reality på speed
Hvorfor finne faren sin på egenhånd når du kan gjøre det i et reality-show? Det sikreste vårtegnet er en ny ­sesong «Paradise Hotel». I år akk­ompagnert av et helt jævlig soundtrack med påfølgende pute foran ansiktet-musikkvideo av Sandra Lyng. At programmet har klart å overleve åtte sesonger er imponerende. Først og fremst fordi åtte sesonger er lang tid på luften for et hvilket som helst program, men også på grunn av mengden tv produsentene har klart å skvise ut av en gjeng unge voksne som er inne­låst på et resort i x antall måneder. Tenk tilbake på sist gang du var fanget på familieferie i Syden. Hvor mye hadde det vært å lage tv av? Tenk tilbake til gutteturen til Maga. Hvor mye nytt skjedde det hver dag?
4. mars 2016
Tekst Kristoffer Samdal
Foto Ida Neverdahl

 

Hvorfor finne faren sin på egenhånd når du kan gjøre det i et reality-show?

 
Det sikreste vårtegnet er en ny ­sesong «Paradise Hotel». I år akk­ompagnert av et helt jævlig soundtrack med påfølgende pute foran ansiktet-musikkvideo av Sandra Lyng. At programmet har klart å overleve åtte sesonger er imponerende. Først og fremst fordi åtte sesonger er lang tid på luften for et hvilket som helst program, men også på grunn av mengden tv produsentene har klart å skvise ut av en gjeng unge voksne som er inne­låst på et resort i x antall måneder. Tenk tilbake på sist gang du var fanget på familieferie i Syden. Hvor mye hadde det vært å lage tv av? Tenk tilbake til gutteturen til Maga. Hvor mye nytt skjedde det hver dag?

Konseptet er, som all annen norsk reality, ganske tamt. Det verste som skjer er at noen av deltagere har sex (hva trodde du om til å skje?), eller at videoklippingen får folk til å fremstå i overkant dumme. Beveger vi oss utenfor landegrensene finner vi programmer som går mye lenger.

 

Nazi-Farmen

Tsjekkias versjon av Farmen er satt til en okkupert gård under andre verdenskrig. Her deltar riktignok familier sammen, og ingen blir sendt hjem, men ellers er det mange likheter. Deltagerne må jobbe sammen mot datidens utfordringer som lite mat, plagsomme naboer som angir dem til Gestapo og soldater som gjennomfører razzia midt på natten. Mentor inntar rollen som SS-offiser og gir oppgaver, som for eksempel å melke en ku. Jo bedre de er på ukeoppdragene jo mer penger får de når det hele er over.

 

Ungkaren Deluxe

Ungkarenkonseptet finnes også i utallige versjoner. Den originale versjonen er ganske rett frem. En ungkar dater femten jenter samtidig for å finne den rette. Dette grunnkonseptet kan remikses i det uendelige. «Ungkaren» hvor en homofil mann skal finne den rette, bare at halvparten av de potensielle partnerne ikke er homofile. Disse bare later som de er homo. Om de klarer å lure ungkaren, og han velger dem, vinner de penger. ­Hysterisk. Det finnes også «Ungkaren» for kort­vokste, med påfølgende plottvist: Hva om vi et stykke ut i sesongen introduserer noen nye deltagere, nemlig kvinner med normal høyde? Enda mer hysterisk.

 

Farsrollen

Ungkarenkonseptet kan også tas videre til andre ting en dating. Som om en dritings Tore Strømøy var reality-­produsent, sendes for eksempel en kvinne på jakt etter sin biologiske far. Finner hun sin far blant femten menn, vinner hun penger. Velger hun en av mennene som utgir seg for å være hennes far vinner de penger. Litt som med homo-ungkaren. Bare med større sjanse for å binde seg til en vilt fremmed, som utgir seg for å være en person som bryr seg om deg.

Apropos farskap, på verdens verste­ talkshow «The Maury Povich Show» er en av hovedatraskjonene farskapstester. Har du ikke råd til å finne ut hvem barnefaren er? Hvorfor ikke gjøre det på tv? Se for deg tre menn og en kvinne. En er faren. Jerry Springer står med en brun konvolutt og leser opp «Jamal, you are not the father». Jamal blir glad, tar en liten dans. Springer fort­setter «DeShawn, you are the ­Father». Tredjemann roper ut i glede, ­DeShawn legger hodet i hendene. Barnemor reagerer med vantro.

En gjennomgangstema på «Maury» er utroskap, og selv om to kort­vokste kvinner i slåsskamp på scenen er gøy er det ikke like gjennomgående fælt som «Cheaters». Som tittelen tilsier handler dette programmet om menn og kvinner velger seg ny partner uten å si noen til den gamle. I første del av programmet forteller mistenksomme partnere om påstått utroskap før teamet begynner å forfølge og spionere på den mistenkte parten. Når vi har uomtvistelig bevis på utroskap konfronteres den skyldige. I beste «Dog the Bounty Hunter»-stil stormer programleder og forsmådd partner stedet der utroskapet foregår.

 

En bedre deg

Selvforbedringsprogrammer er en annen populær sjanger. Finn deg ny stil, bli et bedre menneske. Slank deg, bli et bedre menneske. Men hvorfor bare ta en ting om gangen? Tidlig på 2000-tallet gikk programmet «The Swan» på amerikansk tv. I hver episode får vi se to kvinners transformasjon fra stygg andunge til svane. På slutten av programmet kåres en vinner som får mulighet til å delta i en skjønnhetskonkurranse for å kåre den vakreste svanen. Men hva er transformasjonen? For det meste plastisk kirurgi, en stram diett og en kjole med dyp utringing. Viktigst er operasjonene. En vanlig prosedyre for å gjøre andunger til svaner består av operere brystene, nesen, ansiktsløftning, operasjon på leppene, ørene, omfattende kosme­tiske tannoperasjoner, fettsuging på mage, legger, ankler og, avhengig av utgangspunktet, rumpen.

 

Kjedelig norskt

Så når du om noen uker leser at disse­ to hadde sex på paradise-hotellet, ikke klikk. Lukk VG og finn frem Youtube. Søk opp best of Maury. Finn noe som er spenstig, som tar sjangeren videre. Se på de som virkelig utnytter mennesker, og som gjør livet til deltagerne verre. Le av problemer og hvordan mediemakt brukes til å kle mennesker som trenger hjelp, nakne. Bli imponert av hvordan ørten operasjoner fikser ekteskap og hvor hardt to kortvokste kan slå hverandre. Virkeligheten er jævlig. Det er du også.