Festspillene og Nattjazz kuratert
27. mai 2016
TEKST STIAN ØKLAND

 

Om du skulle få nok sol (!) i løpet av helgen har vi hentet inn noen kvalifiserte tips til hva du bør få med deg av Festspillene og Nattjazz.

 

Det er mai og i skrivende stund skinner solen over en ellers grå og regntung by. Vel er Bergen vakker selv i regn, men flyktige tanker mot sydlige strøk er ikke langt unna når Deli de Luca-paraplyen din vrenges. I slike stunder er det godt å vite at Bergen er, og har i lang tid vært, en by som slår langt over sin egen vektklasse når det kommer til bredden i kulturtilbudet. Dette vises til gangs i overgangen mai-juni når ikke bare en, men to festivaler svelger byen. Festspillene og Nattjazz er godt besøkte, har bredt program og er økonomisk tilgjengelige festivaler for studenter som har lest godt til eksamen eller eventuelt har gitt opp.

Festspillene i Bergen har helt siden første året i 1953 vært Norges og kanskje også skandinavias viktigste festival for de klassisk kunstarter. De har år etter år siden fått de fremste utøvere innenfor opera, klassisk musikk, jazz, dans og teater til å opptre for byens innbyggere, både finere fana-fruer og sveisere fra Laksevåg. Festspillene har i de senere år i tillegg til å ha arenaer i Bergen (som grieghallen, håkonshallen, DNS etc.) bredt seg ut og sprøyter inn kulturell kapital i hele hordalands kystregion.

19 år etter Festspillenes fødsel ble Nattjazz avholdt for første gang i 1972, og har i likhet med FiB sørget for utøvere i verdensklasse. De har siden oppstart vært yndet av raddiser i alle aldre, men publikumet diversifiers sakte, men sikkert. Nattjazz holder sted på USF verftet og utnytter det faktum at det går mot sommer til det fulle.

Begge har årlig et bredt program som ved første øyekast kan oppleves overveldende, og til tider fremmed. Derfor har Stoff vært så heldig å få Festspilldirektør Anders Beyer og Nattjazzsjef Jon Skjerdal til å komme med et knippe av sine anbefalinger. I tillegg til kultur tar vi også innhabilitetsproblematikk på alvor her i Stoff. Derfor har de blitt bedt om å anbefale «konkurrentens» program.
Anders Beyers Nattjazz-anbefalinger:

 

Carsten Dahl Experience – lørdag den 28. mai.

Jeg har fulgt Carsten siden han trådte inn på den danske jazz-scenen. Han har utviklet seg til å blie en multikunstner, som også tar interessante grep med klassisk musikk. Hans fortolkninger av Bachs Goldberg-variasjoner som utkom på cd i 2013 er dypt originale. Han er en type kunstner, som også kunne spille på Festspillene, hvilket han også gjør sammen med bl.a. Palle Mikkelborg den 6. juni i Logen Teater.

Jarle Bernhoft – fredag den 27. mai.

Jeg har en svakhet for Jarle, han har en cool scenefremtreden og hans stemme har et enormt register. Han kan synge crooner-repertoiret med en fantastisk timbre i det dype leie, og han mestrer å synge i falset så man taper nese og munn. Dertil spiller han guitar bedre enn de fleste og forstår å bruke alle pedaler og elektronisk lydbehandling på en interessant måte.

Buika – lørdag den 4. juni

De beste kunstnere lar seg inspirere av de andre kunstarter og de bryter ofte kunstigt opstilte genregrenser. Buikas musik er blevet beskrevet som «afrosoul» og «flamengo-jazz», altså en artist med et ben i flere leire. Hun er en av disse kunstnere, det er vanskelig å sette i bås og det må ha kostet mange cigaretter og whiskysjusser å få en så sensuel-rusten stemme. Når hun åpner munnen er det ren magi, og jeg får øyeblikkelig lyst til at danse. Buika er helt naturlig en ettertraktet partner av kunstens nysgerrige grensebrytere: den 3. juni kan du opleve henne sammen med bl.a. Magne Furoholmen i gruppen Apparatjik, som spiller i Grieghallen.

 

Jon Skjerdals Festspill-anbefalinger:

 

28.mai: Jass.B.B.B.Box

Bergen Big Band med clubsett. Med coverversjoner av bl.a. Budos Band, som spelar på Nattjazz samme kveld.

31.mai: Hedvig Mollestad Trio

Mangeårig Nattjazzartist setter fyr på festpillpublikummet.

6.juni:  Av Carte Blanche m/Anneli Drecker

Vårt nasjonale dansekompani i samspill (dans) med en strålende artist.