Bergen Fylles Av Kunst
1. september 2016
TEKST SIREN LØKAAS
FOTO
BERGEN ASSEMBLY

 

1. september starter Bergen Assembly

 

STOFF møter direktør for Bergen Assembly, Haakon Thuestad på Kafe Magnus rett ved Rådhuset i Bergen. Jeg begynner med å innrømme at jeg aldri har vært på kafeen før. Men det er kanskje ikke så overraskende, for jeg har i motsetning til Thuestad ikke hatt en lang karriere i den bergenske politikken. Han arbeidet blant annet som politisk rådgiver for kulturbyråd Henning Warloe og presserådgiver for Monica Mæland. Han forklarer at han fulgte Bergen Assembly helt fra det bare var et forslag fra kommunens seksjon for kunst og kultur i 2006.

– Dette er et hjertebarn for meg, så når sjansen åpnet seg for å ta over stillingen som direktør for Bergen Assembly i 2014 tok jeg sjansen og hoppet fra politikk til kunst, forteller Thuestad.


EksperimenteltSkjermbilde 2016-09-01 kl. 13.36.17
Han tok over fra Evelyn Holm som hadde vært direktør siden Bergen Assembly ble opprettet i 2011.

Thuestad forklarer nemlig at Bergen Assembly ikke startet som en kunsttriennale. I 2009 arrangerte Bergen en stor konferanse om fenomenet kunstbiennale og ga ut publikasjonen Biennial Reader. På denne konferansen ble ideen om å arrangere en kunsttriennale i Bergen drøftet og det ble anbefalt å etablere en triennale i stedet. Den første utgaven av Bergen Assembly var i 2013 og het Monday begins on Saturday.

– Årets Bergen Assembly blir et tredelt prosjekt som strekker seg gjennom hele 2016 og eksperimenterer med konsepter og tenker kritisk rundt biennale- og triennaleformatet, forklarer han.

Programmet for Bergen Assembly 2016 har en helt annen struktur enn Monday Begins on Saturday i 2013 og biennaler rundt om i verden som for eksempel Documenta i Kassel, Tyskland.

Triennale er betegnelsen på en kunstmønstring som finner sted hvert tredje år til forskjell fra biennale som finner sted hvert andre år. Termen biennale ble popularisert Venezia biennalen som først ble arrangert i 1895.

Tre år og tre deler.
Triennalen i 2016 blir tredelt på flere måter.

– Det kunstneriske ansvaret ligger på den internasjonale forskningsgruppen freethought, den libanesiske kunstneren og komponisten Tarek Atoui og den berlinbaserte kuratorduoen som kaller seg PRAXES. Vi har bygget om både Sentralbadet og Gamle Bergen Brannstasjon til prosjektene, sier Thuestad.

De tre delene vil foregå samtidig under festivalens kjerneperiode i september og har holdt på siden begynnelsen av 2016.

– PRAXES arrangerer utstillinger og events gjennom hele 2016. For øyeblikket kan man se Lydia Benglis videoutstilling On Screen på kunstgalleriet Entrée og tidligere i år hadde Marvin Gaye Chatwynd utstilling og performance med navnet The Elixia App (Part One) på visningsrommet på USF Verftet, sier direktøren.


Forskning og estetikk
The Elixia App utstillingen er også i tre deler og henter inspirasjon hentet fra artikler i finansmagasiner og et pseudo-antropologisk syn på norske samfunnsnormer ifølge USFs nettsider.

– Hva så med forskerne?

– Gruppen freethought består av seks forskere fra forskjellige fagfelt som museologi , økonomi, visuell kultur og sosialantropologi. De har i flere år undersøkt begrepet «infrastruktur» og dets betydning. De avholder flere arrangementer før de inviterer til en konferanse om prosjektet og 3.-4. september på USF Verftet, sier han.

Direktøren forklarer også at utstillingen på gamle Bergen Brannstasjon blant annet er et samarbeid mellom kunstneren Isa Rosenberger og tidligere brannmenn og ildsjeler som har tatt vare på gammelt utstyr fra brannvesenet i Bergen.

– Det tredje er Tarek Atoui som vil ha hovedkvarter i Sentralbadet som er ombygget til å huse utstillingslokaler, kafe, kino og konserter for anledningen. Hans bidrag vil utfordre våre ideer om hvordan lyd kan oppleves. For eksempel kan publikum oppleve en lydmassasje hvor man føler lyden på kroppen heller enn å hovedsakelig høre den, forteller han.

Thuestad forklarer at alle lokalene som blir bruk vil huse nok informasjon om prosjektene til at man kan lære i flere uker om man vil.


Komplisert
– Selv med bachelor i kunsthistorie synes jeg at det er vanskelig å forstå alt på Bergen Assemblys nettsider, hva tror du at deg gjør med potensielle publikummere?

– Nettsidene og Bergen Assembly er begge i konstant forandring og oppdatering. I likhet med samtidskunst så mener jeg at vi ikke behøver å forstå alt alltid. Så lenge bergenserne og andre publikummere kommer med et åpent sinn vil de få en opplevelse de ikke kommer til å glemme og all den informasjonen de måtte ønske.

– Hvordan har dere funnet frem til utstillingens aktører?

– Vi har et advisery board, som også var en del av biennalekonferansen i 2009.

– Hvis du skal velge et arrangement på Bergen Assembly som alle absolutt må få med seg, hva er det?

– Foruten konferansen er alt som arrangeres av Bergen Assembly gratis for publikum, så det er all grunn til å kunne få med seg masse kunst og opplevelser! Det er en helg i kjernen til Bergen Assembly som alle bør får med seg. Fra fredag til søndag 2. -4. september vil det skje noe nesten hver eneste time.

Hele programmet for åpningshelgen kan du finne både på Bergen Assemblys nettsider og facebook-side.

Bergen Assemblys kjerne arrangeres fra 1. september til 1. Oktober 2016.