Studvest kutter papiravisen
Nye Studvest skal bare komme ut hver 14. dag. «Vi vil ikke produsere egne nyheter for avisen, men vil satse fult på nett,» sier redaktøren. Studentavisen vil dermed kutte utgivelsene fra 33 til 16 utgaver i året. «Papiravisen blir nå det sekundære, slik som i andre mediehus. Den blir en samling av de beste nettsakene våre,» sier Mats Arnesen. Han er ny ansvarlig redaktør i Studvest.
2. februar 2016
Tekst Håkon Block Vagle, Shaghayegh Yousefi
Foto Hans Sebastian Haram

 

Nye Studvest skal bare komme ut hver 14. dag. «Vi vil ikke produsere egne nyheter for avisen, men vil satse fult på nett,» sier redaktøren.

 
Studentavisen vil dermed kutte utgivelsene fra 33 til 16 utgaver i året.

«Papiravisen blir nå det sekundære, slik som i andre mediehus. Den blir en samling av de beste nettsakene våre,» sier Mats Arnesen. Han er ny ansvarlig redaktør i Studvest.

 

Sparer halv million

Arnesen forteller at beslutningen ble tatt etter en periode med annonsefall. Kuttet i papiravisen vil spare avisen for om lag 500.000 kroner i trykkekostnader. Samtidig fører kuttet til mindre annonseinntekter, fordi avisen kommer sjeldnere. I sum blir innsparingen derfor liten, ifølge redaktøren.

«Målet er å gå i null,» sier Arnesen.

Han forteller at hovedmålet er ikke har vært å spare penger, men å frigjøre journalister til nettsatsingen. Arnesen forteller at det har vært svært arbeidskrevende å produsere en ukentlig papiravis. Studvest har ikke hatt kapasitet til å levere både på nett og papir. Derfor måtte papiravisen vike, forteller Arnesen.

Han håper samtidig at endringene vil gi Studvest bedre økonomi. I 2015 gikk avisen med underskudd. I fremtiden skal Studvest gå med overskudd, forteller Arnesen.

 

Mer profesjonelt

Ifølge redaktøren har omleggingen blitt tatt godt imot blant avisens journalister.  Arnesen tror nettsatsingen vil gjøre dem mer attraktive for andre mediehus.

«Det var viktig å understreke at vi skulle jobbe tettest mulig opp mot en proff redaksjon. Det ville gjøre det til et mindre sprang å gå over til større aviser,» sier redaktøren.

 

Fornøyd eier

Arnesen tror avgjørelsen vil bli godt tatt imot av Velferdstinget, som er Studvests eier.

«Studentaviser er kantinekultur. Folk har et nostalgisk forhold til det. Samtidig ser vi at vi får mange aviser tilbake. Folk leser oss mer på nett enn tidligere,» sier redaktøren.

Leder i Velferdstinget i Bergen, Linnea Reitan Jensen, er positiv til endringen.

«Det er positivt at Studvest tør å ta høyde for forandringene de ser i markedet. Det virker som om Studvest har utarbeidet en god plan for videre utvikling,» sier Jensen.