Rikssynsernes 2016
Trump som president, Pokémon-massehysteri, nobelprisen til Bob Dylan og Brexit. Ekspertene vi ­snakket med for ett år siden, ­bommet totalt når det gjaldt hva som kom til å bli de aller viktigste hendelsene i 2016. Skulle vi trodd dem, var de største sakene i 2016 flyktningkrisen, klima og narkotika. Ikke at disse sakene ikke var ­viktige i året som gikk. Flyktningkrisen var stor og synlig også i 2016, men mindre synlig enn i 2015. Vi fikk heller ikke folkevandringen Per Fugelli spådde, eller noen regjerings­krise, som Elin Ørjaseter trodde.
18. november 2016

Slik gikk det da Norges mest synlige eksperter skulle spå året som gikk.

 

TEKST OLVE HAGEN WOLD
ILLUSTRASJON OLA LYSGAARD

 

Trump som president, Pokémon-massehysteri, nobelprisen til Bob Dylan og Brexit. Ekspertene vi ­snakket med for ett år siden, ­bommet totalt når det gjaldt hva som kom til å bli de aller viktigste hendelsene i 2016. Skulle vi trodd dem, var de største sakene i 2016 flyktningkrisen, klima og narkotika.

FrP kommer til å gå ut av regjering.
Elin Ørjaseter, forfatter og skribent
BOM


Norge vil stramme inn asylpolitikken.
Asle Toje, utenriksforsker
delvis treff


Flere kommer til å spille ekte instrumenter, og verdien av å kunne spille og synge bra blir større.
Mats Borch Bugge, musikksjef i P3
bom


USA vil oppheve det føderale forbudet mot cannabis.
Aksel Braanen Sterri, rikssynser
bom


Ingen kommer til å gripe tak i overvåkingsproblematikken.
Bjørn Stærk, forfatter og skribent
delvis treff


Norge vil ta imot asylsøkerne med åpne armer.
Per Fugelli, sosialmedisiner
bom


Ikke at disse sakene ikke var ­viktige i året som gikk. Flyktningkrisen var stor og synlig også i 2016, men mindre synlig enn i 2015. Vi fikk heller ikke folkevandringen Per Fugelli spådde, eller noen regjerings­krise, som Elin Ørjaseter trodde. Istedenfor så vi en regjering som slapp inn dem de måtte, strammet der de kunne, og ellers holdt seg for nesen og ventet på at det skulle blåse over.

2016 var et stort år for ­ruspolitikk. FN-konferansen UNGASS ble av­holdt, og selv om den ikke førte til konkrete vedtak, var tonen en helt annen enn tidligere. Fem nye amerika­nske stater legaliserte ­cannabis, og helseministeren fra Norges minst narkoliberale parti tok til orde for dekriminalisering. Likevel er det langt unna rusaktivist Arild Knutsens spådom om heroin og ­amfetamin på Rema 1000.

Et annet stort toppmøte var om ­klima i Paris. Avtalen som ble inngått var mer ambisiøs enn de fleste hadde forventet, slik Nils August Andresen trodde. Klimapolitikken på hjemmebane gikk det dårligere med: Regjeringen innførte en liten flyseteavgift, men de prøver å åpne nye oljefelter. Vi så heller ingenting til den brutale CO2-avgiften Aksel Braanen Sterri drømte om.

Mats Borch Bugge fikk rett i sine mildt sagt ukontroversielle påstander om hvilke artister vi kom til å høre på i 2016. Påstanden om at 2016 ville bli året der ekte instrumenter og musikalsk talent ville gjøre comeback, var derimot skammelig feil. 2016 ble i stedet året der alt var trap. Mimír Kristjánssons mer spennende utspill traff ikke, men han var inne på noe med selvbiografiske bøker: Stoff håper vi slipper mer mas om Knausgård, Hjort og Gulliksen i 2017.

Økonomiekspertene traff stort sett godt. 2016 ble et svakt år for norsk økonomi, men ikke et kriseår. Og når det gjelder oljeprisen: Du traff denne gangen, Thina, du traff denne gangen.

Norge er klare for danskspråklig rock.
Solgunn Slåtto, leder i Klangkollektivet
BOM
Renten vil bli satt til null.
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank
bom
Klimatoppmøtet i Paris vil føre til konkrete resultater.
Nils August Andresen, redaktør i Minerva
treff
Bokanmelderne i Morgenbladet kommer til å skrive nedsettende om de to nye bøkene til Knausgård.
Mimír Kristjánsson, forfatter og skribent
bom
Norge kommer til å innføre en brutal CO2-avgift, som også rammer landbruket.
Aksel Braanen Sterri, rikssynser
bom
Folk bør merke seg Arian fra Elveneset og Dårlig Vane.
Vågard Unstad, rapper og utelivsmagnat
delvis treff
Martin Ødegaard kommer til å score for Real Madrid.
Nils August Andresen, redaktør i Minerva
bom
Norge vil få en svakere økonomi og høyere arbeidsledighet enn forventet.
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank
delvis treff
Aftenposten vil komme på Tinder.
Mímir Kristjánsson, forfatter og skribent
bom
Oljeprisen kommer til å gå svakt oppover.
Thina Saltvedt, oljeanalytiker
treff
Musikkåret 2016 vil by på mye, dragere som Kanye West og Rihanna vil ta mye plass, og Karpe Diem, Astrid S og Highasakite vil slippe ny musikk.
Mats Borch Bugge, musikksjef i P3
treff