Bergen Revels #9
Påsken er over. Sannsynligheten for at du har fått overdose av enten sukker, alkohol og familie, eller en kombinasjon av alle tre, er høy. Priskrigen på smågodt har lokket frem dine mer primitive instinkter. Du endte kanskje opp på after-ski hvor Gaute Ormåsen og Christian Ingebrigtsen sto for underholdningen. Du har blitt en jägermeister og utvidet gitarrepertoaret ditt med de beste låtene til A1. Det er OK. Du er bare et menneske. Det er på tide å gå videre. Rimelig flaks for deg at du bor i Norges Brooklyn, og derfor kan riste av deg de verste ettervirkningene fra en ferie i utkant-Norge i løpet av en velfylt helg.
3. april 2016
TEKST ELINE LUND FJÆREN
ILLUSTRASJON OLA LYSGAARD

 

Påsken er over. Sannsynligheten for at du har fått overdose av enten sukker, alkohol og familie, eller en kombinasjon av alle tre, er høy. Priskrigen på smågodt har lokket frem dine mer primitive instinkter. Du endte kanskje opp på after-ski hvor Gaute Ormåsen og Christian Ingebrigtsen sto for underholdningen. Du har blitt en jägermeister og utvidet gitarrepertoaret ditt med de beste låtene til A1. Det er OK. Du er bare et menneske. Det er på tide å gå videre. Rimelig flaks for deg at du bor i Norges Brooklyn, og derfor kan riste av deg de verste ettervirkningene fra en ferie i utkant-Norge i løpet av en velfylt helg.

Jeg foreslår at du starter her: Bergen Filmklubb viser den tsjekkiske dramakomedien Daisies Kvarteret, 6. april. Filmen handler om to tenåringsjenter, Marie I og Marie II (nei, de spiller ikke i Razika), som tar et oppgjør med det patriarkalske samfunnet ved å ødelegge alt de finner omkring seg. Pangstart, dette!

Samme kveld holder forfatter Gunnhild Øyehaug foredrag om Nikolai Astrups malerier på KODE. Øyehaug har flere referanser til kunstneren i sitt forfatterskap, og Kode 4 har denne våren lansert utstillingen «Nikolai Astrup – Veien hjem», med bilder som aldri før har blitt vist for publikum. Aldri før!

Om alkoholen enda ikke er ute av blodet etter påsken kan det være like greit å holde det gående. Da kan du møte opp på Poesidigg, for første gang i Amalies Hage på Bergen Offentlige Bibliotek. Franske Nathalie Quintane og den russiske poeten Pavel Arsenev (St. Peterburgs svar på Louis Garrel? Bare nevner det!) flyr inn for å lese og snakke med kveldens intervjuer Paal Bjelke Andersen. Sandra Kolstad er DJ og vil sørge for å løfte festen noen nødvendige hakk.

8. april er det åpning av utstillingen Treverk 4 Østre, en serie installasjonsarbeider med utgangspunkt i lydopptak av små bevegelser i trær(!). Dette virker utvilsomt som noe Vilde Tuv kunne ha stått bak, men lydkunstneren heter i dette tilfellet Joakim Blattmann. Etter noen heftige runder på after-ski virker kanskje livet under trebarken som noe for deg?

Samme kveld gjester Frankrikes mest billedskjønne forfatter (I ain’t no houellebecq girl), Edouard Louis, Bergen Offentlige Bibliotek for å snakke om klasseperspektiver i litteraturen og sin nyeste bok. Louis vakte stor oppsikt med sin debutroman Farvel til Eddy Belleguele i 2014, og er nå klar med sin andre roman Voldens historie. Her kan det bli Bieber-tilstander, så møt opp tidlig.

Her kommer noen artsy greier som dere sikkert vil gå på, men som jeg ikke har språk til å forklare hva er:

Aktiv DødsfettLandmark 8. april. Musikk, såkalte VJs, spesielle drinker?

Maksimal Weeknd 8-10 april på Østre. Lindstrøm, lokale DJs, utstillinger. De bare ORKER ikke å ha med e’en i ordet weekend, men det er greit, det.

Lørdag 9. april finner årets andre Hiphopbonanza sted, og det på selveste Grand Bergen! Vanskelig å være sur når magetopper og lysekroner forenes.

14. april fortsetter Litteraturhuset sin serie Debutanttripp, hvor forfatterdebutanter inviteres til opplesning og samtale. Denne gangen er temaet tilhørighet, og forfatterne er Rikard Ingdal, Marianne Clementine Håheim og Ane Nydal. Jeg har ikke lest de to andre debutantene, men vil bestemt påstå at Svart belte av Marianne Clemetine Håheim er en sjukt god roman. Møt opp!

Skrivekunstakademiet inviterer til temakveld på Litteraturhuset 15. april. Skrivestudentene leser opp nye tekster skrevet i forbindelse med et nylig gjennomført kurs i tekstfremføring, der elevene har fått hjelp fra sentrale nordiske poeter til å undersøke og utvikle tekstenes «performative potensiale», som det står så fint på FB-arrangementet. Hva enn det betyr, nerds.

Tid for avgangsutstillinger! KHIB-studentene fra masterstudiet i kunst lanserer sin utstilling HEX i Bergen Kunsthall 15. april. Utstillingen består av arbeider av 25 kunstnere fra 15 forskjellige land. Hvis du er ekstra nysgjerrig på masterstudentenes arbeider kan du følge den schizofrene instagramkontoen viet til utstillingen, @hex2016. Det ser ut til at vi kan forvente oss alt fra Beyonce, lastebiler og magneter, til enda mer international klein blue. Hadde ikke vært feil med litt champagne øverst i pantone-koppen, eller hva sier dere?

Jeg aner ikke hva bergensk surferock er, eller om det er noe man i det hele tatt bør snakke høyt om, men sjangeren nevnes ofte i omtaler av bandet Hvitmalt Gjerde. Trioen fra Minde (for en reise!) dukket for øvrig opp i filmatiseringen av Lars Saabye Christensens roman Beatles, en bok jeg ikke er gira på å anbefale. Hvitmalt Gjerde, derimot, kan du godt vie en fredagskveld til. De spiller konsert på Kvarteret 15. april.

DEN STORE KLESBYTTEDAGEN! Fremtiden i våre hender inviterer til byttemarked på Kvarteret 16. april. På tide å kvitte seg med t-skjortene du kjøpte på Gran Canaria som du trodde var morsomme da du trodde du ikke var full. Du har kanskje noe band merch liggende innerst i skapet også? Redd miljøet i samme slengen da vel.

Bergen Filmklubb arrangerer to kortfilmkvelder med kort (hehe) mellomrom. Den første kvelden er viet musikkvideoer, et format som ifølge filmgjengen er undervurdert i filmsammenheng. Flaks at noen kommer og rydder opp! Neste kveld finner sted 24. april og vil fokusere på kortfilmer fra hele Norden. Alt skjer på Kvarteret, de sære interessers høyborg.

Stepp ut!