Bergen revels #12
November er like rundt hjørnet. Riktig nok er det i skrivende stund fortsatt to uker igjen av oktober­festen. Dere trodde vel ikke at jeg ville latt dere vimse rundt gatelangs alene i Norges Kulturby #1 så lenge? Hva for en uansvarlig kulturnisse ville jeg da vært?
18. oktober 2016
TEKST MARTIN HJELLE
ILLUSTRASJON IDA NEVERDAHL

 

 

 

November er like rundt hjørnet. Riktig nok er det i skrivende stund fortsatt to uker igjen av oktober­festen. Dere trodde vel ikke at jeg ville latt dere vimse rundt gatelangs alene i Norges Kulturby #1 så lenge? Hva for en uansvarlig kulturnisse ville jeg da vært?

Apropos nisser, så er det jammen meg ikke lange stunden til jul heller. Det betyr at du må legge deg i hardtrening min venn. Kosesesongen er rett rundt hjørnet, og har du ikke finslipt arm­krok-triksene dine eller trent gluteus maximus til lange kvelder på sofaen, så er det på tide å begynne. NÅ! Ellers kan du glemme intime stunder foran peisen med din utvalgte(?) Tinderdate, eller Star Wars-maraton­ med gutta-b. Derfor dedikeres denne utgaven av BR til den gode, gamle filmen. «Film? Ka faen? Det trenger eg ikkje veiledning for, jævla dust», tenker du kanskje. Nei, vi snakker­ seriøs film. For seriøse folk, med seriøse ambisjoner.

Hvis det ikke er helt klart for deg hva ambi­sjoner vil si, så foreslår jeg at du tar turen til Bergen­ ­Offentlige Bibliotek, torsdag 20. Oktober.­ Dit kommer nemlig PER KRISTIAN AALE, for­fatter av boken ITALIENERNES OPPRØR MOT MAFIAEN.­ Han skal snakke om hvordan noen enkle bondekarer fra Italias landsbygd ble verdens­ledende aktører innen korrupsjon, bosstømming, menneskehandel og narkotikasalg.

Synes du dette høres ut som hjernetrim i hardeste laget, kan du alltids ta helgen på forskudd med en is i solskinnet. Bergen har nemlig fått en ny og meget lovende isbar: HALLAISEN. På knappe 20 m² har tidligere journalist og bergenser SHE FAH, sammen med sin samboer åpnet byens motsvar til det falmende isutvalget på Torget. Som om ikke ekte, hjemmelaget is er sjarmerende nok i seg selv, kan du på HALLAISEN alltids spe på med en drink når ettermiddag glir over i kveld.

Snaue uken etterpå starter film-helvetet. Åpnings­distansen er den svenske Oscar-kandidaten fra 2006 FARVEL FALKENBERG, som vises på ­Kvarteret/BFK onsdag 26. Oktober. Barndomslengsel, nostalgi og svale sommerkvelder er stikkord som burde gjøre alle lettere til sinns når mørket faller på, eller enda mer deprimert, slik som med en av hovedkarakterene. Uansett, Oscar-kandidat og oppvekstfilm er alltid godt for sjelen. Og 35mm film bør alle dessertbarn stifte bekjentskap med. Se på det som dannelse.

24 timer senere kaller hipsterbulen igjen på deg. Ikke tenk deg om, ikke debatter om du skal gå eller ikke. Bare gå. Det blir gøy. Du treffer folk. Noen er kule, de fleste er kjedelige, men viktigst­ av alt: det spilles god musikk. Denne gangen er det Bergensbaserte CHAIN WALLET som styrer showet. Så be hen søte fra Blom med ut, styrt noen bayer, og husk skjerf. Det er tross alt ­oktober. Den 27. for å være nøyaktig.

Fire dager senere går startskuddet for årets morsomste­/tristeste begivenhet: PRESIDENT­VALGET I USA. Om du er demokrat eller re­publikaner, optimist eller pessimist, eller bare hypp på å endelig få litt spenning i hverdagen, så finn deg en valgvake eller gjør som undertegnede: sett deg på Legal med en drink, noen salte mandler­ og 4G. Om ikke annet, så får du kanskje pult en politisk aktivist? Om resultatet fra president­valget har ødelagt tilværelsen din, gjort livet euforisk, eller ikke forandret på en dritt, kan du likevel bruke de neste dagene til litt sosiokulturell dannelse, som belønning for at det er november, det regner(?), og eksamen nærmer seg.

11. november kjøres filmen BAROLO BOYSGrand Bergen, med påfølgende vinsmaking og middag med mannen bak viner som OMA Langhe Nebbiolo og OMA Barbera d’Alba: OLE MARTIN ALFSEN. Inhabilitets-faktoren er skyhøy, dog er det ikke hver dag vi får servert kvalitetsfilm om Piemontesk winemaking. Det at Alfsen selv står for vin og herlig upretensiøs italiensk mama-mat gjør ikke saken verre. Ci vediamo!

For snobbete og uskandinavisk sier du? Frykt ikke. Bergen Offentlige Bibliotek kommer deg igjen­ til unnsetning. De arrangerer nemlig SKANDINAVIA­FEST, og fredag 11. November er det flere fisker på kroken. Blant annet spiller one-lady-showet VILDE TUV intimkonsert, mens Karl Ove sin bedre halvdel, LINDA BOSTRÖM KNAUSGÅRD, holder foredrag om hennes egne erfaringer med bipolar lidelse. Passende arrangement for en mørk og tom fredagskveld.

To dager senere vises den ikoniske ADJØ ­SOLIDARITET av duoen WAM OG VENNERØDKvarteret/BFK. Filmen tar pulsen på Norge anno 1985, med jappetid, punkere, og desillusjonerte 68-ere i skjønn forening. En oppdragelse i 35­mm-en­­ sin skjøre skjønnhet.

Månedens musikalske høydepunkt finner sted torsdag 17. november, når Spellemannpris-­vinneren THE MEGAPHONIC THRIFT+ inntar Verfet for å avholde den mye etterlengtede slipp­konserten for deres fjerde album, FÅ MEG TIL VERDEN I TIDE. Om du kjenner noen korrupte folk i musikkbransjen, er tidspunktet for misbruk av vennskap kommet.

Norsk samtids beste forfatter, STIG SÆTERBAKKEN,­ døde altfor tidlig vinteren 2012. Posthumt ble den selvbiografiske boken IKKE NOE AV DETTE HANDLER OM MEG gitt ut tidligere i høst. Nå står antologien ALT MENNESKELIG for tur. I den anledning treffes Audun Lindholm, Cathrine Strøm, og Tore Espedal på Litteraturhuset til diskusjon rundt forfatterens betydning for norsk samtidslitteratur i årene som kommer. Som kronen på verket, vises filmen(!) SÆTERBAKKEN SKRIVER SAUERMUGG. Når spør du? 23. November.

Nyt regnværet venner!

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og delaktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved UIB, og er ellers medeier av Trevarefabrikken i Henningsvær. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet og åpne en bar med 25 tjommier.