Steingal
Bandet Fiordmoss har spilt mer enn hundre konserter, men du har sannsynligvis ikke hørt om dem. Singelen «Madstone» kommer til å endre på dette.
13. februar 2016
TEKST: VILDE ØSTERBØ LORENTZEN
FOTO: JAN DURINA

 
 

Fiordmoss slipper singelen «Madstone».

 

Bandet Fiordmoss har spilt mer enn hundre konserter, men du har sannsynligvis ikke hørt om dem. Singelen «Madstone» kommer til å endre på dette.

Gratulerer med singelslipp! Hva handler låta om?

– Takk! Som mange av Petra sine tekster, starta denne med ei historisk referanse, men utvikla seg til ei meir personleg historie om jeger og bytte.

Det finnes mange bilder av bandet uten klær. Symboliserer nakenhet noe spesielt for dere?

– Å vere nakne i eit bilete er det mest minimalistiske uttrykket. Bileta våre utforskar dynamikken og forholda imellom oss, i samarbeid med fotografen vår Jan Durina som vi har jobba med sidan starten og som kjenner oss godt.

Dere er vanvittig mystiske, både i form av musikk og bilder dere legger ut. Hva er det dere skjuler?

– Eg trur vi lærer oss å avsløre meir og meir om oss sjølve. Heile det visuelle uttrykket vårt handler om å utforske tinga vi er fascinerte av og likar. Vi forstår at det er nokså tungt stoff av og til, men det er dei tinga som er tiltrekkande for oss.

Låtene deres inneholder et hav av lyder og elementer, hvordan blir de til?

– Vi har veldig ulik bakgrunn og innfallsvinkel til musikk, frå Petra som vaks opp med visesang, og Jan som har spelt i mange band, til Boska og Roman som har vore DJs og produsert elektronisk musikk. Derfor må vi leite nokså mykje for å finne noko alle synest er bra til låtane.

Det står at bandet ble startet etter at leiligheten deres brant ned, kan dere fortelle litt om det?

– Dei to originale bandmedlemma, Petra og Roman, møttes medan dei studerte kunst. Ei natt var der ein brann i leiligheita til Roman, som øydela platesamlinga hans og gitaren hennar. Etter dette bestemte dei seg for å lage musikk saman, som dei produserte på laptop i staden.

I presseskrivet står det at dere har 100 konserter i baklommen, og at dere har holdt på i åtte år. Hvorfor har vi ikke hørt om dette?

– Bandet vart starta i Tsjekkia, og når eg vart med flytta vi alle til Berlin, så vi har for det meste spelt i andre land. Hadde vår første konsert i Noreg under Insomnia i Tromsø i oktober. Faktisk var Fiordmoss booka til Storåsfestivalen i 2011, men den vart jo avlyst av brutale grunnar. Uansett, vi speler på Internasjonalen i Oslo 19. februar!

Hvilke ambisjoner har dere for 2016?

– Etter Madstone kjem ut denne veka har vi ein video på veg til den óg. Etter det kjem meir, som vi annonserer etterkvart.