BERGEN REVELS #7
Tellef Raabe gir stafettpinnen videre til forfatter og student, Eline Lund Fjæren. I BERGEN REVELS gir hun velmente råd om hvilke arrangementer du bør få med deg, samt unngå, i denne såkalte kulturbyen. Selv foretrekker hun å bli hjemme.
26. januar 2016
Tekst Eline Lund Fjæren
Illustrasjon Ola Lysgaard

 
Vinteren kom sent, volkens. Trøst: Vår felles sugar daddy ”Lånekassen” har i disse dager trolig slengt en ganske pen sum din vei, fullstendig uvitende om at du er en av de på HF som går med flosshatt og dessuten bruker mesteparten av tiden på å drikke deigete øl fra meterlange beger på Ad Fontes. Donald-samtiden ruller videre, men du kan i det minste gjøre en INNSATS for å holde deg selv gående i kulda, nå som økonomien din når en flyktig topp. Her kommer noen inderlige tips.

BERGEN FILMKLUBB slipper sitt program for våren, fredag 29. januar. Det er derimot ikke den eneste grunnen til å starte helgen i et mørkt lokale på Kvarteret; det blir i tillegg visning av Joachim Triers LOUDER THAN BOMBS fra 2015, og dessuten et par av regissørens mindre kjente kortfilmer. Spør du meg er filmen et løft fra hans tidligere Oslo-overfokuserte filmer, hvor kritikerroste de enn er. Har sett meg rimelig lei på 24 år gamle gutter som bare eeelsker REPRISE. På høy tid at dere trår ut av den gjørma der, boys. Kom på visning av en litt mer kompleks Trier-film og noter deg samtidig programmet til BFK.

Jeg har ikke lest Fifty Shades of Grey og kommer trolig aldri til å gjøre det. Man trenger ikke å smake på jord for å skjønne at det ikke er digg. Det betyr imidlertid ikke at det ikke finnes god erotisk litteratur der ute. Litteraturhuset har i vår en arrangementrekke om erotisk og pornografisk litteratur. Det første arrangementet finner sted fredag 29. januar og handler om den erotiske litteraturens historie, fra Ovid til nevnte Fifty Shades. Forfatter Carl-Michael Edenborg står for historietimen, og vil dessuten lese utvalgte stykker fra sentrale forfattere av erotisk litteratur opp gjennom tidene. Rødmz.

Lørdag inviterer NATT&DAG til prisutdeling og fest på Østre. Husk for all del å gå inn på N&Ds nettsider og stem på musikk, utesteder og restauranter du har hatt the time of your life med/på/til i 2015! Hvem vet, kanskje Natt&Dag kan bidra til å gjøre byen bedre? Hehe. Tenk litt på det, du.

Fredag 5. februar spiller dette drømmelaget på Landmark: JENNY HVAL, CARMEN VILLAIN og OKAY KAYA. Ikke hørt om noen av dem? Her-re-gud, på tide at noen tar seg en megasvær glutenbolle! Følg med!

Legg fra deg Bukowski og Hemingway én kveld da. Du er i ferd med å bli en rimelig døll utgave av Den Mannlige Studenten. Tirsdag 9. februar finner årets første KRITISK KVARTETT sted på Litteraturhuset, der folk som vet noe om litteratur kritiserer og roser fire utvalgte bøker. Om du bare er ute etter å hvile øynene på kjekke og mørke professorer eller genuint interesserer deg for samtidslitteratur, så er begge deler helt greit for meg.

Apropos samtidslitteratur… Torsdag 11. februar, foreslår jeg at du går ut og lufter det dårlige humøret ditt. AGGRESJON er visstnok det som forener tre bokdebutanter á 2015, og de møtes for samtale om dette på Litteraturhuset, som en del av vårens arrangementrekke DEBUTANTTRIPP. Gjestene er Mari Tveita Stagrim, Berit Hedemann og Bjørn Vatne. FUN FACT: Visste du at Eivind Tjønneland, professor i litteratur ved UiB, la Harald Eia i bakken på Blindern på 90-tallet? Tjønneland skal visstnok ha ropt til Eia i gjerningsøyeblikket: «Det er én ting ironi ikke biter på OG DET ER VOLD!!!»

Selv om snøflakene i Natt&Dag ga NRK-serien ganske hard medfart i en sur anmeldelse i høst, skapte UNGE LOVENDE enorm begeistring blant anmeldere og publikum. Mandag 15. februar kommer serieskaper SIRI SELJESETH til Litteraturhuset for å snakke om hvordan serien ble til.

Jeg går nesten aldri på konsert. Jeg hører pinlig lite på musikk. Jeg går på konsert og blir irritert over at det skjer noe på scenen. Men samtidig vet jeg at dere andre er helt gærne etter sånt. Det skjer et par ting på Kvarteret i den sammenheng: HONNINGBARNA spiller mandag 18. februar, og SILJA SOL spiller kvelden etter, 19. februar. Jeg tar sjansen på å anbefale dette. Gå på eget ansvar.

Norge trenger KUUK. Spesielt vi i Bergen, som har hengt så mye på Litteraturhuset i det siste. Rap-duoen opptrer på Hulen 19. februar, som vanlig i trange badedrakter og med tekster om å drive hor, spise kebab og om å elske sine egne kjønnsorganer. Som de sier det selv i en av låtene: KUUK er allsang over grensen.

Men denne grenseovergangen kommer kanskje for brått på? Har du befølt flere kettlebells en pupper i det siste? Varm opp med nok et arrangement om erotisk litteratur først, da vel! Professor PER BUVIK kommer til Litteraturhuset – hvor du for alvor begynner å bli godt kjent – for å snakke om Marquis de Sades verk Filosofi på kammerset. Etter du har hørt Buvik snakke om sadismens opphavsmann, er du rustet til å ta imot noen eksplosive linjer fra jentene i KUUKHulen en time senere. Ses på dansegulvet!

Tellef Raabe gir stafettpinnen videre til forfatter og student, Eline Lund Fjæren. I BERGEN REVELS gir hun velmente råd om hvilke arrangementer du bør få med deg, samt unngå, i denne såkalte kulturbyen. Selv foretrekker hun å bli hjemme.