Når festen er over
Gratulerer med ny låt! «Fest/Rusproblem» viser til to go ganske motstridende konsepter. Er fest og rusproblemer sammenknyttet? – Tusen takk! Ja og nei. Det kan vel være det. Garantert en eller annen på festen som har et rusproblem. Han kisen som går jævlig mye på do, og er på hver eneste fest, han kanskje. En fest er jo en slags rus. En gledesrus. Selv en avholdsperson kan være glad i å ta seg en fest. Med andre avholdsfolk kanskje. For å feire avholdelsen kanskje.
30. november 2016

Hva forårsaker rusproblemer? Hvorfor velger noen å ruse seg? Det ønsker Action The Man å finne ut i  låta «Fest/Rusproblem».

 

TEKST VARG LUKAS FOLKMAN
FOTO GRY DAHL

 

Gratulerer med ny låt! «Fest/Rusproblem» viser til to go ganske motstridende konsepter. Er fest og rusproblemer sammenknyttet?
– Tusen takk! Ja og nei. Det kan vel være det. Garantert en eller annen på festen som har et rusproblem. Han kisen som går jævlig mye på do, og er på hver eneste fest, han kanskje. En fest er jo en slags rus. En gledesrus. Selv en avholdsperson kan være glad i å ta seg en fest. Med andre avholdsfolk kanskje. For å feire avholdelsen kanskje. Men grunnen til den tittelen er vel at kjærliget og forelskelsen er den største festen, inni oss. Og hva skjer når festen er over? Nach? haha … Men ja, jeg sier jo to forskjellige ting. Samtidig. Fordi jeg er en motherfucking kunstner.

På Soundcloud skriver du at låta er en litt uvanlig kjærlighetslåt. Hva mener du med det?    
– Vet ikke hvor vanlig det er å lage kjærlighetslåter med rusproblem-tematikk. Kanskje det er kjempevanlig. Kanskje det bare er uvanlig for meg – vet ikke. Men har lest at når man blir forelsket så utløser man masse dopamin, serotonin og endorfin i hjernen. Og man blir high AF (As Fuck, journ.anm.). Hva skjer når forelskelsen forsvinner, liksom?

«Du sier jeg har et rusproblem / Men du er mitt rusproblem», synger du. Handler det mer om emosjonell avhengighet enn faktisk rusavhengighet, eller en god miks?
– Handler om begge deler. Hvem har ikke gått på fylla etter et kjærlighetsbrudd eller når det blir pes. Hun sier at jeg har et rusproblem. Men hun smilte når eg sa at hun var mitt rusproblem. Så det ble som et kompliment.

Du skriver også at du ønsker å provosere til en debatt med låta. En debatt om hva?  
– Hvor kommer rusproblemer fra? Syns det er jævlig mye debatt angående rus, og straff for ulovlig rus osv, men lite snakk om røttene til selve problemet. Greit, alle skjønner at for mye rus blir et problem, og man klarer ikke å henge med resten av samfunnet. Men hva fikk det mennesket til å velge å ruse seg for å føle seg bedre? Så ofte og så mye?

I motsetning til de ander singelene du har gitt ut i det siste har «Fest/Rusproblem», etter hva jeg kan lytte meg til, en mye mørkere RnB-sound. Er det en ny rettning du ønsker å gå i?
– Jeg går i alle mulige retninger. Som en ball. Jeg liker å eksperimentere og prøve nye ting for å utrykke det jeg føler og tenker. Og jeg føler og tenker mye forskjellig. Syns dette føltes jævlig riktig.

Hva er veien videre?
– Jobbe med å klargjøre neste singel. Så en til. Og så en til. Også kanskje en til. Også kanskje samle alt sammen til et album. Albumet skal hete «Altfor Go Form».