det er jo klart at det vil gi økt ­toleranse og forståelse, men sam­tidig er det ikke den eneste måten en bør gå frem på når en skal hanskes med problemene sine. Det viktigste er å få hjelp.

Han mener at det å bruke halv-­anonyme forum som en slags ventilasjon for sine indre demoner er en god ting, om man føler at man sliter med å prate om dette ­ellers. Han tror likevel at ved å bruke humor, og ironisere over pro­blemene sine, kan en lage en slags distanse til det egentlige problemet.

– En distanserer jo seg litt bort fra problemet. Det problematiske er at en kanskje skyver problemet litt bort, og ikke tar det helt på alvor, sier Holgersen.

Han er også redd for at folk skal misbruke psykiske lidelser for å skape oppmerksomhet rundt egen person.

– Vi ser også beklageligvis at mange misbruker denne muligheten til å ytre seg, og at gjerne kjendiser som vil ha oppmerksomhet kan gå ut i offentligheten og snakke ut om den «tunge tiden etter skilsmissen». Det er klart det kan være tungt, men det viktige er at dette kan komme i veien for de som virkelig sliter.
 

Kollektiv lidelse

Det er ikke bare Usterud som er åpen om sine problemer på nettet. Flere og flere velger å komme ut av skapet på Facebook, og dette med mye bra respons.
På twitter henger de fleste seg på, og det prates fritt om både angst, depresjoner og andre psykiske lid­elser. Brukerene deler opp­levelser om alt fra rusproblemer til selvmordsforsøk. Det er likevel viktig å ta tak i problemene sine, mener Usterud

– Jeg er jo innlagt på Bærum DPS akkurat nå, eller «sjappa» som jeg liker å kalle det, og jeg merker jo at jeg har det bedre med meg selv. Jeg har vært veldig åpen om at jeg trenger hjelp, og live-twitrer ofte fra klinikken.

Han mener at latter er den beste medisinen.

– Det er jo viktig å kunne kødde om sånt. Det blir fort veldig trist og tungt å gå rundt i sitt eget hode, omgitt av alt alvoret som det å slite psykisk bringer med seg. Det blir jo kanskje litt mye av og til, og det er mange som ikke forstår hva vi driver­ med, men når det har en positiv effekt for oss, ser jeg ingen grunn til å skulle slutte, legger han til.