tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre
Vibeke Gwendoline Fængsrud, Jostein Wålengen og Solgunn Slåtto forteller deg hva du skal gjøre. Dersom du skulla ha problemer med å finne ut av det selv.
11. april 2016

Dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv.

 

Vibeke Gwendoline Fængsrud, gründer av House of Math og blogger
Et spark i ræva signert Ashton Kutcher

Du kan bruke livet på å klage over at ting er urettferdig, eller så kan du være din egen utjevning. Hvilke ressurser du er født med har noe å si for veien du må gå for å nå dine mål. Du kan dermed bruke tiden din på å synes at de andre har det bedre, eller innse at det er fint lite du får gjort med dette og ta ansvar i den situasjonen du er.

Dersom du ikke er født til store ressurser så bruk tiden på å se fremover. Klaging er destruktivt, og å synes synd på seg selv er sjanseløst. Hardt arbeid er nøkkelen til å nå de målene du har.

Ashton Kutcher sa nylig at det er rart hvordan store muligheter har en tendens til å gjemme seg bak hardt arbeid. Jeg elsker den setningen. Store muligheter kommer altså til dem som fortjener det.

Dersom du er født til store ressurser så bruk tiden på å ta ansvar og vis ydmykhet. Med store resurser kommer stort ansvar. Det sitter hundremillioner av mennesker og skulle ønske at de hadde rent vann, mat, fred og mulighet til å gå på skole. Vis dem respekt ved å gjøre så godt du kan. Vask for all del champis på Nikki Beach, men jobb hardt i tillegg. Vis at du bruker den fantastiske muligheten du er blitt født inn i for det den er verdt.

Til slutt, på studiestedet ditt finner du representanter for begge ytterpunkter og alle sjikt dem i mellom. Vis respekt og oppfør deg som et medmenneske. Du skal selv levere stor innsats og resultater før du er i nærheten av å være berettighet til goder. Så fremfor å spørre «hva får jeg for det?» så burde innstillingen være «hva kan jeg bidra med?»

 

Jostein Wålengen, butikkeier og D2-spaltist
Kunsten å tenke positivt

Jeg vokste opp i en småby med i overkant av 2000 innbyggere. Fra 12-årsalderen skilte jeg meg ut, som ganske tjukk (og etterhvert oppsiktsvekkende tynn) med hjemmelagde paljett-topper og Vogue-sitater i tide og utide.

Jeg flyttet til Oslo etter ungdomskolen, og i 2012 åpnet jeg en klesbutikk på Frogner. En jobb jeg var latterlig underkvalifisert for, men tross mangelfull erfaring har det ordnet seg ganske greit.

Jeg er arvelig disponert for både pessimisme og negativitet, hvor småting fort blir veldig problematisk. Gjennom flere måneder gikk jeg aktivt inn for å endre dette. Jeg leste X antall selvhjelpsbøker, noen med ironisk distanse («Bertrands Metode»), noen uten («Thinking, Fast & Slow»). Jeg gikk sykt lange skogsturer og følte i fjæra, og kuttet ut flere venner og bekjente. Mange undervurderer evnen til å endre egen person.

Det er egentlig ikke så viktig å vite hvem man «er», det er så mye viktigere å vite hvem man vil være – og så ta aktive grep for å fikse det.

Det er bedre å være nysgjerrig og å gjøre litt for mye, enn å være redd og ikke gjøre noen ting.

Om du ikke liker vennene dine bør du finne nye. Høres SÅ lett ut og er SÅ vanskelig, men veldig viktig. Henger du med fire tapere blir du den femte.

Det går an å være positiv på en negativ måte, og negativ på en positiv måte. Og det å være positiv og lett til sinns er ikke det samme som å være naiv og dum. Bare naive og dumme mennesker tror det.  

 

Solgunn Slåtto, daglig leder i Klangkollektivet og student
Musikk til ditt og datt

Alle som les dette er jo kule. Så eg har trua på at dei kan finna sine ting å gjer på. Eg tenkte heller å gi litt musikktips. Her er nokre av mine favorittar.

Jogga: Det er viktig å finna rytmen når du joggar. Og jobba med korleis foten din treff bakken. Er det tå først eller er det hæl først? Viss tå fyrst bør du velje ei låt med lettare beats, noko som får deg til å føle deg fjærlett: for eksempel The Big Almost med «Mouth». Hvis hæl fyrst, gå for tung undertone som likevel har lett disco-driv i seg – som Booka Shade «Control Me».

Chilla i parken: Rodriguez  med «I wonder» og når det er fyr på grillen så set du på Amason med «Flygplatsen». Deretter kan Rosseklovnkleppen surre og gå, og når det er tid for rosévinen set du på Alexander von Mehren sin «Winter Comes». Midt på sommaren sjølvsagt. I Nordnesparken.

Sykla: Röyksopp, «What else is there».

Sone ut i sofaen: Línt «Trips». Treng nok heile albumet for å sone heilt ut. Philip Glass og Ravel gjer susen.

Gå tur: Bendik. Gjer litt vondt, men mest godt.

Nachspiel: Børud-gjengen «Det var Gud som skapte dansen».

Lengta: Röyksopp med Jamie Impressible med låta «I Had This Thing».

Sex: Eg er veldig klassisk eg. Sigur Rós funke alltid.