Bergens drøyeste studentgrupper
Ting du ikke visste, og ikke ville vite, om Bergens studentkultur.
23. februar 2016

Svæveru’
NHH er det nærmeste man kommer en amerikansk high school i Norge. Babes spiller softball, hunks bærer lacrosse-køllene med stolthet, de kritiske nerdene er med i studentavisen, mens de Kuleste Guttene er med i mannskoret Svæveru’. For utenforstående kan dette minne om et mindre talentfullt guttekor med mye sjarme og stygge uniformer. Bak fasaden finner du et brorskap som prøver å kontrollere studentforeningen (NHHS). Svæveru’ er til enhver tid representert i Kjernestyret, Hytteutvalget, og UKEN-styret.

Husker du «Pungshot-saken» fra høsten 2014? Da redaksjonen i studentavisen K7 Bulletin ble kastet, var det til fordel for en blokk som ikke var «kritisk til alt». Den nyvalgte redaktøren var selvsagt Svæverist. Det er nok ingen «kjellergruppe» som drikker mer enn Svæveru’, og sannsynligvis er det ikke noen som får pult mer heller. Selv om koret har en uttalt strategi om å opptre som drittsekker i plenum, kan en korist på tomannshånd være svært sjarmerende. Vær dog obs på at det i alle fall tidligere har vært praksis med «knullerunden» hver mandag. Helgens fangst skal beskrives i detalj i plenum. Hvordan var titsa?

LES OGSÅ: Den mannlige studentkroppen

Bitch Club KHiB
I følge Bitch Club selv, er de en «gruppe for alle på Kunsthøyskolen i Bergen som definerer seg som kvinne». Likevel må man bli invitert personlig både muntlig og skriftlig før man får tilgang til deres private og topphemmelige Facebook-gruppe. Lite vites egentlig om denne klubben, utover at teksten «Den kvinnelige studentkroppen» traff litt for godt. I motsetning til Susanne Sundførs holdninger er de «først og fremst kvinner», deretter kunstnere. Planlagte geriljaaksjoner om å tagge vaginaer rundtom i byen og å sende hatpost til involverte journalister har tilsynelatende blitt skrinlagt, men STOFF-redaksjonen venter fremdeles i spenning. Flaks at vi ikke har redaksjonslokaler å ramponere!

LES OGSÅ: Den kvinnelige studentkroppen

Hulen
Under Nygårdshøyden finner sosialantropologistudenter Bergens mest interessante stammesamfunn, Huleboerne. Du gjenkjenner dem enkelt på avstand, da de alltid er ikledd sorte hettegensere med gul logo. Å infiltrere stammen er nærmest umulig, med mindre du klarer å snike deg inn på internafteneller «Hulebord». Du vil da møte en gjeng med snittpromille på Rune Rudberg-nivå, som utøver ritualer som «Synkron fistpumping til Killingin the Name», og «Dans med juletre». Hulen ble stiftet 17. mai 1969, og siden har Huleboerne lagt stolthet i å på denne dag holde Møhlenpris våken fra midnatt til midnatt. Armert med skarptrommer og slitne gitarforsterkere toger de gjennom bydelens gater, til sjenanse for seg selv og andre. Hulen kan også skryte på seg å eie den eneste backstagesofaen i verden hvor konsertarrangørene har pult mer enn artistene. Se ellers opp for mugg og kalk.

Medisinerens Seksualopplysning (MSO)
Sammen med kleine naturfaglærere og Pornhub, er MSO Norges viktigste seksualopplysningstilbud for unge kommende. I tillegg arrangerer de hvert semester Klamydiadagen, hvor studenter enkelt får bekreftet hva som svir. Medlemmene i Bergens lokallag er stort sett fra første og andre kull, og disse kan særlig glede seg over to årlige arrangementer. Det ene er den myteomspunnede hytteturen, hvor alt som skjer skal «forbli mellom hyttens fire vegger». Likevel lekker det hvert år sladder, som skaper sårt tiltrengt drama i en ellers døll studiehverdag. Et annet høydepunkt er «Gutt-jente-festen», som er en slags «Pimp-hoeparty» med vri. Jentene finner frem sin indre slut, og velger klær og sminke deretter. Guttene, hold dere fast, har på seg vanlige klær. Vi undrer oss over hvor mange pikker Kari Jaquesson hadde bedt MSO om å suge. Om man klatrer oppover i hierarkiet, blir man invitert med på landsseminar på Geilo. Her ryktes det om goodiebags med sexleketøy, og generelt drøye tilstander. Likevel opplyser sikre kilder at flere i MSO fremdeles har til gode å «prøve sex selv».

LES OGSÅ: Munnpuling og dårlig smak

Studentersamfunnet i Bergen
Eldre enn Universitetet selv; «Samfunnet» er en institusjon med rik historie.Organisasjonen teller mer enn hundre medlemmer, og kan dermed ikke betegnes som sekt. Likevel, det er noe spesielt å tilbe et pinnsvin. Samfunnets høye beskytter heter Erinaceus Rex, eller Hans Majestet Pinnsvinet, på folkemunne. Det finnes fire ulike byster av hans skikkelse, alle «uvurderlige».Organisasjonen har et innviklet hierarki som består av komiteer, styre, råd, et utvidet råd, et ordenskanselleri, Bergen Nachspielforening og ikke minst Ceremonimesteren; Pontifex Maximus. Selv om organisasjonen er forholdsvis åpen, vil onde tunger hevde at det er en elitistisk tenketank. Flere fremstående akademikere og politikere har sin bakgrunn fra Samfunnet. Men åh, det er vel en gang slik at ingen stormer frem fra et vakuum. Blant Norges politiske elite er Studentersamfunnet mest kjent for sine legendariske nachspiel, avholdt på ærverdige Knut Fægris Hus. Her har blant annet en sentral NRK-personlighet blitt observert urinerende fra byggets veranda, mens han sang høylytt. Rektoratet er til en hver tid representert, og ofte har de med seg «noe ekstra godt i glasset» som de villig deler med tørste studenter. Det er på disse festene landets unge stortingspolitikere finner seg et ligg. Du skjønner, i Studentersamfunnet ligger man seg ikke oppover i organisasjonen, men i samfunnet med liten «s».

Capitalistisk Folkeparti
Som nevnt er NHH en amerikansk high school i miniatyr. Mens bare utvekslingsstudenter eier UiB-hoodie, har enhver NHH-student med respekt for seg selv gruppeidentiteten sin påklistret både mage og rygg. Unntaket er den hemmelige guttegjengen Capitalistisk Folkeparti, skolens kleine kopi av Skull and Bones. Dette er en middagsklubb for gutter som blir kåte av idéen om at de tilhører eliten. For å underbygge myten om at de er en kul og eksklusiv klubb, kommer de spankulerende inn i forelesningene til førstekullister ikledd smoking og finlandshetter for å vise frem sitt kongeblå banner. Om du er viktig nok til å bli innviet, følger en serie forferdelige innvielsesritualer. Mest kritikkverdig er at stakkarene blir tvunget til å høre på Espen Lind, med en papirpose tredd over hodet. C$F møtes omtrent en gang i måneden over deilige middageri ærverdige selskapslokaler. Her kan du konversere om Adam Smith, eller spørre på tøysenorsk om du kan gå på do. Du får også posere uten bukser på julekortet en gang i året. Utover dette gjør gruppen ingenting av betydning, bortsett fra å få trykket uredigerte leserinnlegg.

LES OGSÅ: En studentforening for alle