Ambisiøs gründer
Mannen bak Granbar starter nytt label. Hvitmalt Gjerde er allerede signert. I Bergens mørke smug lusker det i disse dager et helt ferskt indie-label. Tik, som det kalles er et enmannsforetak satt igang av Sverre Vik, og om du nå tenker «Enda et indie-label?», så er du nok ikke alene. Det er tilsynelatende like vanlig å starte indielabel som å starte indieband i denne byen. Selv om det er mange mer eller mindre suksessfulle plateselskaper der ute, tror Vik det mer en nok rom til et til. Hvorfor startet han det?
13. april 2016
Tekst Varg Lukas Folkman
Illustrasjon Nikita Solenov

 

Mannen bak Granbar starter nytt label. Hvitmalt Gjerde er allerede signert.

 
I Bergens mørke smug lusker det i disse dager et helt ferskt indie-label. Tik, som det kalles er et enmannsforetak satt igang av Sverre Vik, og om du nå tenker «Enda et indie-label?», så er du nok ikke alene. Det er tilsynelatende like vanlig å starte indielabel som å starte indieband i denne byen. Selv om det er mange mer eller mindre suksessfulle plateselskaper der ute, tror Vik det mer en nok rom til et til. Hvorfor startet han det?

– Det var vel egentlig fordi jeg ikke hadde så mye annet å gjøre. Jeg hadde lyst å rette litt fokus mot 70-talls psych og folk, fortsetter han.

Alternativt ble det, samt helnorskt. Bandene som per dags dato er tilknyttet Tik er Sverres eget band, Kongle, Trojka, Johannes Holtmoen og Hvitmalt Gjerde.

– Jeg føler jeg har vært på band-shopping i en måned. Det er ganske kult at alle spiller på norsk og låter psych-ish, sier Vik.

Hvitmalt Gjerde er bandet flest kjenner igjen fra før. Så hvordan fikk egentlig et helt nyoppstartet label klørne sine i dem?

– Ja, det er jo egentlig storfisk for meg. Jeg bor med Håvard i bandet, og så var jeg lydteknikker og sjåfør på norgesturnéen de var på 2014, sier Vik.

– Det er helt perfekt, for jeg kan hoppe over et par steg. Det er lettere å promotere for dem siden de er et etablert band. Det virker også som om det har en positiv effekt for annen musikk jeg presenterer. Folk hører kanskje litt mer etter, når jeg sier at Tik senere skal slippe Hvitmalt EP, fortsetter han.

I et så overfylt marked som jungelen av labels i Bergen er, er det kanskje et problem å få folk til å høre etter. På spørsmål om hva som skiller dem fra andre svarer Vik med å vise til at det bare er en person som jobber med det, samt det spissede sjangerfokuset.

– Du tror ikke det er noe problem med enda et indie-label i Bergen?

– Nei, det er vel alltid rom til et indie-label til? Ihvertfall med hjelp fra Hvitmalt, ler Vik.

– Med så mange labels. Er det hard konkurranse om band?

– Nei. Jeg har snakket med enkelte andre band som har holdt på en stund uten å få napp, så det virker ikke som om folk vil ha den musikken vi retter oss inn mot, sier Vik.

Det er dog ikke bare manager Vik figurer som. Han har også stått som arrangør for konsertserien Granbar. Granbar ble i 2015 et fast innslag på Landmark, og dette skal det fortsette å være inn i 2016. Granbar har også fungert som en arena hvor Vik kan vise bandene tilknyttet Tik for verden.

– To av de har spilt på Granbar til nå,  Kongle og Trojka. Ihvertfall her i Bergen tror jeg den mest effektive promoen du kan ha for selskapet ditt er en konsertserie, peker Vik ut.

– Hvordan ble Granbar startet?

–  Jeg hadde jobbet for Landmark en stund. For et år siden trengte de å fylle en kveld, så de spurte om kongle kunne spille en konsert, så vi fikk med Living på oppvarming, og så kalte vi det for LighterLars og Øyenstikker presenterer Granbar: Konsert med Kongle og Living.