Bergen Revels #10
24. august 2016
TEKST TELLEF RAABE
ILLUSTRASJON OLA LYSGAARD

 

 

Hei, Bergen. Er du ny her? Kanskje du har kommet fra det innerste hullet i bibelbeltet, og aldri har besøkt en skitten rockehule (sic) før. Kanskje du kommer fra Oslo og aldri har vært på en feita klubbkonsert, fordi alle de feita klubbene der har 23-årsgrense. Kanskje du ikke vet hva feita betyr? Kanskje du fikk nok pungshots i fadderuken? Kanskje du ikke ER optimist? Velkommen til Norges kulturelle hovedstad, i alle fall. Bergen boltrer seg i et like utømmelig kulturtilbud som Kvarterets tappekraner, og denne spalten er en slags fremtidsdagbok. Det gir vel mening?

Selv om kunsten å leve et vilt og poetisk liv består av mer enn å gå, kan det være en god start. Du er nemlig avhengig av å gå for å bli kjent med byen din. Tirsdag 23. august er det meldt fint vær, og som du snart vil lære må solskinn utnyttes. Med en rykende fersk utgave av STOFF i hånden går du opp svingene som leder til et av Bergens ikke-fjell, Fløyen. Det er litt flaut å stå mellom russiske turister og speide ned på Bergen med Google Maps i hånden, men du må faktisk vite hvor Gyldenpris, Damsgård, ­Danmarksplass, Møhlenpris, Nygårdshøyden, Nordnes, Marken, Skuteviken og Sandviken ligger. Med utsikten memorert, kan du trygt spankulere ned til sentrumsgryten. Kjøp med deg vegetarpizza fra Kafé Spesial, spis den i ­Muséhagen, og ta med deg daten din videre til Nordnesparken. Det  er trolig varmt nok til nakenbading, i alle fall nesten.

Det du IKKE skal bruke tiden din på, er digitale monstre. Men du må jo skjønne hva greia er. Dra derfor på STUDENTERSAMFUNNET I BERGENS åpningsmøte på Grands selskapslokaler, fredag 26. august. Fenomenet Pokémon har trolig aldri blitt diskutert i like pompøse rammer. Dagen etter fyller din nye favorittbydelskafé NOBEL BOPEL hele seks år, og det feires selvsagt på Møhlenpris. Om du derimot vil ha God Stemning™, får du ikke mer av det enn når FAGERNES YACHTCLUB setter fyr på USF Verftet. Dette er Norges deiligste coverband. Husk massasjeolje og cava-promille.

Hvil noen dager, besøk for eksempel Bergen ­Offentlige Bibliotek og kafeen Amalies Hage, og lån med deg en god bok. Den forrige boken jeg leste var «Forføreren» av Jan Kjærstad, og den var god, så jeg foreslår at du plukker med deg den på vei ut. Onsdag 31. august stikker du til Landmark, der eminente PERFECT SOUNDS FOREVER har booket de amerikanske bandene WHITNEY og MOTHERS. Husk at det er mulig å kjøpe lettøl i baren; slik blir det litt lettere å få med seg den obligatoriske seminargruppen dagen derpå.

Torsdag 1. september står tre band på samme deilige, skitne scene – HULEN. Jeg berømmer­ både konseptet og bookingen: Få med deg BROEN, INVADER ACE og ICH BIN N!NTENDO! Fredag starter BERGEN ØLFESTIVAL, og du har dermed en helt unik mulighet til å være brisen på Bryggen på dagtid. Det er vel strengt tatt en helt unik mulighet til å besøke Bryggen i det hele tatt. Fisketorget og Bryggen er et kroneksempel på elendig byplanlegging. Det eneste som er verdt å oppsøke i området er kunstgalleriet Stiftelsen 3,14. Gå eventuelt et par hundre meter til Sko­stredet, byens hyggeligste handlegate. Når kvelden kommer spiller DEPRESNOKvarteret, og vår egen kunsttriennale, BERGEN ASSEMBLY, arran­gerer åpningsfest på Landmark. Merk forresten at sistnevnte uttales på norsk, etter arkitekt Ole ­Landmark.

Som du sikkert skjønner, kjære nybegynner, skjer det latterlig mye kjekt i Bergen hver dag. Det er ikke lett for deg å få med seg alt, og det er umulig for meg å skrive om halvparten. Som med oversikt over bydelene, må du skaffe deg oversikt over hvor de sentrale kulturinstitusjonene holder til, og hva de tilbyr. Følg de på sosiale medier, og du vil etter all sannsynlighet komme over arrangementer du ikke ante du kom til å elske. Det er også meget sannsynlig at du vil komme over personen du kommer til å elske [med, den kvelden].

Digresjoner til side, fredag 9. september burde du dra tilbake til Landmark. Dit kommer en godte­pose av spennende band, og ryktene tilsier at etterfesten også blir drøy. Uken etter må du få med deg VILLVILLVEST! Dette er byens ferskeste festival, og nært sagt alle bandene som skal spille er verdt å få med seg. Musikkmiljøet i Bergen er faktisk akkurat så kult som det ser ut som. Se opp for bøttehatthipstere med fake leg.

Tirsdag 20. september starter BERGEN INTERNASJONALE FILMFESTIVAL (BIFF), og dermed også kinomørketiden. Skal du skulke noen forelesninger, er det denne uken. Se film 14 timer i strekk, og pass på å inkludere GIMME DANGER, filmen om legendariske Stooges, signert like ikoniske Jim Jarmusch. Nå, utforsk! Lykke til! Husk at sjansen er større for å finne likesinnede i en studentorganisasjon enn i faddergruppen din.
Tellef Raabe er musiker, student, journalist og tidligere leder av Kulturstyret. I spalten BERGEN REVELS ga han i 2015 velmente råd om hvordan du burde bruke tiden din på noe annet enn Netflix, platelytting og onani. Akkurat nå har han ikke tid til noen av delene. Denne teksten ble først publisert for ett år siden, men er oppdatert for semesterets første utgave. Følg STOFF Magasin på Facebook for å få med deg hva som skjer!