Konseptuelt Eksperiment
Stoff tok en prat med bandmedlem Sindre Dagsland om utstillingen hvor albumet og tilhørende videoer stilles ut. Bakhtinians er et band inspirert av alt fra postrock, prog, jazz, ambient og alternativ musikk generelt. Det er alltid spennende å jobbe med flere kunstformer sammen med musikken, forteller Sindre Dagsland. Bandet inngikk først et samarbeid med én kunstner som skulle lage video til en av låtene, da kom ideen, hvorfor ikke la kunstnere lage videoer av alle låtene? – Vi ville gjøre det litt annerledes enn de klassiske musikkvideoene hvor det ofte skapes en historie som er i tråd med låten og der bandets image og så videre ofte kan bli styrende for hvordan videoen blir seende ut til slutt. Vi syntes det var spennende å «gi fra oss makten» når det gjaldt hvordan videoene skulle se ut, og la kunstnerne stå helt fritt.
8. november 2016
TEKST LIVE BONES
FOTO GRY DAHL

 

 

 

Bakhtinians er på utstillingsturne med en visuell framstilling av sitt første album «Gentle Steps and Smiles», og har nå ankommet Robotbutikken i Bergen.

 

Stoff tok en prat med bandmedlem Sindre Dagsland om utstillingen hvor albumet og tilhørende videoer stilles ut.

Bakhtinians er et band inspirert av alt fra postrock, prog, jazz, ambient og alternativ musikk generelt. Det er alltid spennende å jobbe med flere kunstformer sammen med musikken, forteller Sindre Dagsland. Bandet inngikk først et samarbeid med én kunstner som skulle lage video til en av låtene, da kom ideen, hvorfor ikke la kunstnere lage videoer av alle låtene?

– Vi ville gjøre det litt annerledes enn de klassiske musikkvideoene hvor det ofte skapes en historie som er i tråd med låten og der bandets image og så videre ofte kan bli styrende for hvordan videoen blir seende ut til slutt. Vi syntes det var spennende å «gi fra oss makten» når det gjaldt hvordan videoene skulle se ut, og la kunstnerne stå helt fritt.

21 kunstnere. 1 album
Bakhtinians har samarbeidet med 21 kunstnere om å lage en visuell opplevelse av albumet, der flere kunstnere samarbeider med hverandre om å lage de syv videoene som er resultatet. Bakhtinians delte ut låtene og ut fra dette skulle kunstnerne få tolke fritt. 

– Vi bestemte oss på forhånd at vi skulle bruke videoene uansett om vi likte dem eller ikke, men det er bare kule videoer.

Sindre forteller at det var artig for dem å se kunstnernes tolkninger av låtene.

– Vi kjente jo hver krok av musikken vi leverte, men så kom det noen som ikke kjente den så godt og tolket det på en måte som gjorde at vi oppdaget nye ting i vår egen musikk.

Filosofiske takter
Både navnet på bandet og konseptet ved utstillingen er inspirert av språkfilosof Mikhail M. Bakhtins og hans begreper om flerstemmighet. Ved å la videokunstnerne uttrykke seg og bruke sine «stemmer» til å lage videokunst til albumets syv låter og stille ut dette sammen skapes flerstemmighet, forklarer Sindre. Musikken får ulike og nye uttrykk når den vises visuelt på et galleri eller på steder som Robot.

–  Man tenker kanskje mer på videoene som kunst med en gang når musikkvideoene stilles ut i et galleri, enn når de ses hjemme på en skjerm, selv når det er snakk om de samme videoene.

Bakhtinians planlegger nå album nr. to, og vil fortsette på prosjektet med flerstemmighet og ulike kunstformer.

– Det kan hende vi kjører på med mer video, men det kan også være spennende å samarbeide med andre kunstformer, avslutter Sindre.

Under følger videopremiere på låten: «An Intermission Cul-de-sac » med videokunst laget av en anonym stavangerkunster. Resten av albumet kan oppleves på Robotbutikken fram til 12.november, og utstillingen er åpen mandag til lørdag mellom klokken 12 og 17.