Dette skjer i 2017
18. november 2016

Stoff har surfet rundt i kildenettverket og bedt ekspertene løfte en våt finger. Hva bringer nyåret?

 

TEKST OLVE HAGEN WOLD
ILLUSTRASJON OLA LYSGAARD

 

– Nei, det vil jeg ikke være med på, sier Minerva-skribent Jan Arild Snoen til Stoff på telefon.

Terror og kald krig
Det er kanskje ikke så rart at han er forsiktig. Snoen er en av de få ­kommentatorene som har til vane å sette penger på spådommene sine. 2016 har kostet ham dyrt.

Heldigvis er han ikke representativ. En som ikke er redd for å uttale seg er skribent og foredragsholder Elin Ørjaseter.

– Jeg tror alle kommer til å bli ­overrasket over hvor bra det går med Trump som president. Jeg ­tipper null tabber det første året.

Hun legger til at hun tror LOs ­interne problemer vil bli veldig ­synlige i 2017, og at det vil skje minst ett stort terrorangrep i Norge eller Danmark.

Eivind Trædal, MDG-politiker og posterboy for Generasjon Alvor, har den stikk motsatte oppfatningen.

– Jeg tror det kommer til å bli en eller annen sinnssyk internasjonal skandale i måneden. Det vil bli litt som å leve under den kalde krigen. Hver uke kommer folk til å være takknemlige for at jorden ikke gikk under, sier han.

Gal syttiåring med atomvåpen
Etter at et samlet kommentatorkorps spådde Clinton-triumf, er de fleste vi snakker med resignert og forvirret. Hva faen skjedde, liksom? Hva kommer til å skje nå? Trump er på alles lepper, men vi får få svar.

– Du ringer på et dårlig tidspunkt for politiske kommentatorer, sier politisk kommentator Marie Simonsen på telefon fra Central Park.

– Alle håper jo Trump kommer til å oppføre seg litt mer normalt, men jeg har ikke så stor tro på det. Han er en sytti år gammel mann som har oppført seg sånn som i valgkampen gjennom hele sitt liv.

Også den sitatvennlige økonomen Harald Magnus Andreassen er bekymret for Trump.

– Ingen økonomer tror problemene USA har skyldes handel med andre. Heller ikke innvandring. Nå har de valgt en president som tror pro­blemet er andre land, sier han.

Andreassen mener det vil ramme både amerikanerne og resten av verden­søkonomien. I verste fall kan det ende med handelskrig.

– Jeg håper Trump vil høre på sunn fornuft. Men han har ikke hørt på økonomer før, så det er liten grunn til å tro at han vil gjøre det nå, sier han.

Islending og kommunist Mímir Kristjánsson tror derimot Trump vil gjøre som rådgiverne sier.

– Jeg tror ikke Trump vil holde ­løftene sine. Jeg tror ikke engang han vil stoppe de frihandels­avtalene. Det blir business as usual og en finans­minister fra Goldman Sachs. De fattige taper og de rike vinner også i 2017 i USA, sier han.

Sunnmøring Jon Hustad er mer optimistisk.

– Jeg tror Trump vil være en handle­kraftig president. Vi vil se en tilbakerulling av Obamas helse­reform og et USA som satser enormt på olje, gass og kull. 2017 blir året der alle klimaforhåpninger ryker.

Sa vi optimistisk? Stoff er usikre på om vi skal tolke Hustads spådommer som pessimisme eller skadefryd.

Kronikker og klær
Uansett trenger vi en pause. Et lite opphold i humanistisk fakultets trygge og virkelighetsfjerne ganger. Hva skjer med de store ideene? Vi spør filosof Ole Martin Moen.

Moen har de siste årene blitt den desidert mest synlige filosofen i norsk offentlighet. Sammen med sin våpendrager Aksel Braanen Sterri har han sparket i gang utallige ­debatter om temaer som narkotika, selektiv abort, prostitusjon, pedofili, veganisme, transhumanisme og nedfrysing av døde mennesker. Det er en trend han tror kommer til å fortsette.

