Estetisk nakenhet
Lamark (24) fra Bodø snakker ut om Youtube-Yoga, «ungdomsband-bilder», nakne kropper, ballettdans, «oppvekstroman-aktig lys» og verdens deiligste dame.
13. mai 2016
TEKST VILDE ØSTERBØ LORENZTEN
FOTO YNGVILD GOTAAS TORVIK

 

 

Lamark (24) fra Bodø snakker ut om Youtube-Yoga, «ungdomsband-bilder», nakne kropper, ballettdans, «oppvekstroman-aktig lys» og verdens deiligste dame.

 

Gratulerer med singelslipp! Hva handler låta om?

– Takk! Låten er veldig fysisk for meg. Vi har jo alle kropper og alle et kroppspråk. Kroppspoesi gjør med bevegelsene det poesien gjør med språket. Det får en annen energi, og kanskje høyere verdi. Et kjærlighetsforhold som utvikler seg i en slags dans hvor man bare vil følge den andre og har lyst å gjøre ALT sammen! Jeg vet at det kan virke litt klissete, men for meg fins ofte de aller beste øyeblikkene i popmusikken helt på grensen til klisjéen. Jeg kjenner også en slags melankoli til det. Når noe virker for godt til å være sant er det ofte det.

Jeg har søkt litt på deg på nettet og må bare spørre: Hva er youtube-yoga?

– Det er noe av det feteste med hele internett, spør du meg. Min californiske sjelefrend Adrienne legger ut en video på youtube og sier sånn «hey guys, how are you feeling» og viser noen øvelser, og så sier jeg «I’m feeling great!», gjør øvelsene og så er det «namaste». Føler meg alltid sykt nice etter en 15-minutter med Y-Y hvis jeg er litt stressa eller har sittet for lenge i ro i studio.

Du synger om pupper og rumper, og legger også ut bilder av nakne kropper. Føler du at nakenhet er litt sånn ekte?

– Definér «litt sånn ekte».

Tja, at at å være avkledd viser ditt sanne jeg? At nakenhet er autentisk?

– Vel, i de linjene prøver jeg å si hva jeg føler uten å bruke metaforer. Broren min er ballettdanser og jeg har vokst opp med å se masse dans. Kropper, særlig i bevegelse, er jo veldig estetisk. Det er mye å fange, og jeg liker å prøve å beskrive det både med tekst og bilder. Hvis man gjør ting med respekt for bildet og menneskene man jobber med trenger det ikke bli cheezy, selv med seksuelle undertoner. Det er også gøy å se hva folk liker og ikke. Da jeg begynte med «Kroppspoesi»-greia på instagram mistet jeg masse følgere, men det kom andre, og det føles verdt det. Det kommer en video i samme stil også, mekket sammen med min samboer og bandkollega Gaute Terjesson.

Hvordan er det å være Bodøværing i Bergen?

– Fint. Bergen er som et stort Bodø. Jeg liker spiriten til folk i musikkmiljøet her. Folk er åpne og mye bra foregår. Dessuten, omtrent hvert eneste trehus i Bergen ville vært et museum om det lå i Bodø, siden hele byen ble bomba under krigen og ble bygd opp igjen av stort sett skitten betong. Betong er fett for ungdomsband-bilder da, men jeg setter pris på treverk også. I tillegg er det veldig oppvekstroman-aktig lys på kveldene her, det liker jeg.

I tillegg til en ganske solid samling utgivelser de tre siste årene har du også ditt eget plateselskap. Kan du fortelle litt om det?

– Det er kanskje den siste lille skriket til punkeren som sitter langt inni meg et sted. Jeg gadd ikke vente på at noen skulle finne ut at de ville gi ut musikken min. Dessuten så jeg at dette klarer jeg sjøl, så da kan jeg heller hente inn hjelp på andre ting. Dessuten gir det meg en mulighet til å sitte og pusle med litt regnskap og skjemaer mens jeg rapper sånn «Du skylder ikke noe til noen, du er selfmade man».

«Alle dama som e fin, e fette deili», synger du! Hvem er den deiligste damen du vet om?

– Den låta handler jo om en følelse av at alle rundt bare er så sykt fine. Du vet euforien når det er vår og bare woow det er så mange fine folk her plutselig. Så å rangere her på kommando blir litt feil, sorry. Men kan i alle fall få den følelsen på Høyden i Bergen av og til! Får ikke gjort en dritt for det er så mange fine jenter overalt.

Hvordan ser veien videre ut for Lamark?

– Første stopp er i alle fall å spille konsert på Landmark 8. juni. Gleder meg veldig til det, vår og lyst og masse fine folk sikkert. Videre skal jeg fortsette med nye flere låter, delvis her i Bergen med min nye gjeng (jobber i studio med Matias Tellez), delvis oppe i Bodø med min gamle gjeng (i første omgang i studio med min kompis NOHR). Videre er det vel å prøve å lage noe som varer da!