BIFF 2016
Dette er hva vi i Stoff mener du burde få med deg på BIFF 2016
22. september 2016
TEKST VARG LUKAS FOLKMAN & SIREN LØKAAS

 
 
 

Vi forteller deg hva du skal se på BIFF 2016

 

Lo and Beholde, Reveries of The Connected World

Vises 24. & 27. sep i MB3

Skjermbilde 2016-09-22 kl. 14.41.16Om du som meg kjenner en pirrende følelse smyge seg opp nakken når du hører Werner Herzog beskrive livets mørke sider, er dette filmen for deg. Mannen som gjennom 50 år har vist oss alt fra Amazonas dypeste avgrunner til en skihopper som var redd han skulle hoppe ut av stadionen, har her bestemt seg for å dekke hele internett. Fra dets spede start når brukerne fikk plass i en telefonbok og en kjente de tre-fire andre med samme navn som seg, til en hypotetisk situasjon hvor alle gjenstander rundt oss er koblet til nettet. Det er vittig, dyster og treffende samfunnskritikk, om noe begrenset av Herzogs interesseområder.

 

I, Olga Hepnarová

Vises 21. & 23. sep i MB3

Skjermbilde 2016-09-22 kl. 14.40.54Dette er en tsjekkisk spillefilm basert på en virkelig hendelse. 22 år gamle Olga kjørte lastebilen sin igjennom en folkemengde og drepte åtte mennesker på et fortau i Praha i 1973. Hun var den siste som fikk dødsstraff før den ble avskaffet i Tsjekkia. Gjennom oppveksten hadde Olga blitt mobbet av sine foreldre, lærere og jevnaldrene for sin seksualitet. Det kom til det punktet at hun skrev et brev til en avis like før hun utførte massedrapet om at hun var ødelagt og enten måtte drepe seg selv eller andre. Dette er et blodaktuelt tema som er solid skrevet, spilt og regissert. Det er ikke et eneste lyspunkt i denne unge kvinnens korte og kjærlighetsløse liv.

 

Kammerpiken

Vises 23., 26. & 28. sep i MB3Skjermbilde 2016-09-22 kl. 14.41.03

Chan-Wook Park har i samspill med Joon-Ho Bong (aktuell på BIFF 2015 med Snowpiercer) vært mang en filmelskers inngang til Koreansk film. Med Kammerpiken kan det virke som om han går hakket mer konvensjonelt til verks enn hva han har gjort i enkelte av sine tidligere installasjoner, men med ord for å ha vært all the rage i Cannes er det nok trygt å anta at han ikke har firt på kvaliteten av den grunn. Med en handlingen lagt til en adelsfamilie i 30-tallets Korea kan en nok se frem til fantastiske kostymer, undertrykt seksualitet og betydningsfulle blikk i fleng.  

 

Absolutely Fabolous: The movie

Vises 26. & 27. sep i MB2

Skjermbilde 2016-09-22 kl. 14.40.31Denne britiske spillefilmen er basert på en TV-serie ved samme navn som gikk på BBC fra 1992 til 2004 som handler om Edina og Patsy. Edina er konstant på slankekur og er det man kan kalle en øvre middelklasse idiot som kan gjøre det hun vil uten å måtte tenke på penger. Patsy er tidligere modell og har ikke spist fast føde siden 1970-tallet. Filmen er en lang episode av serien egnet utelukkende for blodfans (som denne skribenten) eller hobbyalkoholikere som vil føle seg bedre om seg selv. Mye av handlingen baseres på at de to kvinnene driver Edinas datter opp etter veggene med sin ekstreme egoisme og narkotikamisbruk.

 

Endless Poetry

Vises 21., 27. & 28. sep i MB1 og MB3

Skjermbilde 2016-09-22 kl. 14.40.43Regissør Alejandro Jodorowski kommer til BIFF med oppfølgeren til The Dance of Reality. Dette er en serie på fem filmer. I løpet Jodorowskis usedvanlig mangfoldige karriere har han regissert teater, forfattet tegneserier, forfattet poesi og romaner og arbeidet som «psychomagic» guru i ehh terapisalonger; og, så klart, skapt den psykedeliske Western-splatter-operaen El Topo som inspirerte en verden av filmer. Jodorowskys liv har vært en lang prodigiøs utgytelse (selv om han ikke fikk lage sin versjon av Dune). Nå som han har kommet godt opp i åttiårene har han gjenfunnet seg selv på en filmatisk spektakulær måte som du bare må se.

 

Voyage of Time

Vises 21., 24., 25. & 26. sep i MB2Skjermbilde 2016-09-22 kl. 14.41.28

Jeg skal ikke påstå at jeg forstod The Tree of Life av regissør Terence Mallick, men det de fleste er enige om er at desto mer man røyker desto mer (eller mindre) forstår man av filmen og universet. Mallick holder nemlig på med et prosjekt som skal gi en visuell opplevelse av tid, rom og organisk liv, slik dette har vokst fram over milliarder av år. Voyage of Time ble født ut av en scene hvor universet blir til som skulle være del av The Tree of Life, men ble heller til en fullverdig film i seg selv. Det skulle vel bare mangle siden det er universet det er snakk om. Dette er verken en spillefilm eller dokumentar, så man må være klar for noe magisk, kjedelig, vakkert og forvirrende.

 

Weiner

Vises 21. sep i MB2, 25. & 28. sep i Røkeriet på Verftet.

Skjermbilde 2016-09-22 kl. 14.40.19Du kjenner han kanskje bare under sitt serie-sexstende pseudonym, Carlos Danger, men Anthony Weiner og hans historie er verdt så mye, mye mer av din oppmerksomhet. Med ry for å være republikanernes største skrekk gjorde han rakettkarriere som ilter, liberal vaktbikkje i kongressen. Mange hevder han idag ville vært naturlig presidentkandidat for demokratene om ikke bare et visst erekt lem hadde forvillet seg ut på twitterkontoen hans. Etter dette ble han tatt for å sexte tre separate ganger (senest i år). Først måtte han gi seg i kongressen, så ble han tatt igjen når han stilte som ordførerkandidat i New York, og det er denne hendelsen dokumentaren dekker. Med alt fra sammenbrudd på live-TV til vill flukt fra paparazzier gjennom kjøkkenet på McDonalds.