TEKST EIRIK ØKLAND
FOTO MAIKEN LARSEN
Medisinstudenter inspirerer Haukeland Universitetssykehus til klimaarbeid.
– Vi har latt oss inspirere av forskning som tilsier at grønne omgivelser har betraktelig virkning på stress, sier medisinstudent Ingrid Braathen fra «Klima=Helse».
Mer enn grønnsaker
Våren 2013 startet studentgruppen «Klima = Helse» Urtehagen ved Haukeland. Gruppen ønsket å lage en plass for studenter, ansatte, pårørende og pasienter til å kunne søke ro.
– Vi ønsket å påvirke, og diskuterte på hvilket nivå vi ønsket å gjøre det. Da fant vi ut at vi kunne best gjøre det lokalt på sykehuset, sier Braathen.
«Klima = Helse» jobber med å bidra til gjøre folk bevisst på mulighetene ved en grønnere livsstil. Deres visjon er at ingens helse skal lide som følge av klimaendringer.
Urtehagen har blitt et prosjekt som gir mer enn grønnsaker. Den er også et testament til mulighetene for å dyrke mat selv, og gir helsepersonell og pasienter inspirasjon til et grønnere kosthold.
– Det er en unik plass for å påvirke ettersom så og si hele Bergen og omegn kommer innom her av ulike årsaker, sier Braathen.
Frivillig fest
Blant furubusker og metallbenker, på det som ellers ser ut som et generisk offentlig uteområde, finner man Urtehagen. Dette er terrassen ved sentralblokken på Haukeland Universitetssykehus.
På denne tiden av året blir man møtt med nesten bar mark i urtehagen. Det er kun en uke siden høstens grønnsaker ble innhøstet. Noe står igjen, men det meste har gått med til et festmåltid etter innhøstingen.
– Etter innhøsting inviterer vi alle frivillige til en middag bestående av det vi har dyrket, sier medisinstudent Emily McLean fra «Klima = Helse». Hun forteller at arbeidet med urtehagen blir naturlig sosialt.
– For å videreføre hagen må vi involvere alle kullene, på den måten blir det noe sosialt på tvers av kullene også. Hun legger til at også ansatte ved sykehuset melder seg som frivillige og hjelper til.
I utgangspunktet fikk «Klima=Helse» tildelt to bed av sykehuset. Her skulle det dyrkes urter i et medisinhistorisk perspektiv. Det ble en suksess og de fikk etterhvert også dyrke grønnsaker og bær. I dag har terrassen seks bed med urter, grønnsaker og bær som salvie, jordskokk og jordbær.
Urtehagen drives primært av studentene, men sykehusadministrasjonen hjelper med vedlikeholdet. Olafur Olafsson, fra sykehusets gartneravdeling, fungerer som en mentor for studentene. Han kan fortelle at folk på sykehuset lar seg inspirere av hagen.
– Når jeg jobber med hagen blir jeg ofte spurt om råd av folk som ønsker å gjøre noe lignende på egenhånd.
Urbant landbruk
– Det har ikke vært noe problem for oss å dyrke så sentralt. Man trenger heller ikke særlig med plass. Man kan få plass til enkelte epletrær selv på en liten balkong i sentrum, sier Olafsson
McLean vedkjenner at de ikke har problemer med å dyrke i så tett mot sentrum.
– Så lenge man vasker kålen som normalt før man spiser den, så er det ikke et problem.
Den største utfordringen så langt sier de har vært det typiske bergensværet.
– Under uværet i høst måtte vi reparere stativet til sukkerertene etter vinden hadde revet det ned. Vi prøver å tilpasse oss klimaet for å få en så levende hage som mulig, sier Braathen.