Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre
Frank Aarebrot, Sebastian Ulstad Olsen og Bjarte DePresno Borthen forteller deg hva du skal gjøre. Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.
29. februar 2016

Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.

 

Frank Aarebrot
Professor og rikssynser

 
Studenter må fortsette å studere det de er interessert i å studere. Alt for mange er opptatt av «matnyttig kunnskap» og statusstudier. Om du jobber med noe som ikke interesserer deg er sannsynligheten stor for at du ikke vil trives, eller bli spesielt dyktig. Dersom du studerer eller jobber med noe som interesserer deg vil derimot kreativiteten blomstre. Kreativitet fostrer gründervirksomhet, og nye arbeidsplasser. Vi kan ikke ha et samfunn hvor folk er lønnsslaver, og dermed mer opptatt av fritiden enn jobben sin. Studenter burde høre mindre på økonomer og arbeidsgiverforeninger og alt mulig annet rart som forteller dem hvordan fremtidens arbeidsmarked ser ut. Det økonomer tror er fremtiden er nåtiden. Kalkulerer du fremtiden kalkulerer du feil. Egentlig burde jeg legge til at studenter ikke burde høre på eldre menn som meg selv, men jeg har livserfaring nok til å dele raust av. I sin hadde jeg gode nok karakterer til å komme inn på medisinstudiet, og det var jo mange som ville at jeg skulle bli lege, men jeg var rett og slett ikke interessert i medisin. Derfor valgte jeg statsvitenskap i stedet, og det har jeg aldri angret på.

I tillegg til å studere er det viktig å ta del i et heterogent sosialt miljø. Studentersamfunnet i Bergen er etter min mening den mest vitale studentgruppen i Bergen. Her møtes man på tvers av fagdisipliner, religioner og partitilhørighet til både dannet og udannet konversasjon. Om man bare omgir seg dem som studerer det samme som deg, blir du et kjedelig menneske.

Sebastian Ulstad Olsen
Vokalist, Death By Unga Bonga

 

  • Hvis du føler at du mangler noe i livet ditt, spill i band. Det er alt for mange med store talenter som sitter hjemme med gitaren, bassen, keyboardet, eller trommene sine og aldri får ut fingeren til å spille med andre. Det er helt umulig å få like stor glede av å terpe Maiden-soloer som å lage musikk med andre.
  • Ha lave skuldre i starten. Spill for å ha det moro. Starter dere med veldig høye ambisjoner og vil få til store ting med en gang er det bare å gi opp, for dere kommer til å suge skikkelig hardt
  • Dere kommer også til å suge hvis dere prøver å blande alle mulige sjangere. Det finnes ikke et klarere varselstegn enn når folk sier at «man ikke kan sette musikken i bås». For det kan man nemlig. Dritt heter det.
  • Når dere har fått bandet opp på beina er det på tide å lage låter. Gjerne hør på plater dere digger for inspirasjon. Å stjele gamle riff for så å gjøre om på de er det eldste trikset i boka. Bare hør på Death By Unga Bunga.
  • Hvis dere får booka noen konserter bør dere unngå å spille coverlåter. En av de første som hadde troen på oss utenfor Østfold sa at det er ingenting som er kjedeligere enn et ungt og sultent band som gjør versjoner av gamle Sonics-låter. Vis hvem dere er. Ikke hvor like dere kan være andre.
  • Ha det fett. Det er sykt moro å spille med andre og dra på turné. Er dere like heldige som oss får dere venner over hele verden og minner for livet.

 

Bjarte DePresno Borthen
Musiker

 
Da jeg ble spurt om å skrive i denne spalten ble jeg først og fremst overrasket over at noen synes jeg er kul! Takk. Jeg begynte naturlig nok også å fundere på hvilke hemmelig skatt i en av de lokale smauene jeg skulle legge ut om. Hvor det er billig øl og god kok etc, men jeg endte til slutt opp med oppfatningen av at alle Bergens «hemmelig gems» ikke er så hemmelige lenger. Derfor vil jeg heller tipse dere om noe annet kult dere bør gjøre: å sitte! Nærmere bestemt på benker.

Vår kjære by kryr av benker som mer eller mindre alltid er ledig, kanskje med unntak av bussholdeplassene. Jeg har for eksempel en favorittbenk. En søt, liten grønn benk plassert bak en busk på en haug i «Gamle Bergen» med utsikt over alle som vandrer langs andedammene. Alle burde ha en favorittbenk. Funker utmerket til alle mulige gjøremål og kan attpåtil fungere som sjekkereplikk! (Har ingen bevis bak den siste påstanden, men prøv gjerne).

For de som ikke vet hvem jeg er driver jeg altså med musikk. I den forbindelse skal jeg innrømme at mange av sangene mine har tatt inspirasjon fra mine stunder sittende på benk. Blant annet en gang da jeg valgte en benk midt i sentrum tok jeg meg i å tyvlytte til en samtale på nabobenken. Har fortsatt en liten notatblokk fylt med gode ord og uttrykk fra den samtalen.

Det jeg prøver å si er altså: sett deg ned på en benk av og til. Se deg rundt, lukt litt, bruk sansene. Men for all del, se opp for musikere med lange ører!