Menn fra jorden
Det bergenske progpopbandet Trojka slipper sin nye EP Menn fra jorden på det ferske plateselskapet Tik Music i dag. Med rundt 30 konserter i lommen og 2. plass samt publikumspris fra Eggstockfestivalen i 2011, riktig nok under navnet Curly Tankard, har den sjarmerende trioen funnet seg til rette i det Bergenske musikkmiljøet.
16. mars 2016
TEKST VILDE ØSTERBØ LORENTZEN

 

 

Trojka – Menn Fra Jorden 

 
 

Trojka slipper EPen Menn fra Jorden

 

Det bergenske progpopbandet Trojka slipper sin nye EP Menn fra jorden på det ferske plateselskapet Tik Music i dag. Med rundt 30 konserter i lommen og 2. plass samt publikumspris fra Eggstockfestivalen i 2011, riktig nok under navnet Curly Tankard, har den sjarmerende trioen funnet seg til rette i det Bergenske musikkmiljøet.

Menn fra jorden gir meg sterke flashback til arkadespill fra 90-tallet, og gamle videoer med retro-futuristiske laserstråler. Tankene mine blir automatisk rettet mot romfart, både grunnet tekster om fest på månen og synthlydene som er en utenomjordisk rød tråd gjennom platen.

Trojka har et spennende lydbilde som ikke minner om noe jeg har hørt før, og det er deilig at de synger på norsk. Låtene er en lekker blanding av disko, funk og fengende melodi grand prix-pop fra 70-tallet, med en særegen vri på det hele. Rytmene og akkordprogresjonene endrer seg brått, men kommer like plutselig tilbake etter noen sekunder. Låtene er komplekst sammensatt, og selv om det til tider høres sånn ut, er ingenting tilfeldig. Produksjonsmesterhjernen Njål Paulsberg har kanskje noe av ansvaret her. Tekstene er morsomme og besynderlige, og jeg aner ikke hvordan jeg skal angripe eller tolke dem.

Noe av det jeg liker best på EPen, er den lune og lekne introen til «Genistrek», som helt plutselig bryter ut i det som høres ut som en ny bane på det tidligere nevnte arkadespillet. Ikke tro at du slipper unna den karakteristiske synthen.

For å si det enkelt er dette en svært forseggjort plate, og et lite skattekammer for de som liker musikk med mer enn fire akkorder. EPens sterkeste spor heter «Om Bergen», som også har en lekker musikkvideo. Sjekk den ut, og se Trojka spille sin første konsert under nytt navn på Landmark i kveld kl 21:00.