– Det kommer til å bli flere kro­nikker av Aksel og meg, men andre filosofer kommer også til å bli mer synlige.

Moen spår ingen lovendringer, men tror at vi i 2017 vil se enda mer ­aksept for alternative rusmidler, og at dyrevelferd vil komme mer på agendaen.

– Vi ser en økende bevegelse blant unge når det gjelder dyrs rettigheter. Jeg føler at jeg er på vinnerlaget, sier han.

Ah, deilig å høre noen si at ­verden går fremover! Med det tør vi ringe Ingeborg Senneset, Aftenposten-journalist, sykepleier og styremedlem i Norsk PEN. De fleste sosiale medier har vært fulle av bilder av den nydelige nye hjorte­tatoveringen hennes den siste tiden, så hun burde være i godt humør.

– Det er mange steder det spøker for det frie ord. Vi kommer til å se store trusler mot pressefriheten i land som Tyrkia, men også i USA. Jeg tror også det er fare for flere terrorangrep, og at vi vil se en mer autoritær retning i politikken generelt. Jeg frykter at Tyrkia gjeninnfører dødsstraff.

Men faen, da!

– Jeg tror også vi vil se mer av antibiotikaresistente bakterier. Det er en akutt global utfordring som krever internasjonalt samarbeid. Bakterier kjenner ingen grenser, sier Senneset.

Vi må ta en selfie. Mens vi ordner håret i speilet, slår det oss: Hva skal vi ha på oss neste år? Vi spør MinMote-redaktør Martine Lunder.

– Etter en sommer med 90-tallsmini­malisme, kan det se ut som det kommer mer av både farger og volum à la 80-tallet neste år. Likevel er det ingenting som tyder på at den sporty athleisure-trenden kommer til å avta, altså å bruke treningsklær eller i alle fall klær inspirert av ­trening, til hverdags. Særlig ikke her i Norge hvor mange elsker tightsen sin nesten like mye som bunaden.

Urgh. Tilbake til norsk politikk. Det er valgår. Kommer Erna Solberg til å beholde regjeringsmakten? Svaret vil sjokkere deg!

En norsk revolusjon
Nei da. Elin Ørjaseter tror Erna blir sittende, mens Eivind Trædal tror FrP vil gjøre sitt svakeste valg siden 1989. Jon Hustad tror Støre vinner knapt, mens Marie Simonsen tror KrF vil komme på vippen og holde seg på høyresiden.

– Jeg er sikker på at Støre blir statsminister, med støtte fra KrF og Senterpartiet. Fire lange, sure år med blåblå regjering er over, og det blir ikke en dag for tidlig, sier Mímir Kristjánsson.

Det eneste de virker enige om er at 2017 blir et rolig år for norsk ­politikk. Det blir opp til pressen å øke temperaturen.

– Neste år blir året der NRK overgår seg selv i dekningen av valget. Hver debatt vil starte som en liten rap, som skal nå aldersgruppen tolv til sytten år. Ingunn Solheim blir byttet ut med Sophie Elise, spår Kristjánsson.

Sophie Elise har ikke svart på Stoffs henvendelser. Det har der­imot musikkjournalist Asbjørn Slettemark.

– Rapperen 21 Savage kommer til å havne i fengsel for å ha skutt mot parodien 22 Savage. Det kommer til å booste begges karriere. Sondre Justad kommer til å selge ut Oslo Spektrum.

Slettemark spår også at Dallas Cowboys vil vinne Super Bowl mot New England Patriots. Og med det gjenstår vel bare oljeprisen. Vi spør Norges mest synlige oljeanalytiker Thina Saltvedt.

– Det er nesten kliss umulig å svare på før OPEC-møtet 30. november. Hvis de ikke blir enige om å kutte sin produksjon, vil prisene vil ligge forholdsvis flatt. Jeg tror det blir et kutt, men ikke stort nok til å kunne balansere markedet. Men jeg tror vi når 60 dollar fatet i andre kvartal.

Da vet vi det.