Smil deg til orgasme
Når verdens største sjekkested proklamerer at flere smilies gir mer sex, orgasmer og giftermål, er det kanskje på tide å legge fra seg aversjoner mot smiljefjes. «De har ikke bare mer sex, de går på flere dater, og har i dobbelt så mange tilfeller et ønske å bli gift». Dette sa dr. Helen Fisher, ekspert på biologisk antropologi, til Time da hun la frem den årlige singelstudien, gjennomført for dating-nettstedet Match.com.
29. januar 2016
Tekst Torkel Eikevik
Illustrasjon Ola Lysgaard

 

Når verdens største sjekkested proklamerer at flere smilies gir mer sex, orgasmer og giftermål, er det kanskje på tide å legge fra seg aversjoner mot smiljefjes.

 
«De har ikke bare mer sex, de går på flere dater, og har i dobbelt så mange tilfeller et ønske å bli gift».

Dette sa dr. Helen Fisher, ekspert på biologisk antropologi, til Time da hun la frem den årlige singelstudien, gjennomført for dating-nettstedet Match.com.

Hun proklamerte at 1 av 2 av amerikanere som anvendte emojis i 2014 hadde sex månedlig, sammenlignet med kun 1 av 3 av de som ikke gjorde det. Jo flere emojis de brukte, desto mer sex hadde de. Dette gjaldt aldersgruppene 20, 30, og 40 år.

 

Enklere orgasmer

Og fordelene stoppet ikke der. Studien insinuerte også en positiv sammenheng mellom kvinners bruk av kysserelaterte emojis og hvor lett det var for dem å oppnå orgasme med en kjent partner. I følge Fisher handler dette om at kvinner som sender mye smilefjes, oftere ender opp med partnere som ser på kommunikasjonevne som et ønsket personlighetstrekk.

«Man personliggjør samtalen i mye større grad, og emojis gjør det enklere å uttrykke følelser enn ellers. Det er et virkemiddel som lar en si det en vil, og på den måten man vil at det skal bli oppfattet», avsluttet hun, og solgte samtidig inn bildetegnene som et virkemiddel som har reddet oss fra den notorisk emosjonelt uleselige skriftlige kommunikasjonen.
 

Diskutabelt

Torkel Guttormsen, forfatteren av boken Attraksjonskoden, har bred erfaring både når det kommer til nettdating og vanlig dating. Han mener at studiene kan være noe misvisende.

«Det er sprikende meninger rundt bruken av emojis, og man ser svært ulike vaner basert på alder og geografi. Tenåringer bruker mye mer emojis enn for eksempel en som er fra midten av tjueårene til førtiårene. Det er også mindre vanlig å bruke emojis på slutten av en melding i USA enn det er i Norge», sier Guttormsen.

Han tror det er en annen grunn til at bruken av emojis kan ha en sammenheng med hvor mye sex man har.

«Det vanskelig å si noe sikkert om kausalitet. Jeg tror ikke at bruken av emojis nødvendigvis gjør oss mer attraktive, det er heller at vi bruker flere emojis når vi er tiltrukket av noen.»
 

Emojitips

Guttormsen har selvfølgelig noen egne tips for hvordan du burde bruke emojis.

– Det mest taktiske ser ut til å være å etterligne den andre partens bruk. Om jenta du chatter med bruker mange emojis, så kan du matche det med antallet du bruker. Om hun ikke bruker noen er det like greit å la være selv også, påpeker han.

Om bildetegn er bra for språket vårt eller ikke, er en helt annen debatt. De er i alle fall ikke utbredt i aviser eller litteraturen helt enda. Frem til da får vi sette pris at de som ønsker å unngå dem kan gjøre det der, og at folk fortsatt klikker seg inn på saker om misvisende deskriptiv statistikk, frontet av PR-kåte forskere, trykket av medier preget av oppsigelser, tidspress og mangel på inntekter.