– Blir heller sinna på meg selv
«Seksuell trakassering har sterke røtter i norsk kultur», skriver Mira Berggrav Refsum. – Hvorfor tror du kvinner lager unnskyldninger for menns oppførsel? – Fordi vi ikke vil skape konflikter. Sånn er nok mange av oss oppdratt på en eller annen måte, enten det er foreldrene våre, andre kids, lærere eller media. – Tror du det er knyttet skam til å ikke si ifra om seksuell trakassering? – Ja, det er nok det, men personlig driter jeg i skammen og blir heller sinna på meg selv. Det er så mange ganger jeg ikke har orket eller klart å si fra, og det er klart det føles litt patetisk å ta sin egen kropp så for gitt.
28. januar 2016

 

Tekst Tellef Solbakk Raabe
Foto Maria Gossé

 

«Seksuell trakassering har sterke røtter i norsk kultur», skriver Mira Berggrav Refsum.

 
– Hva tenker du om at kvinner ikke sier fra om seksuell trakassering og voldtekt, «fordi han aldri ville gjort det hvis han var edru»?

– En viktig grunn er nok at alle som har vært fulle er gruelig klare over hvor kjip man kan oppføre seg når man drikker, uten at det egentlig er en unnskyldning. Hvis man selv har vært beruset når hendelsen fant sted kan man være redd for å ha glemt små detaljer fra det som har skjedd. Tenk om man har glemt at man i søvne har tatt på fyren som man senere våkner av at ligger over en og stønner? Uansett er det et overgrep, men mange blir nok livredd av tanken på at man selv kan ha gjort noe «feil» og dermed skape trøbbel for overgriperen på feil grunnlag. Det er viktig å huske på at et nei, eller å være bevisstløs, er nok. Man trenger ikke å bli banka for å bli voldtatt, selv om ordet er misvisende.

– Hvorfor tror du kvinner lager unnskyldninger for menns oppførsel?

– Fordi vi ikke vil skape konflikter. Sånn er nok mange av oss oppdratt på en eller annen måte, enten det er foreldrene våre, andre kids, lærere eller media.

– Tror du det er knyttet skam til å ikke si ifra om seksuell trakassering?

– Ja, det er nok det, men personlig driter jeg i skammen og blir heller sinna på meg selv. Det er så mange ganger jeg ikke har orket eller klart å si fra, og det er klart det føles litt patetisk å ta sin egen kropp så for gitt.

– Gjelder dette også for menn?

– Helt sikkert. Det samme gjelder som regel for begge kjønn når det kommer til de fleste ting, tenker jeg. Så kan det selvfølgelig hende at menn, siden de ofte er opplært til å tro at de ikke kan bli utsatt for seksuell trakassering, ikke gjenkjenner det når det skjer med de selv. Når det kommer til voldtekt derimot så tror jeg nok det er helvetes mye skam ute å går blant gutta.

– Hva synes du om innlegget til Harald Eia hos NRK Ytring? Er det bare trussel om straff som gjør at menn ikke trakasserer?

– Jeg tror ikke egentlig på at menn er styrt av indre, medfødte drifter som gjør at de vil seksuelt trakassere, utøve vold og undertrykke kvinner. Et eller annet sted startet det hele, men jeg mener at dette først og fremst kommer fra at kvinner har blitt systematisk undertrykt i evigheter. Dette er holdninger som er innprinta i enkelte menn, i noen kulturer mer enn andre, som vi må snakke om for å få bort. Jeg er altså uenig med Eia i at menn trenger å bli skremt vekk fra å begå overgrep, jeg tror mange menn trenger å bli opplært i å ikke begå overgrep.

Hvilke tiltak mener du burde iverksettes for å forbedre holdningene blant dagens ungdom?

– Det er helt sinnsykt at vi enda ikke har fått obligatorisk, grundig seksualundervisning fra kompetente, eksterne organisasjoner. Det burde bli satt av noen dager hvert eneste skoleår, allerede fra sjette klasse, til å diskutere kjønnsroller og sex. Denne undervisningen burde ikke være læreren sitt ansvar fordi deres engasjement for feltet uten tvil er varierende. Sex burde ikke være tabu, man burde bli opplært i å snakke om det og i å ikke begå overgrep.

Bandet ditt KUUK harselerer blant annet med menn og mannsroller. Trenger Norge KUUK for å skape balanse?

– Jeg syns egentlig ikke at vi harselerer med menn og mannsroller, jeg syns heller at vi rapper om en kvinnelig virkelighet og seksualitet som man ikke nødvendigvis er så vant til å høre om, og det syns jeg er viktig. Kvinner kan være dritkåte, vulgære og ekle, akkurat som menn, og det er jo en blessing for oss alle.

Tror du hard skyts fra/mot begge kjønn fører til bedre holdninger?

– På en eller annen måte så gjør det jo sikkert det, det er jo veldig viktig at man vet at det å pushe folk sine seksuelle grenser er straffbart. Allikevel tror jeg at det er enda mer preventivt å sørge for å skape gode holdninger blant begge kjønn i tidlig alder. Vi må sørge for at unge mennesker lærer seg at seksualiteten deres er viktig, at sex skal være fint og digg og at man ikke skal tåle noe dritt. Da vil man automatisk også forstå at man heller ikke skal pushe andre sine grenser.