Bergen revels #13
Jul, eksamensperiode, stresshopping og stress­ulcus. De neste ukene kan bli i meste laget selv for generasjon perfekt. «Det er viktig å koble ut», ville vel enhver med bachelorgrad i psykologi sagt. Men hvordan gjør man dette når gatene er mørklagt 20 timer i døgnet, mobilen dør av kulde før man har kommet seg ut av bygården, og man helst vil ligge på sofaen til neste vår? Alternativ A er som sagt å bli liggende på sofaen. Kjøp deg en sekser Seidel, tenn stearinlys og pløy gjennom noen mørke forfattere for ekstra cozyness. Édouard Levé og Sæterbakken kan som alltid anbefales. Eventuelt nykommeren Moe, som sikkert fortsatt er uromantisk blakk.
15. november 2016
TEKST MARTIN HJELLE
ILLUSTRASJON IDA NEVERDAHL

 

 

Jul, eksamensperiode, stresshopping og stress­ulcus. De neste ukene kan bli i meste laget selv for generasjon perfekt. «Det er viktig å koble ut», ville vel enhver med bachelorgrad i psykologi sagt. Men hvordan gjør man dette når gatene er mørklagt 20 timer i døgnet, mobilen dør av kulde før man har kommet seg ut av bygården, og man helst vil ligge på sofaen til neste vår?

Alternativ A er som sagt å bli liggende på sofaen. Kjøp deg en sekser Seidel, tenn stearinlys og pløy gjennom noen mørke forfattere for ekstra cozyness. Édouard Levé og Sæterbakken kan som alltid anbefales. Eventuelt nykommeren Moe, som sikkert fortsatt er uromantisk blakk.

Alternativ B er å først besøke ­Litteraturhuset onsdag 16. november­ for å lære litt om selvmedisinering med TV-legen TROND-VIGGO TORGERSEN.­ Etter en dag med prøving­ og feiling av hvilke piller du kan mikse eller ikke, ville jeg igjen satset på bokhuset/­bistroen i Østre Skostredet. 17. november er det nemlig VERDEN I BERGEN, og hit kommer DARRYL­ PINCKNEY for å forklare alle sjokkskadde HF-ere og andre venstreliberale om hvorfor det gikk som det gikk med presidentvalget, hvorfor afroamerikanere har det verre post-Obama, og alt annet som er galt og merkelig med verdens mest selvopptatte stormakt.

17. til 20. november arrangeres BERGEN ART BOOK FAIR for 4. gang på Bergen Kunsthall/Landmark. Hit kommer alt fra lokale til internasjonale bøker/magasiner/fanzines og alt annet du kan presse mellom to bokomslag for å feire bok­ens mangfold og gi folk nye perspektiver.

Midt under bokfesten, lørdag 19. november, er det konserttid. JIMI SOMEWHERE kommer til Victoria­ Cafe & Pub for sin debutkonsert. 18-åringen fra Ormåsen lager sammen med produsent MILO ORCHIS melankolsk og innovativ hiphop, og EP-en MEMORIA (utgitt august ‘16) er allerede en SoundCloud-hit med 23.000 avspillinger. Å være Ukas Urørt på P3 kan heller ikke betegnes som negativt.

Colonialen har denne høsten lansert en serie hvor de annenhver mandag snakker seriøst og useriøst om gjæret druesaft. Arrangementene har det sympatiske navnet VINPJATT, og mandag 21. november står NATURVIN for tur. Naturvin/øko/bio er blitt litt av en betent kvise hos de mange vinsynsere i vårt langstrakte land de siste årene. Hva er forskjellene, og hva er eventuelt det beste alternativet for deg som vindranker? Møt opp på Litteraturhuset for en het debatt og noen gode glass.

2 dager senere, onsdag 23. november, kan du nyte THE KILLING, klassikeren fra 1956 av STANLEY KUBRICKBergen Filmklubb/Kvarteret. Kort fortalt: dette var filmen som inspirerte Tarantino­ til å lage Reservoir Dogs. Med andre ord: go watch it. Norsk hiphops nye stjerneskudd IVAN AVE besøker B-byen 25. november. Vinje-gutten bak suksess-EPen LOW JAMS og debutalbumet HELPING HANDS tar turen til utkanten, nærmere bestemt Kronstad, for å innta Kronbars indu­stri­lokaler for en uforglemmelig hiphop-aften. Warm-up er ingen ringere enn unggutten boy PABLO, Eggstock-vinner og tidenes yngste act på Vill Vill Vest tidligere i høst. Løp og kjøp. And enjoy.

Slutten av måneden kan bli vel hektisk for de fleste, men er du en stayer, vil du bli be­lønnet. 26. og 27. november er det JULEMARKED for alle med penger og kulturell kapital på Bergens­ hippeste brillebutikk, Kaibosh. Stikkord er håndverk, kaffe, god mat og fotogene julegaver. Advarsel: høy andel av damer i vide bukser, og menn med briller. Etter timevis med glaning og mingling, nyt erkebergensk førjulsstemning under LYSFESTEN ved Lille Lungegårdsvannet med din kjære. Ingenting sier jul som noen timer med fakler,­ julesang, og sludd, sammen med tusenvis av bergensere.

29. november kan du få svar på hvorfor du enda ikke har nådd til topps her i verden. MARTE­ ­GERHARDSEN fra Tankesmien Agenda, og ­ALEXANDER CAPPELEN fra NHH, kommer sammen på Litteraturhuset for diskutere flaksens rolle i dagens samfunn, og dens bidrag til den globaliserte ulikheten mennesker imellom. Er alt bare tilfeldigheter, eller skaper vi vår egen misère?

Desember er konsertmåned. Juletiden starter utradisjonelt hardt, med en todagers konsert­kavalkade signert bergensrockerne HJERTESLAG. På Garage 2. og 3. desember følger bandet opp suksessen etter MØHLENPRIS MOTELL og «SANG TIL SONJA». Musikalsk nytelse for innfødte, så vel som folk som ikke skarrer.

IT’S SNOWING ON MY PIANO er landets kanskje­ mest solgte juleplate. År etter år forsvinner eks­emplarene ut av butikkhyllene. Mannen bak, jazz­legenden BUGGE WESSELTOFT, inkorporerer platen fredag 9. desember på Verftet. Julejazz i ypperste klasse. Vel møtt! Lørdag 10. desember er årets siste DC-kveld på Østre. Dette markeres med indie-fest i regi av konsert med STRANGE HELLOS og MISTY COAST. Power-pop og drømmende psycho-electronica natten lang.

Tre dager senere, tirsdag 13. desember,­ er det duket for den moderne klassikeren, JUL I FLÅKLYPA i regi av FILMER+­Bergen Offentlige Bibliotek.­ Her er det mye julestemning på 76 minutter. Narsissismen har fått en ny opp­sving denne høsten, i form av The Donald. Men er narsissisme noe mer enn bare selvopptatthet? Finnes det en god narsissisme? I foredraget NARSISSISME – EN MANNLIG KJØNNSSYKDOM? prøver psykiater Sigmund Karterud å besvare disse spørsmålene og mye mer. Sted: Litteraturhuset.­ Dato: 15. desember.

Og med det, er det jul!

Martin Hjelle er en nokså normal kis fra Bergen. Han har tidligere vært radiovert i SRiB og del­aktig i diverse studentorganisasjoner. Studerer medisin ved UiB, og er ellers medeier av Trevare­fabrikken i Henningsvær. Glad i utveksling og døde forfattere. Drømmer om å jobbe på polet.