TEKST MATS VEDERHUS
FOTO JARLE HOVDA MOE
Stoff har snakket med Hulen-aktuelle Major Parkinson.
– Vi hadde omtrent ett år med nedetid, etter at halve bandet ga seg, sier Bjørknes. Vi måtte forsøke å finne ut hvilken retning vi ville ta videre.
Major Parkinson er i forandring. Medlemmer har sluttet, andre har blitt med. Bandets nye fiolinist Claudia Cox møter Stoff utenfor Bergen Kjøtt, hvor bandet har spilt inn sitt nye album. Inne sitter vokalist Jon Ivar Kollbotn og pianist og gitarist Lars Christian Bjørknes.
To valg
Da en rekke av bandets medlemmer ga seg sto Major Parkinson ved et veiskille. Vokalist Kollbotn sier at de hadde to valg.
– Enten kunne vi legge oss ned og bare gi opp, eller fortsette. Vi valgte å fortsette.
– Og var kjempeheldige med de nye medlemmene, supplerer Bjørknes. Bandet er friskere enn det har vært så lenge jeg har vært medlem.
Først av alt, sier Kollbotn, fikk de en ny trommis fra Grieg-akademiet.
– Han heter Sondre Veland og kommer fra en jazz-bakgrunn, det er veldig forskjellig fra vår stil, så det utgjør en stor forskjell. I tillegg har vi to nye gitarister. Begge er veldig alternative i sine tilnærminger. Den ene, Øystein Bech-Eriksen, har spilt i Det Skandaløse Orkester og Uttak, og har jazz-bakgrunn, sier Kollbotn.
– Den andre, Sondre Skollevoll, står bak bandet Moron Police. Så er det Claudia, du kan introdusere deg selv, skyter Bjørknes inn.
– Jeg kommer fra Australia, og flyttet hit for å studere klassisk fiolin ved Grieg-akademiet. Min originale plan var å være her i ett år for å studere musikk, men så fant jeg ut at Bergen er en veldig kreativ by. Når jeg kom hit ville jeg egentlig bare være en orkestermusiker, men så begynte jeg å eksperimentere med alle slags andre typer musikk. Jeg liker klassisk musikk, men dette er så mye mer frigjørende, sier Cox.
Ny musikk
Bjørknes forteller at det slippes ny musikk digitalt sjuende oktober, men at den vil være tilgjengelig eksklusivt for fans på konserter i Bergen (Hulen) og Oslo før det.
– Denne singelen er mer orkestrert enn våre tidligere arbeider, sier Kollbotn. Den har flere lag og er mer dynamisk, mer som en filmisk opplevelse. Det er den største forskjellen. Vi har fortsatt de samme instrumentene.
– Det er nye impulser i lydbildet nå, fordi vi endret halve bandet, supplerer Bjørknes.
Grunnen til at singelen slippes først på konsertene, sier Kollbotn, er fordi det tar lengre tid å gjøre den tilgjengelig digitalt.
– Dessuten er det en fin liten bonus for fans som kommer på konsertene, sier Bjørknes.
Australia, baby
Major Parkinson turnerer ikke for tiden, men spilte nylig på John Dee i Oslo og Klimafestivalen i Trondheim.
– Hovedfokuset vårt nå er på å fullføre albumet, så drar vi på turné til våren. Vi er fortsatt i dialog med bookingansvarlige, og kan derfor ikke si så mye konkret om hvor vi kommer til å spille.
– Kanskje Australia, skyter Cox inn. Jeg har noen venner på de riktige plassene, så kanskje vi kan spille på noen festivaler og lignende.
Lever ikke av musikken
Kollbotn medgir at alle jobber utenom musikken. Det er noe man er nødt til når man jobber med musikk, forklarer han.
– Men vi finner alltid tid, og er i studio nesten hver dag, fortsetter han.
– Jeg jobber deltid. Det er veldig lite penger som kommer inn fra bandet. Eller, det stemmer vel ikke helt – det er mye penger som kommer inn, men vi ser ikke noe til dem, fordi de går til å spille inn musikken, sier Bjørknes.