Sjokoladetrukket treenighet
Trojka er et hardtslående progpop-band med enormt potensiale innen sin hjemmelagde sjanger. Den begavede trioen består av Gjert Hermansen, August Riise og Simon Kverneng, og slipper singelen «Om Bergen» gjennom Tik Records i dag.
11. mars 2016
TEKST VILDE ØSTERBØ LORENTZEN
FOTO SIMEN PEDER AKSNES AARLI

 

Trojka slipper singelen «Om Bergen»!

 

Trojka er et hardtslående progpop-band med enormt potensiale innen sin hjemmelagde sjanger. Den begavede trioen består av Gjert Hermansen, August Riise og Simon Kverneng, og slipper singelen «Om Bergen» gjennom Tik Records i dag.

 

Gratulerer med singelslipp! Hva handler låta om?

– Tusen takk! Låten er en kjærlighetserklæring til det bergenske, men det erkjennes også tvil om hva som er Bergens egentlige vesen. Det å la seg bergta av det ukjente er et gjennomgående tema i mange av tekstene våre. Kanskje er det spesielt å lage en hyllest med reservasjoner, men det føles mer oppriktig slik! Bypatriotisme er nok noe vi opplever mer som tilskuere enn deltakere, og derfor er låten skrevet for et utenforskap som higer etter en følelse det ikke helt klarer å gripe fatt i.

Noen av tekstene deres høres umiddelbart ganske besynderlige ut. Ligger det en mening bak alt, eller skriver dere også ting bare fordi det høres kult ut?

– Vi har vel aldri dratt en «I Am The Walrus», og skrevet noe fullstendig ut av det blå, med den intensjon at det ikke skal bety en tøddel. Men det hender at vi skriver noe som mest høres vakkert og gjerne litt mystisk ut, men som vi også føler passer inn i resten av teksten på en ubestemmelig måte. Og ettersom tiden går, ser vi ofte flere mulige tolkninger og nyanser i våre egne tekster! … så har det jo også hendt at vi utsetter å skrive ferdig teksten til sangene helt fram til tinningpulsåren til Njål Paulsberg (produsent, red.adm.) i en slags passiv-aggressiv morsekode signaliserer at tiden begynner å renne ut. Og da hender det jo at ting sniker seg inn mest fordi de høres kule ut – nød lærer som kjent naken progpoptrio å spinne!

Dere brøler en del, blant annet at amerikanerne er helt håpløse. Er dere litt sinte?

– Vi brøler ikke, var har bare veldig tydelig diksjon. Og vi har vel aldri vært særlig sinte – vi sverger oftere til humoren der andre lar harmen gripe dem! «Amerikanerne» er en godmodig halvironisering over antiamerikanske holdninger på ytterste venstrefløy. Riktignok er de noen feite svin borti Junaiten, men vi må ikke glemme våre egne midjemål.

Sangene deres er alle på norsk. Var dette et bevisst valg eller kom det bare naturlig?

– For å være helt ærlige husker vi ikke! Det er jo snart ti år siden vi begynte å spille og skrible sammen. Men det kom nok bare naturlig. Vi fant ut at vi klarte å formulere oss best på norsk. Men går man tilbake i arkivene, vil man også finne en del engelskspråklige sangtekster vi må ta på oss ansvaret for …

Låtene deres har ganske lange intervaller uten vokal, er dette noe dere legger vekt på ved låtskriving?

– Fenomenet har fått tilnavnet «bridge-problemet». I utgangspunktet er låtene våre upåklagelige og kortfattede radioperler, før et lite parti i midten av sangen vokser uhemmet – gjødslet av kreativ eufori og spilleglede. Hele øvinger kan gå med til å pusse på «bridgen», nettopp fordi det er så gøy! Passende nok er dette også den billedlige broen som forbinder progen med popen.

Dere het før Curly Tankard, men skiftet nå nylig navn til Trojka. Hva skjedde?

– Vel – Curly Tankard ble unnfanget ved hjelp av den klassiske «slå opp på to tilfeldige ord i ordboken»-metoden. Det er engelsk (og vi synger jo på norsk); folk husket sjelden hele navnet; og når de først innså at det betyr «krøllet seidel», var jo problemet at folk knapt nok vet hva en seidel er! (Et ølkrus) Trojka, derimot, betyr treenighet, og vi er jo tre gutter som alltid har vært enige om å lage fet musikk. For å unngå et saftig, sjokoladetrukket søksmål i tre lag, endte vi imidlertid på å stave det med en J.

Hva er favorittsjokoladen til bandet?

Bounty

Trojka har allerede sluppet ett album og én singel. Hva blir veien videre?

– Trojkas første EP, Menn fra Jorden», utgis på Tik Records onsdag 16. mars, og dette feirer vi med releasekonsert på Landmark samme kveld! Dit må alle som er kule komme. Dessuten spilte vi inn andrealbumet vårt sommeren 2015 i studioet til Njål Paulsberg (kjent fra bl. a. Young Dreams). Mannen har to usedvanlig gode ører – og en analytisk hjerne – for hvordan progpop bør låte i 2016, og vi kan med hånden på hjertet si at vårt neste album blir Trojkas beste hittil! Den musikalske lekenheten er fortsatt drivkraften, men med en mer moden dynamikk. Første singelen kommer i løpet av våren!